Γιλντιρίμ: Υπό κανένα όρο δεν μπορεί να αρθεί η ασφάλεια στην Κύπρο

“Οι όροι μας και οι κόκκινες γραμμές μας είναι καθαρές. Δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί ούτε να αρθεί υπό κανέναν όρο η ασφάλεια στην Κύπρο και η ασφάλεια της Τουρκίας”, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ωστόσο είπε ότι σε ένα κοινό κράτος θα πρέπει όλα να είναι με τέτοιο τρόπο που να ικανοποιούν και τις δυο πλευρές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι ο ίδιος δεν πήγε στη Γενεύη και ότι με αυτό τον τρόπο  η τουρκική κυβέρνηση ξεπουλά την Κύπρο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε “τί θα πει ξεπουλώ, αυτό είναι μεγάλη ντροπή”. “Με το να μην πάω ξεπουλάμε την Κύπρο;  Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Δεν υπήρχε καμιά ανάγκη να πάμε. Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Υπό κανέναν όρο δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί ή να αρθεί η ασφάλεια στην Κύπρο  και η ασφάλεια της Τουρκία”, ανέφερε.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι σύμφωνα με το άρθρο δύο, εάν ιδρυθεί ένα δικοινοτικό κράτος, ο διαμοιρασμός της διοίκησης αυτού του κράτους πρέπει να είναι δίκαιη. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το άρθρο τρία, στο θέμα του εδαφικού και του περιουσιακού δεν τίθεται θέμα θυματοποίησης της τουρκικής πλευράς ή άρσης των δικαιωμάτων που έχει κερδίσει. “Με λίγα λόγια σε ένα κοινό κράτος θα πρέπει όλα να είναι με τρόπο που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές. Αφού γίνουν αυτά οι τα μέτρα σχετικά με τις αποτελεσματικές εγγυήσεις ης Τουρκίας και την ασφάλεια θα πρέπει να συνεχιστούν το ίδιο”, είπε.
Στο μεταξύ αισιοδοξία για θετικό αποτέλεσμα στο κυπριακό εξέφρασε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλιν εκφράζοντας την ελπίδα ότι τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες θα υπάρξει η δυνατότητα για θετικά αποτελέσματα.
Σε δήλωσή του από την Άγκυρα για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι “στις διαπραγματεύσεις έχει διανυθεί σημαντική απόσταση σε συγκεκριμένα θέματα”.
“Σε συγκεκριμένα θέματα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό και στις 18 Ιανουαρίου αποφασίστηκε να γίνει νέα συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών και οι αντιπροσωπείες εγκατέλειψαν τη Γενεύη. Εμείς βλέπουμε θετικά και έχουμε ελπίδα για την διαδικασία που θα ακολουθήσει. Αδιαμφισβήτητα είναι δυνατόν να υπάρξει μια διζωνική δικοινοτικής λύσης δύο πολιτειών  στο νησί με τον όρο της διατήρησης της αρχής της πολιτικής εκπροσώπησης και ισότητας. Πλέον η κατάληξη για μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση του προβλήματος που συνεχίζεται εδώ πάνω από μισό αιώνα θα φέρει πολύ σημαντικά οφέλη και για την Κύπρο και για μας και για την Ελλάδα αλλά ως Τουρκία και ως Τ/Κ του νησιού δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε τις αρχές στις οποίες αναφέρθηκα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ελπίζω τις επόμενες μέρες ή βδομάδες θα υπάρξει δυνατότητα να έχουμε θετικά αποτελέσματα”, ανέφερε.

Πηγή: Άννα Ανδρέου, ΡΙΚ Τουρκία

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:54

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και κομμάτων μετά το Εθνικό
17:57
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.