Ο Γκιουλέν απορρίπτει το ένταλμα σύλληψης

Ένταλμα σύλληψης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν εκδόθηκε από τουρκικό δικαστήριο για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Πρόκειται για το πρώτο ένταλμα για σύλληψη του Φετουλάχ Γκιουλέν. Με βάση την απόφαση η οργάνωση η οποία διείσδυσε στον τουρκικό στρατό στόχευε στον έλεγχο όλων των θεσμών του κράτους και των δυνάμεων ασφαλείας μέσω της ανατροπής της συνταγματικής τάξης.

Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999.Η Άγκυρα τον κατηγορεί ότι είναι ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος.Σύμφωνα με το έγγραφο του εντάλματος, ο Γκιουλέν διέταξε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, που στοίχισε την ζωή 272 ανθρώπων.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, αυτή η ενέργεια ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να υποβληθεί επίσημο αίτημα στην Ουάσιγκτον για έκδοση του Γκιουλέν. Ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι στην Τουρκία έχουν ζητήσει επανειλημμένως από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκδώσουν τον Γκιουλέν, χαρακτηρίζοντάς τον τρομοκράτη.

Η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να παρουσιάσει αποδείξεις για την εμπλοκή του στην απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν. Η Τουρκία απαντά ότι έχει καταθέσει ήδη δύο φορές "φακέλους" με στοιχεία που αποδεικνύουν τον ρόλο του Γκιουλέν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο 70χρονος Γκιουλέν διαψεύδει κάθε εμπλοκή του.

Ο Τούρκος κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν απορρίπτει το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του η τουρκική δικαιοσύνη κατηγορώντας τον για το σχεδιασμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

"Αποδεικνύεται ότι το τουρκικό δικαστικό σύστημα στερείται δικαστικής ανεξαρτησίας. 'Ετσι, το ένταλμα αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της πορείας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον ολοκληρωτισμό, καθώς απομακρύνεται από τη δημοκρατία," δήλωσε ο Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται κάθε ανάμειξη στην αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή : Άννα Ανδρέου / Ραδιόφωνο ΡΙΚ /ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:11

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
Πράσινο φως για αύξηση των επιτοκίων, έδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
06:47
Ψευδοκράτος: Στα Βαρώσια διεξάγονται βελτιωτικές εργασίες ασφάλειας για τους επισκέπτες
06:20
Ουκρανία: Τα εγκλήματα πολέμου «δεν θα μείνουν ατιμώρητα» (ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης
05:35
Ουκρανία: 78 γυναίκες ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στην Αζοφστάλ
05:33
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει ότι θα εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων
05:27
Ξεπέρασαν τα εκατόν, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη
05:22
Το Κίεβο δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών
05:17
21 Μαΐου
Τουρκία: Διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταδίκη της Τζανάν Καφταντζίογλου
21:39
Ισπανία: Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφονται στη χώρα με το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές να φθάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου
21:17
Ευρώπη-Ευλογιά πιθήκων: Περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στην Ολλανδία, το πρώτο επιβεβαιωμένο στην Ελβετία, 23 νέα κρούσματα στην Ισπανία και 9 στην Πορτογαλία
20:55
ΥΠΕΞ: Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου μπορεί να σωθεί μόνο εάν τεθούν σε συζήτηση τα ΜΟΕ
20:27
Yπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον κατεχόμενο Κορμακίτη
20:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand