ΠτΔ: Η λύση θα είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για οικονομική ανάπτυξη

Η λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για την οικονομική ανάπτυξη για το νησί, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist, που διεξάγεται σήμερα στη Λευκωσία.Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημείωσε όμως ότι η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, «δυστυχώς λόγω της εμμονής της Τουρκίας στη διατήρηση των απαρχαιωμένων συνθηκών εγγύησης, των επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και της παραμονής κατοχικού στρατού ή τουρκικού στρατού σε στρατιωτική βάση επ’ αόριστον για πάντα, κατ’ αντίθεση με τις παραμέτρους που καθόρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ».

«Αν οι θέσεις αυτές γινόντουσαν αποδεκτές θα έθεταν υπό κηδεμονία ή την επιρροή της εγγυήτριας, την μια εκ των δύο κοινοτήτων ή κατ’ επέκταση ολόκληρο το κράτος με κίνδυνο ή αποσταθεροποίησης ή και ενίσχυσης των ρευμάτων απόσχισης», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές πως η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια λύση μέσα στις παραμέτρους όπως καθορίστηκαν από τον ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και όπως καθορίζονται από σωρεία ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Στόχος μας παραμένει όπως η Κύπρος εξελιχθεί σε ένα φυσιολογικό κράτος όπως το περιέγραψε ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, δηλαδή να μετεξελιχθεί σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο κα κυρίαρχο κράτους, απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων», είπε.

Να υπάρχει στενή συνεργασία με ΗΒ μετά την εξοδο από ΕΕ

Για την έξοδο του Ηνωμένο Βασιλείου από την ΕΕ και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Κύπρος στηρίζει μια όσο το δυνατόν πιο στενή και ενδυναμωμένη πολιτική σχέση με αναπτυγμένη και πολυεπίπεδη συνεργασία σε καίριους τομείς, όπως ασφάλεια, δικαιοσύνη, εμπόριο και οικονομία, διευκρινίζοντας πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να προκαταβάλει τις συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είναι πρώτιστης σημασίας όπως κατά τη πορεία των διαπραγματεύσεων και με την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ διατηρηθεί η απαιτούμενη βεβαιότητα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας», είπε.

Υπενθυμίζοντας τη στενή σχέση με το ΗΒ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δική μας πρόθεση είναι συνεργαστούμε στενά με όλους τους εταίρους μας ώστε η μελλοντική σχέση με το ΗΒ να διασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό στόχο τα κοινά μας συμφέροντα μέσα από πλέγμα στενών και αγαστών σχέσεων με την Βρετανία μετά από την αποχώρησή της από την Ένωση.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:41

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιανουαρίου
Ιταλία: «Ξεκίνησε διάλογος» λένε η Λέγκα και η κεντροαριστερά, σε ό,τι αφορά την εκλογή του νέου προέδρου της δημοκρατίας
21:33
Σοβαρό τροχαίο στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου
21:14
Μοιρασιά στο ΑΕΚ Αρένα: ΑΕΚ - Ανόρθωση 1-1 (βίντεο)
21:00
Tρεις πτήσεις από Λάρνακα προς Αθήνα ακυρώθηκαν λόγω κακοκαιρίας
20:56
Η Ομόνοια νίκησε δύσκολα την ΠΑΕΕΚ με 2-1 (βίντεο)
20:53
Ταλιμπάν συζητούν στο Όσλο με διπλωμάτες της Δύσης για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας
20:39
Τελεσίδικα εκτός «βουλής» το ΚΚΔ, ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα
20:19
Ένας θάνατος και 2815 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:00
Τέλος τα τεστ Covid για εμβολιασμένους ταξιδιώτες προς Αγγλία και η καραντίνα για τους ανεμβολίαστους
19:54
Χρ. Στυλιανίδης: Θα αναζητηθούν ευθύνες για την κατάσταση στην Αττική Οδό - Αντίξοες και αύριο οι συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας
19:17
Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας για διαφοροποίηση του μέτρου “test to stay” στα σχολεία
18:56
Παρέμβαση ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στη Συρία, Λιβύη και Ανατολική Ευρώπη στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
18:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand