Χαμός στη Βουλή για τα ενοίκια των κυβερνητικών γραφείων


Πράματα και θάματα αποκαλύφθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, για τα ενοίκια που πληρώνει το κράτος για κυβερνητικά γραφεία.

Καταγγέλθηκαν φωτογραφικές προσφορές και καταβολή εξωφρενικά υψηλών ενοικίων. Η Επιτροπή Ελέγχου κάλεσε τον αρμόδιο φορέα για ενοικιάσεις κρατικών κτιρίων, να στείλει αμέσως όλες τις συμφωνίες, στο Τμήμα Φορολογίας, για να διαπιστωθεί αν οι ενοικιαστές έχουν φορολογικούς φακέλους και πληρώνουν τους φόρους τους.

Κατά την συνεδρία ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατέθεσε σειρά παραδειγμάτων από την έκθεση του.

    Το Τμήμα πολιτικής αεροπορίας ζήτησε προσφορές για γραφεία, τα οποία θα έπρεπε να είναι σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Προεδρικό Μέγαρο, να κτίστηκαν μετά το 2000 και να διαθέτουν 84 θέσεις στάθμευσης. Υποβλήθηκαν δύο προσφορά και η πρώτη απορρίφθηκε γιατί το κτίριο ήταν πριν το 2000. Ωστόσο υπογράφηκε σύμβαση για γραφεία με 54 θέσεις στάθμευσης, δηλαδή εκτός προσφορών. Σε ερώτηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, γιατί δεν τηρήθηκαν οι όροι, έλαβε την απάντηση ότι δεν ήταν δεσμευτικοί οι όροι. Ο Γενικός Ελεγκτής επεσήμανε ότι θα μπορούσαν να υποβάλλουν και άλλοι προσφορές, αν γνώριζαν ότι δεν ήταν δεσμευτικοί οι όροι. Ακόμη στο έγγραφο της συμφωνίας, υπήρχε υπογραφή χωρίς όνομα και χωρίς έγγραφο εξουσιοδότησης από την εταιρία. Σε παρατήρηση του Γενικού Ελεγκτή το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, επεσήμανε ότι αν χρειαστεί θα αναζητήσουν το άτομο που υπέγραψε.
    Σε γραφειακό συγκρότημα στην Λακατάμια, ενοικιάστηκαν κάποιοι όροφοι με ενοίκιο 11 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για το τμήμα κοινωνικής ευημερίας, ενώ για άλλους ορόφους για την πολιτική άμυνα, το ενοίκιο είναι 5.49 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το κτίριο ενοικιάζεται από εταιρία, η οποία ανήκει στην οικογένεια του Δημοτικού Γραμματέα του Δήμου Λακατάμιας. Το κτίριο δεν έχει πιστοποιητικό τελικής έγκρισης.
    Το Υπουργείο Άμυνας ενοικίασε ενιαίο χώρο 7 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων προς 10 ευρώ το τετραγωνικό δηλαδή 800 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και με συμβόλαιο 5 ετών. Ο Γενικός Ελεγκτής ενέκρινε την ενοικίαση όχι όμως και την εισήγηση για να εγκατασταθεί κέντρο διαχείρισης, το οποίο θα στοίχιζε 4 εκ. ευρώ. Εισηγήθηκε να προκηρυχθούν προσφορές για ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου σε κρατική γη και να πληρώνει το κράτος στον ιδιώτη που θα αναλάβει την ανέγερση 800 χιλιάδες το χρόνο, ώστε στο τέλος το κτίριο να παραμείνει στο κράτος.
    Το κτηματολόγιο σήμερα στεγάζεται σε τρία κτίρια με ενοίκιο 6 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ζητά να ενοικιάσει νέα γραφεία επί της λεωφόρου Γρίβα Διγενή με ενοίκιο 13,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ζητήθηκαν 10 χώροι στάθμευσης για τον κόσμο και 80 για τους υπάλληλους. Επισημαίνουν ότι τα υφιστάμενα κτίρια είναι επικίνδυνα λόγω στατικών προβλημάτων και είναι γεμάτα ποντικούς. Η Επιτροπή Ελέγχου κάλεσε τους τεχνοκράτες του Κτηματολογίου, να προσκομίσουν έκθεση από το τμήμα υγειονομείου για τους ποντικούς και έκθεση για την στατικότατη.
    Πριν την έναρξη της συνεδρίας η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδη, ζήτησε αναβολή λόγω απουσίας του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών, αίτημα το οποία απέρριψε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας. Υπήρξαν διαπληκτισμοί, διακοπή της συνεδρίας για μερικά λεπτά και εξήλθε από την αίθουσα ο Γενικός Ελεγκτής και οι άλλοι τεχνοκράτες. Ακολούθησε ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη και η συνεδρία συνεχίστηκε.

Γράφει: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΑΡΗΣ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:35

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιανουαρίου
Επιβεβαιώνεται η πτωτική τροχιά κρουσμάτων Covid στο ΗΒ παρά τα σχεδόν 100.000 περιστατικά
18:30
Προβλήματα σε σημεία του οδικού δικτύου προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές
17:35
Εφαρμόζεται από την προσεχή Δευτέρα το μέτρο του test to stay στα σχολεία
17:26
Άρση περιορισμών στη Σκωτία λόγω «καθοδικής τάσης» του κορωνοϊού
17:22
Η πρόοδος των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και η δημιουργία Αρχής Πάταξης της Διαφθοράς, συζητήθηκαν στο Προεδρικό
16:55
Europol: Eξάρθρωση του δικτύου VPNLab.net, το οποίο εκμεταλλεύονταν χάκερ
16:48
Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα συζήτησε ο ΥΠΕΞ με ξένους Πρέσβεις
16:38
Στον 2ο γύρο του Australian Open ο Τσιτσιπάς
16:03
Διαψεύδει «κατηγορηματικά» ο Τζόνσον ότι είχε προειδοποιηθεί για το κορωνο πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ
15:55
Την ελπίδα ότι το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα καταγράφει όσα έχουν παραληφθεί από την έκθεση του γγ, εξέφρασε ο ΠτΔ
15:50
ΑΚΕΛ για East Med: Ο ΠτΔ να απαντήσει πρώτα στον Υπ. Εξωτερικών, ύστερα απαντά και στο ΑΚΕΛ
15:40
Ερντογάν: Συζητούνται οι όροι για αγωγό από Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας
15:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand