Παυλόπουλος: Ορόσημο για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών Ελλάδας και Τουρκίας η επίσκεψη Ερντογάν

Τη βεβαιότητα πως η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα θα αποτελέσει ορόσημο για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών Ελλάδας και Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Παράλληλα τόνισε πως "αν δεν υπάρχει ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία. Τέτοιες φιλίες- δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω - χτίζονται πάνω στην σταθερή βάση του αμοιβαίου σεβασμού του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου", είπε, μιλώντας στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Βοϊου -Σιάτιστας.
Πρόσθεσε πως "εμείς το εννοούμε αυτό και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες. Υπ` αυτό το πνεύμα, έχω καλέσει για επίσημη επίσκεψη, μετά μάλιστα από πολλές δεκαετίες, στην Ελλάδα, τον φίλο Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν". ανέφερε.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα "ότι η επίσκεψη αυτή θ` αποτελέσει ορόσημο για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών μας και μάλιστα μέσα σε μια συγκυρία κατά την οποία, καθένας για διαφορετικούς βεβαίως λόγους, δοκιμάζονται, αλλά είναι αποφασισμένοι να υπερβούν την κρίση και να κατακτήσουν το μέλλον που τους αναλογεί και τους αρμόζει".
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αφού υπογράμμισε ότι η "Ελλάδα αποτελεί δύναμη ειρήνης και ασφάλειας στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή", είπε πως είναι πάντοτε έτοιμη να υπερασπισθεί μέχρι κεραίας τα σύνορά της, το έδαφός της και την κυριαρχία της, που αποτελούν, αντιστοίχως, σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής `Ενωσης.
Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε πως "εμείς οι `Ελληνες, τείνουμε πάντοτε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας. Θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Αλλά για να γίνει αυτό πράξη προϋποθέτει, από την πλευρά της Τουρκίας, πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους", ανέφερε.
"Προϋποθέτει δηλαδή πλήρη, έμπρακτο και αποδεδειγμένο σεβασμό και της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία αναγνωρίζει μόνο θρησκευτική μειονότητα στην Ελλάδα, κι αυτό πρέπει να γίνει εμπράκτως αποδεκτό εάν η ίδια η Τουρκία θέλει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική", πρόσθεσε και υπενθύμισε πως το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ θεμελιώνει το δικαίωμα προληπτικής άμυνας, το φυσικό δικαίωμα της "ατομικής ή συλλογικής νόμιμης άμυνας" κράτους-  μέλους του ΟΗΕ.
Ακόμη υπενθύμισε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ το 2005 είχε πει μεταξύ άλλων πως "επικείμενες απειλές καλύπτονται πλήρως από το άρθρο 51, το οποίο διασφαλίζει το φυσικό δικαίωμα των κυρίαρχων κρατών να αμυνθούν εναντίον ένοπλης επίθεσης".
"Ενόψει των προεκτεθέντων, a fortiori η Ελλάδα νομιμοποιείται, όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο για την άμυνά της, να κάνει χρήση και ως προς τα Δωδεκάνησα του κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Χάρτη του ΟΗΕ δικαιώματος προληπτικής άμυνας έναντι της Τουρκίας, δίχως μάλιστα χρονικό περιορισμό", είπε ο Πρόεδρος Παυλόπουλος.
Και τούτο διότι, ανέφερε, "ιδίως μετά το 1974 κατά τ` ανωτέρω, η απειλή χρήσης βίας εκ μέρους της Τουρκίας -άρα η συνακόλουθη επικείμενη απειλή, όπως προεκτέθηκε- είναι αφενός κάτι παραπάνω από προφανής, και δη με επανειλημμένες και διαφόρων μορφών προκλήσεις και, αφετέρου, διαρκής όπως καταδεικνύει ακόμη και η σημερινή τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο".
"Πρόσθετη απόδειξη συνιστά και το γεγονός του, εντελώς αντίθετου με κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, `casus belli` της Τουρκίας ως προς την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας", είπε.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

08 Μαρτίου
Στους ίδιους τους Κυπρίους η ευθύνη για εξεύρεση λύσης, επαναλαμβάνει ο Μπορέλ
21:35
352 νέα κρούσματα κανένας θάνατος
20:33
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ήταν στο επίκεντρο συνάντησης του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Νίκο Δένδια.
19:54
Eπιμένει στα δύο κράτη ο Τάταρ
19:27
Nίκος Αναστασιάδης: Ρητές οδηγίες για ενδελεχή διερεύνηση καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης
19:00
Υπέρ διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας τοποθετήθηκε ο Τζόνσον σε επικοινωνία με Ερντογάν
18:06
Σημεία rapid test Τρίτη 9 Μαρτίου
17:43
Ελλάδα : 1.165 νέα κρούσματα, 477 διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι
17:40
Το 80% των παραπόνων για παρενόχληση από γυναίκες, 90% από τον δημόσιο τομέα, λέει η Λοττίδη
17:06
Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ
16:56
Με κοινοτάρχες της περιοχής Σολέας συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
16:50
Sputnik V: Πρόωρη η μονομερής έγκριση του ρωσικού εμβολίου, προειδοποιεί ο ΕΜΑ
16:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand