Διαβεβαιώσεις στήριξης Μέι από Μπόρις Τζόνσον

Την υποστήριξή του στην Τερέζα Μέι διακήρυξε από το βήμα του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις κατηγορίες σε βάρος του ότι υπονομεύει την Πρωθυπουργό εποφθαλμιώντας την ηγεσία του κόμματος και της χώρας.


 
Ο κ. Τζόνσον διαβεβαίωσε τους συνέδρους ότι υποστηρίζει «κάθε συλλαβή» της πρόσφατης ομιλίας της Πρωθυπουργού στη Φλωρεντία αναφορικά με το Brexit, με την οποία η κα Μέι ζήτησε ρητώς μία μεταβατική περίοδο μετά από το Μάρτιο του 2019 διάρκειας περίπου δύο ετών.
 
Μετά από την ομιλία Μέι ο κ. Τζόνσον είχε δηλώσει ότι μία από τις «κόκκινες γραμμές» της βρετανικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η αυστηρή διετής διάρκεια της μεταβατικής περιόδου «και ούτε δευτερόλεπτο παραπάνω».
 
Νωρίτερα, με άρθρο έκτασης άνω των 4.000 λέξεων είχε παρουσιάσει τις δικές του θέσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ που εκλήφθηκαν ως απόπειρά του να διαχωρίσει τη θέση του από την Πρωθυπουργό και να εμφανιστεί ξανά ως ηγέτης της πτέρυγας υπέρ του «σκληρού» Brexit.
 
Στην ομιλία του στο συνέδριο, πάντως, ο Μπόρις Τζόνσον είπε αναφερόμενος στην Πρωθυπουργό: «Κέρδισε περισσότερες ψήφους (στις εκλογές) από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη κόμματος και έφερε αυτό το κόμμα στο υψηλότερο ποσοστό ψήφων σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία των τελευταίων 25 ετών.
 
»Όλη η χώρα της οφείλει ένα χρέος για τη σταθερότητά της στο να πηγαίνει τη Βρετανία εμπρός, όπως και θα μας πάει σε μία σπουδαία συμφωνία για το Brexit».
 
Παρόλα αυτά, το ερώτημα αν ο κ. Τζόνσον υπονομεύει την Πρωθυπουργό είναι αυτό που έχει επισκιάσει το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.
 
Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της ημέρας η Τερέζα Μέι επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν υπονομεύεται από το υπουργικό της συμβούλιο και ότι θέλει να ακούγονται διάφορες απόψεις σε αυτό.
 
Στο επίσης επίμονο ερώτημα αν λόγω της εξασθενημένης θέσης της μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα δεν τολμά να αποπέμψει τον Μπόρις Τζόνσον από την κυβέρνηση, η απάντηση της κ. Μέι ήταν ότι «ο κόσμος δεν ανησυχεί για αυτά – δε θέλει να σκεφτόμαστε τις δικές μας δουλειές, αλλά θέλει να σκεφτόμαστε για τις δικές του δουλειές και για το δικό του μέλλον».
 
Η κα Μέι, η οποία θα κλείσει τις εργασίες του συνεδρίου με την κεντρική ομιλία της την Τετάρτη, υποβάθμισε εξάλλου το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο καλείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφανθεί ότι δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit ώστε να αρχίσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση Βρετανίας-ΕΕ.
 
Αφού σχολίασε ότι το ψήφισμα «δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη» είπε: ««Το ζήτημα δεν περιστρέφεται τόσο πολύ γύρω από αυτή την επίσημη διακήρυξη επαρκούς προόδου, το ζήτημα είναι αν είναι τώρα έτοιμοι να σκεφτούν ποια θα είναι η μελλοντική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.
 
»Πρέπει να φτάσουμε εκεί κάποια στιγμή. Πιστεύω ότι είναι δυνατό να έχουμε μία καλή, βαθιά και ειδική σχέση επειδή είναι καλό όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είναι καλό και για την ΕΕ. Και αυτό που ακούω είναι ότι έχουν αρχίσει να το σκέφτονται αυτό».

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΜΜ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:25

Τελευταιες Ειδησεις

20 Ιουνίου
Οργανώσεις και Σύνδεσμοι διαφωνούν με το προωθούμενο νομικό πλαίσιο για την ενιαία εκπαίδευση
12:50
Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η σημερινή
12:35
Επτά πρώτες θέσεις κατέλαβε η Κύπρος στην πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων
12:25
Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα
12:22
Αφγανιστάν: Δεσμευμένοι στις ειρηνευτικές συνομιλίες δήλωσαν οι Ταλιμπάν
11:52
Διάρρηξη δύο κατοικιών σε Τάλα και Πέγεια
11:21
Θέμα χρόνου η διχοτόμηση εάν δεν εγκαταλείψει η Τουρκία τις αξιώσεις της, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
11:19
Εκατοντάδες καταγγελίες για δάφορες τροχαίες παραβάσεις
10:41
Το ζεύγος Μπάιντεν ανακοίνωσε τον θάνατο του «πρώτου σκύλου» Τσαμπ
10:14
Μακραίνει διεθνώς ο κατάλογος των θυμάτων και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού
09:48
Σημαντικές επαφές αύριο του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο
09:41
Αντιδράσεις ΗΠΑ και Ισραήλ για αποτέλεσμα εκλογών στο Ιράν
09:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand