Καταδικάστηκε η ΚΔ από ΕΔΑΔ σε υπόθεση του πρώην δικαστή Κώστα Καμένου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία στην υπόθεση του πρώην Προέδρου του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών Κώστα Καμένου.

Ο κ. Καμένος είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ μετά την απόλυσή του το 2006 για πειθαρχικά παραπτώματα, παραπονούμενος ότι οι ίδιοι δικαστές ετοίμασαν το κατηγορητήριο, εκδίκασαν την υπόθεση και τον καταδίκασαν, παραβιάζοντάς έτσι την αρχή της αμεροληψίας.
Το ΕΔΑΔ επιδίκασε σήμερα αποζημίωση ύψους €7.800, πλέον τόκο, για υλική ζημιά καθώς και €10.000 για δικαστικά έξοδα, τα οποία καλείται να καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία εντός τριών μηνών. Την ίδια ώρα, το Δικαστήριο απέρριψε την αποζημίωση που διεκδικούσε ο αιτητής για ηθική βλάβη.
Εναντίον του κ. Καμένου,  ο οποίος είχε διοριστεί δικαστής και ακολούθως Πρόεδρος του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, είχε ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία μετά από καταγγελία που κατατέθηκε στις 18 Ιουλίου 2005 στο Ανώτατο, από συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις.
Η πειθαρχική διαδικασία που ακολούθησε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου είχε ως συνέπεια την απομάκρυνση του κ. Καμένου από το αξίωμά του, το 2006.
Προσφεύγοντας στο ΕΔΑΔ. ο κ. Καμένος ισχυρίστηκε ότι η έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον του ήταν άδικη. Εξέφρασε το παράπονο ότι κατηγορήθηκε, δικάστηκε και καταδικάστηκε από τους ίδιους δικαστές, κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας.
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο δέχτηκε ως τεκμήριο πρακτικά από υποθέσεις στις οποίες ο ίδιος είχε προεδρεύσει στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών, τα οποία όμως δεν τέθηκαν υπόψη του πριν την έναρξη της διαδικασίας που οδήγησε στην αποπομπή του.
Το Δικαστήριο στο Στρασβούργο αποφάνθηκε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο διατύπωσε το κατηγορητήριο και ακολούθως, με την ιδιότητα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, προχώρησε με την πειθαρχική διαδικασία εναντίον του κ. Καμένου, απορρίπτοντας τις ενστάσεις του τελευταίου για το κατηγορητήριο.
 Ως εκ τούτου, το ΕΔΑΔ κάνει λόγο για «λειτουργική ατέλεια» που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αμφισβήτησης αναφορικά με την αμεροληψία του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.
 Ο αιτητής είχε αποταθεί στο ΕΔΑΔ ζητώντας αποζημίωση για υλική ζημιά από €601.800 έως και €959.000, που όπως ανέφερε, ισοδυναμεί με τον ετήσιο μισθό και τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα που θα λάμβανε μέχρι τη συνταξιοδότησή του τον Ιούνιο του 2012. Επίσης ζητούσε αποζημίωση €250.000 για ηθική βλάβη, καθώς και επιπλέον ποσά για αμοιβή δικηγόρου και άλλα έξοδα.
 Πέραν την επιδικασθείσας αποζημίωσης, το Δικαστήριο απέρριψε τις υπόλοιπες διεκδικήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:45

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιανουαρίου
Ράλι Μοντε Κάρλο: Επική μάχη με τους δύο Γάλλους παγκόσμιους πρωταθλητές
21:18
Άλλοι έξι θάνατοι και 1,984 νέα κρούσματα κορονοιού στην Κύπρο
20:05
Ρωσία-Ουκρανία: Οι διαπραγματευτές του "σχήματος της Νορμανδίας" θα συναντηθούν εντός της εβδομάδας στο Παρίσι
17:59
Ελλάδα - κορονοϊός: 18.333 νέα κρούσματα, 73 θάνατοι, 668 διασωληνωμένοι
17:39
Προς κύρωση το μνημόνιο συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας για έργα υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής
17:24
Γαλλία: Αγνοείται η τύχη ενός 75χρονου Γάλλου που προσπαθούσε να διαπλεύσει με κανό τον Ατλαντικό
17:03
Β' Κατηγορία: Μόνη στην κορυφή η Ένωση
16:54
Δεκατέσσερις γυναίκες μεταξύ των 24 μελών της κυβέρνησης του Γκαμπριέλ Μπόριτς στη Χιλή
16:44
ΕΟΔΥ: Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα ΒΑ.2 έχει διαφορετικές ιδιότητες από την Όμικρον
16:28
Την απόλυτη συμπαράστασή του στον ουκρανικό λαό, εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος
16:09
Κλειστοί για όλα τα οχήματα είναι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος
15:54
Παραδόθηκαν στην ανακρίτρια οι τοξικολογικές εξετάσεις της 24χρονης που κατήγγειλε ομαδικό βιασμό στη Θεσσαλονίκη
15:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand