Ντόχερτι: Θα είμαστε στη Διάσκεψη όταν έρθει η ώρα

Τη θέση ότι οι ΗΠΑ θα είναι παρούσες, μέσω του ΣΑ των ΗΕ στις συνομιλίες για το Κυπριακό όταν ο χρόνος θα είναι ο κατάλληλος, επανέλαβε  η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Kathleen Ann Doherty, η οποία είχε σήμερα συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού στα γραφεία του ΑΚΕΛ.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κ. Doherty ευχαρίστησε αρχικά τον κ. Κυπριανού για τη χρήσιμη ανταλλαγή ιδεών. “Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της λύσης του Κυπριακού, στην παροχή όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη και όταν η χρονική στιγμή είναι η κατάλληλη, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ θα ήθελαν να είναι μέρος και να συμμετέχουν στις συζητήσεις, αλλά όταν η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη”, τόνισε.Η κ. Doherty είπε ότι οι δύο ηγέτες έχουν επιδείξει εξαιρετικό κουράγιο, αφοσίωση και προσήλωση εισερχόμενοι σε αυτή τη διαδικασία, πραγματοποιώντας κατά έναν τρόπο αυτό που είναι καλό για όλους τους Κυπρίους και για το νησί.Τέλος, τους συνεχάρη γιατί κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν μια λύση κατάλληλη και περιεκτική.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού αρχικά εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τις απαράδεκτες και προκλητικές χθεσινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της τουρκικής Κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές, λέγοντας πως ήταν μια ένδειξη του πώς σκέφτεται ο ίδιος και ποιες επεκτατικές σκέψεις έχει. Πρόσθεσε πως οι θέσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, και σημείωσε πως αν αυτές είναι οι επίσημες θέσεις της Κυβέρνησης δεν μπορούμε να πάμε πουθενά.“Θέλω να πιστεύω ότι η τουρκική Κυβέρνηση δεν συμμερίζεται αυτές τις θέσεις όπως έχουν εκτεθεί. Η δική μας η άποψη είναι ότι είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που πρέπει να συζητηθούν όλα τα ζητήματα.

Το πιο επικίνδυνο από τα όσα έχει πει ο κ. Τουρκές είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη γεωγραφική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας”, είπε και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει στους Κύπριους και είναι οι Κύπριοι που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η Κύπρος και δεν μπορεί να μετατραπεί σε καμία περίπτωση έναν ορμητήριο για τον οποιονδήποτε για να εξυπηρετήσει τους στόχους του στην περιοχή. Αυτό, όπως είπε, πρέπει να το καταλάβει η Τουρκία αλλά και οι πάντες.Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε στη συνέχεια τη διαφωνία του με την άποψη ότι η μη λύση αποτελεί λύση, καθώς αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού, ενώ θα οδηγήσει σταδιακά σε επικίνδυνες περιπέτειες που θα φέρουν όλο και πιο κοντά σε διχοτόμηση ή ακόμη χειρότερα στην προσάρτηση στην Τουρκία.

“Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επικεντρώνοντας την προσοχή μας στα ουσιαστικά ζητήματα. Φτάνει να χάνουμε χρόνο σε θέματα δευτερεύουσας σημασίας”, είπε και πρόσθεσε πως χωρίς να εγκαταλείπουμε θέσεις αρχών θα πρέπει να επιδιώξουμε εναλλακτικές λύσεις στα ουσιαστικά ζητήματα που εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά.Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως όσο παρέρχεται ο χρόνος χωρίς την αξιοποίηση με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, τόσο πιο δύσκολα θα γίνονται. “Είναι η ώρα η δική μας πλευρά να προετοιμαστεί όσο το δυνατό καλύτερα, να αξιοποιήσει ανθρώπους με εξειδικευμένες γνώσεις για να επεξεργαστεί συγκεκριμένο πλαίσιο θέσεων και θα πρέπει να μεταβούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με επιχειρήματα για να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεων μας στα σημαντικά κεφάλαια τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά”, είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε στη συνέχεια τη θέση του ΑΚΕΛ ότι είναι πρόωρο να συγκληθεί μια νέα συνάντηση για το Κυπριακό στο εξωτερικό, καθώς δεν είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική συζήτηση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία. Θα πρέπει, όπως είπε, να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και όταν και εφόσον φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας, τότε πρέπει να πάμε σε μια νέα συνάντηση με στόχο την κατάληξη, και τότε θα πρέπει να απαιτήσουμε να είναι παρόντα και τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ.Καταλήγοντας, ευχαρίστησε την Πρέσβειρα των ΗΠΑ για τη συζήτηση που είχαν και σημείωσε πως το ΑΚΕΛ είναι πάντοτε στη διάθεση της για ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε στο Κυπριακό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:40

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουνίου
Ιταλία: Άνδρας με ψυχικά προβλήματα δολοφόνησε δυο παιδιά και έναν ηλικιωμένο σε προάστιο της Ρώμης
17:30
Μισέλ: H G7 θα επιταχύνει τη διανομή εμβολίων κατά της COVID-19 σε όλο τον κόσμο
17:04
G7: Η Κίνα καλείται να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επαρχία Σιντζιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ
16:43
EURO 2020: Σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Κρίστιαν Έρικσεν
16:36
Αξιωματούχος ΕΜΑ: Ίσως χρειαστεί να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 60 ετών
16:05
Πούτιν: Θα παραδώσω εγκληματίες του κυβερνοχώρου στις ΗΠΑ αν και εκείνες κάνουν το ίδιο
15:48
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 200 έτη ελληνικής επανάστασης και τη μάχη Αγίας Νάπας
15:23
Σε 60 σημεία η δειγματοληψία τη Δευτέρα για rapid test
14:58
Υπέρβαση όρων εντολής της και σύγκρουση συμφερόντων καταλογίζει στην Ερευνητική για πολιτογραφήσεις ο Γεν. Ελεγκτής
14:41
Η G7 θα προσφέρει 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid
14:27
Το EURO 2020 συνεχίζεται σήμερα με τρεις αγώνες
14:20
Ελλάδα:Περισσότεροι από 7 στους 10 πολίτες υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού
14:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand