Γιλντιρίμ: Υπό κανένα όρο δεν μπορεί να αρθεί η ασφάλεια στην Κύπρο

“Οι όροι μας και οι κόκκινες γραμμές μας είναι καθαρές. Δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί ούτε να αρθεί υπό κανέναν όρο η ασφάλεια στην Κύπρο και η ασφάλεια της Τουρκίας”, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ωστόσο είπε ότι σε ένα κοινό κράτος θα πρέπει όλα να είναι με τέτοιο τρόπο που να ικανοποιούν και τις δυο πλευρές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι ο ίδιος δεν πήγε στη Γενεύη και ότι με αυτό τον τρόπο  η τουρκική κυβέρνηση ξεπουλά την Κύπρο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε “τί θα πει ξεπουλώ, αυτό είναι μεγάλη ντροπή”. “Με το να μην πάω ξεπουλάμε την Κύπρο;  Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Δεν υπήρχε καμιά ανάγκη να πάμε. Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Υπό κανέναν όρο δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί ή να αρθεί η ασφάλεια στην Κύπρο  και η ασφάλεια της Τουρκία”, ανέφερε.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι σύμφωνα με το άρθρο δύο, εάν ιδρυθεί ένα δικοινοτικό κράτος, ο διαμοιρασμός της διοίκησης αυτού του κράτους πρέπει να είναι δίκαιη. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το άρθρο τρία, στο θέμα του εδαφικού και του περιουσιακού δεν τίθεται θέμα θυματοποίησης της τουρκικής πλευράς ή άρσης των δικαιωμάτων που έχει κερδίσει. “Με λίγα λόγια σε ένα κοινό κράτος θα πρέπει όλα να είναι με τρόπο που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές. Αφού γίνουν αυτά οι τα μέτρα σχετικά με τις αποτελεσματικές εγγυήσεις ης Τουρκίας και την ασφάλεια θα πρέπει να συνεχιστούν το ίδιο”, είπε.
Στο μεταξύ αισιοδοξία για θετικό αποτέλεσμα στο κυπριακό εξέφρασε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλιν εκφράζοντας την ελπίδα ότι τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες θα υπάρξει η δυνατότητα για θετικά αποτελέσματα.
Σε δήλωσή του από την Άγκυρα για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι “στις διαπραγματεύσεις έχει διανυθεί σημαντική απόσταση σε συγκεκριμένα θέματα”.
“Σε συγκεκριμένα θέματα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό και στις 18 Ιανουαρίου αποφασίστηκε να γίνει νέα συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών και οι αντιπροσωπείες εγκατέλειψαν τη Γενεύη. Εμείς βλέπουμε θετικά και έχουμε ελπίδα για την διαδικασία που θα ακολουθήσει. Αδιαμφισβήτητα είναι δυνατόν να υπάρξει μια διζωνική δικοινοτικής λύσης δύο πολιτειών  στο νησί με τον όρο της διατήρησης της αρχής της πολιτικής εκπροσώπησης και ισότητας. Πλέον η κατάληξη για μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση του προβλήματος που συνεχίζεται εδώ πάνω από μισό αιώνα θα φέρει πολύ σημαντικά οφέλη και για την Κύπρο και για μας και για την Ελλάδα αλλά ως Τουρκία και ως Τ/Κ του νησιού δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε τις αρχές στις οποίες αναφέρθηκα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ελπίζω τις επόμενες μέρες ή βδομάδες θα υπάρξει δυνατότητα να έχουμε θετικά αποτελέσματα”, ανέφερε.

Πηγή: Άννα Ανδρέου, ΡΙΚ Τουρκία

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:54

Τελευταιες Ειδησεις

22 Σεπτεμβρίου
Το θέμα της σύστασης υφυπουργείου Πολιτισμού τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής
14:14
Θλίψη στο Χόλιγουντ από το θάνατο του Γουίλι Γκάρσον, ηθοποιού του 'Sex And The City'
14:00
Συνάντηση με τη νέα Πρόεδρο της ΑΗΚ είχε ο ΓΓ της ΠΕΟ
13:45
Επίδομα θέρμανσης ζητά από την Κυβέρνηση η ΔΕΟΚ
13:25
Ξενάγηση στο «Σημείο Μηδέν» από τον Ελπιδοφόρο θα έχει την Παρασκευή ο Κ. Μητσοτάκης
13:13
Στις 9 Οκτωβρίου η πορεία της Europa Donna Κύπρου με τις Ροζ Φιγούρες
13:02
Τρίτη η Κύπρος στη λίστα των περισσότερων αυτοκινήτων ανά κάτοικο στην ΕΕ, σύμφωνα με Eurostat
12:56
Το Σάββατο βλέπει τον Γκουτέρες ο Τατάρ – Δήλωσε ικανοποιημένος από την ομιλία Ερντογάν
12:42
Aπόλλων : Πνέει τα μένα κατά του Γιώργου Νικολάου, ζητεί την άμεση παύση του
12:38
Τέθηκε υπό διήμερη κράτηση η 36χρονη γυναικολόγος που είναι ύποπτη για πλαστογραφία
12:34
ΔΟΞΑ : Καταγγελία στην επιτροπή δεοντολογίας, για πιθανή χειραγώγηση του ματς με την Ομόνοια
12:30
ΚΟΚ : Με κάθε επισημότητα η υποβολή υποψηφιότητας ομίλου του Ευρωμπάσκετ 2025
12:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand