Αρχίζουν οι συνομιλίες στη Γενεύη – Συνεχής ενημέρωση από το ΡΙΚ

Αρχίζουν το πρωί στη Γενεύη, παρουσία του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Αϊντα, οι διαπραγματεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί για το κυπριακό.
Σε χθεσινή συνάντηση, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν τη σειρά των θεμάτων που θα συζητηθούν τις επόμενες τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της απεσταλμένης του ΡΙΚ, πρώτο θα συζητηθεί το περιουσιακό, θα ακολουθήσει η διακυβέρνηση και τα θάματα ασφάλειας και εγγυήσεων, τα θέματα οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση της λύσης. Ακολούθως οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το εδαφικό και στο τέλος το περιουσιακό και εκκρεμούντα θέματα.
Τις επόμενες τρεις ημέρες θα πραγματοποιηθούν έξι συναντήσεις στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Οι συναντήσεις θα διεξάγονται από τις δέκα το πρωί μέχρι τις δύο μετά το μεσημέρι, ώρα Κύπρου, και θα επαναλαμβάνονται το βράδυ από τις επτά μέχρι τις εννέα και τριάντα.
Ειδικά η αποψινή συνάντηση θα αρχίσει στις έξι το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί στις εννέα.
Θα ακολουθήσει δείπνο που θα παραθέσει η ελβετική Κυβέρνηση στις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών.
Την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη για την Κύπρο. Η διάσκεψη θα αρχίσει στις δώδεκα το μεσημέρι, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Συνεχής ενημέρωση από το ΡΙΚ


Το ΡΙΚ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης αναφορικά με τα τεκταινόμενα στη Γενεύη.
Η εκπομπή Από Μέρα σε Μέρα θα αρχίσει εκτάκτως σήμερα στις εννέα και 45 για απευθείας μετάδοση της έναρξης των συνομιλιών.
Στη Γενεύη για να μεταφέρουν όλες τις εξελίξεις και το παρασκήνιο βρίσκονται οι απεσταλμένοι του ΡΙΚ Στέλλα Μιχαήλ, Ντίνος Φοινικαρίδης και Άννα Ανδρέου καθώς και η δημοσιογράφος του ΚΥΠΕ Ραλλή Παπαγεωργίου.
Εξάλλου, το ΡΙΚ-Ενα θα μεταδίδει καθημερινά, μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, έκτακτη επικαιρική εκπομπή με όλες τις εξελίξεις της ημέρας από τις συνομιλίες στη Γενεύη.

Έντονο παρασκήνιο για την εκπροσώπηση των εγγυητριών δυνάμεων

Μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάθησε χθες σε κοινή σύσκεψη με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και της διαπραγματευτικής ομάδας.
Στο μεταξύ, έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενεύη αναφορικά με το επίπεδο εκπροσώπησης των τριών εγγυητριών δυνάμεων στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου.
Η παρουσία ή μή του Ταγίπ Ερντογάν, θα καθορίσει και το πώς θα εκπροσωπηθούν η Ελλάδα και η Βρετανία.

Αναστασιάδης – Ακιτζί – Τσίπρας, Έρντογάν τηλεφώνησαν στον ΓΓ ΟΗΕ

Νωρίς χθες βράδυ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντώνιο Γκουτέρες, ο οποίος επαναβεβαίωσε ότι θα παραστεί στη διάσκεψη, ενώ ευχήθηκε να υπάρξει πρόοδος και θετική εξέλιξη.
Ο κύριος Γκουτέρες, εξέφρασε στον πρόεδρο Αναστασιάδη την ετοιμότητά του να βοηθήσει τις δύο πλευρές με όποιο τρόπο επιθυμούν.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε στη συνέχεια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Τηλεφωνική επικοινωνία με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντώνιο Γκουτέρες είχε και ο Μουσταφά Ακιντζί.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί, εξέφρασε στον κύριο Γκουτέρες την ετοιμότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει στην πενταμερή διάσκεψη επισημαίνοντας ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να καταβάλει την αναγκαία προσπάθεια για να καταλήξει με επιτυχία η διάσκεψη.

Το επίπεδο εκπροσώπησης της Τουρκίας στη Διάσκεψη της Γενεύης, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές πηγές, στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ανέφερε στον Αντόνιο Γκουτέρες, ότι δεν είναι οριστική η απόφασή του να μην συμμετάσχει στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου.
Δεν αποκλείεται ο Τούρκος Πρόεδρος να συμμετάσχει μόνο στην έναρξη της διαδικασίας, ωστόσο εάν υπάρξει αρκετή πρόοδος, φέρεται έτοιμος να παραμείνει στη Γενεύη και να συμμετάσχει στη Διάσκεψη.

Τηλεφωνική επικοινωνία με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για θέματα ουσίας και διαδικασίας, είχε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Αθήνας.
Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου ο κύριος Τσίπρας τόνισε τη σταθερή θέση της Αθήνας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, εμφανίστηκε πολύ θετικός στις θέσεις της Αθήνας, ενώ δεν διαφώνησε με το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη.
Σε ερώτημα εάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μεταβεί ή όχι στη Γενεύη, η ίδια πηγή απάντησε ότι ο κύριος Τσίπρας θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη, εφόσον υπάρχουν πιθανότητες λύσης.
Σε περίπτωση, εξάλλου, που η Τουρκία δεν αφήνει περιθώριο για συμφωνία, εκτιμάται ότι θα ακολουθηθεί η διεθνής τακτική διάσωσης των συνομιλιών, δηλαδή παύση - διαβουλεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο και επανέναρξη.

Πηγή: Τμήμα Ειδήσεων Ραδιοφώνου ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:59

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Ικανοποίηση για το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία εξέφρασε ο ΠτΔ
07:44
Οι 27 υιοθέτησαν τα συμπεράσματα της Συνόδου για την Τουρκία
07:22
Αποκλείστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η πιθανότητα συνόδου με τον Πούτιν
06:57
Ρωσία: Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αγία Πετρούπολη - Τρεις νεκροί
06:34
Μπουρκίνα Φάσο: Παιδιά στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον 130 αμάχους
06:15
24 Ιουνίου
Περιορισμένες αλλαγές στη βρετανική πράσινη ταξιδιωτική λίστα - Παραμένει «πορτοκαλί» η Κύπρος
21:42
Έρευνα για παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών ξεκίνησαν οι αρχές στη Βουλγαρία
21:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο νόμο για το κλίμα
21:07
Το Ισραήλ χαλαρώνει περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας με την εκεχειρία να τηρείται
20:52
Ένας νεκρός και 51 αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση 12ώροφου κτιρίου στη νότια Φλόριντα
20:49
Κορωνοϊός: 175 νέα κρούσματα στην Κύπρο
20:33
Νέες βελτιώσεις στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία
20:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand