Ο Ομπάμα έφτιαξε το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στη Χαβάη

Ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα έχει μόλις τρεις μήνες ακόμα στην κυβέρνηση πέτυχε ένα ακόμα μεγάλο του στοίχημα και έβαλε την υπογραφή του σε ένα έργο που θα γραφτεί στην Ιστορία: Δημιούργησε τον μεγαλύτερο θαλάσσιο χώρο που τίθεται υπό προστασία.

Βρίσκεται γύρω από τη Χαβάη και ξεπερνά τα ένα εκατομμύριο στρέμματα, δηλαδή είναι δύο φορές το μέγεθος της Γαλλίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση που έχει θέσει υπό προστασία οποιοσδήποτε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Cqwr6nPXEAI5ws4
«Είναι στο συμφέρον όλων να προστατεύσουμε το υδάτινο περιβάλλον», τόνισε ο κ. Ομπάμα. Το θαλάσσιο καταφύγιο προϋπήρχε. Το Εθνικό Θαλάσσιο Μνημείο Παπαχαναουμοκουάκεα της Χαβάης -το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο- ιδρύθηκε επί προεδρίας Τζορτζ Μπους αλλά τώρα ο Μπαράκ Ομπάμα έσπρωξε τα σύνορα και αύξησε τα εθνικά μνημεία που περιλαμβάνονται σε αυτό σε 26.
Το αρχιπέλαγος που προστατεύεται πλέον με ομοσπονδιακό νόμο φιλοξενεί 7.000 είδη ζώων. Μαγνητίζει τα περισσότερα θαλασσοπούλια στον κόσμο, με 22 είδη και 14 εκατ. πτηνά συνολικά. Ανάμεσα στους θησαυρούς που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ζει και το γηραιότερο πλάσμα του κόσμου: ένα μαύρο κοράλλι ηλικίας 4.500 ετών!

27obama master768
Οι νόμοι που εφαρμόζονται στην υπό προστασία περιοχή παραμένουν ίδιοι. Απαγορεύονται οι διαδικασίες εξόρυξης και η αλιεία για εμπορικούς σκοπούς –κάτι που δεν αρέσει στους ντόπιους ψαράδες. Η αλιεία για επιστημονική έρευνα και για ψυχαγωγία θα εκτελείται με περιορισμούς, ενώ το ίδιο ισχύει για την αφαίρεση ψαριών ή άλλων πόρων για παραδοσιακούς σκοπούς που απαιτεί η κουλτούρα της Χαβάης.

CqyMoITWEAAaFir
Το προστατευμένο αρχιπέλαγος «μας δίνει απλώς μία γεύση για το πώς ήταν ο πλανήτης πριν δεχθεί το αποτύπωμα του ανθρώπου», δήλωσε στη Washington Post ο Ματ Ραντ, διευθυντής του  προγράμματος για την Παγκόσμια Κληρονομιά των Ωκεανών. «Πρέπει να διατηρούμε τέτοιες περιοχές για να έχουμε ένα παράθυρο για το παρελθόν αλλά και για το μέλλον», τόνισε.
Επτά διαφορετικοί αμερικανοί πρόεδροι –με πρώτο τον Θίοντορ Ρούσβελτ, το 1906- έχουν ενδιαφερθεί για το θαλάσσιο περιβάλλον. Καιρός ήταν να το κάνει και ο κ. Ομπάμα, ο οποίος άλλωστε κατάγεται από τη Χαβάη.

Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή: Washington Post, protagon.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:44

Τελευταιες Ειδησεις

06 Οκτωβρίου
Συνομιλία Αναστασιάδη με Ερντογάν και Τσαβούσογλου
17:32
Εγγραφή εθελοντών αιμοδοτών με την απόκτηση άδειας οδήγησης θα προτείνει η Βουλή για ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος
17:12
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 6/10/2022
16:49
Ζητήματα βιώσιμου τουρισμού και η μεσογειακής στρατηγικής για την εκπαίδευση στη σημερινή Υπουργικής Σύνοδο για το Περιβάλλον
16:38
Μεγάλη πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Επισκοπής Πάφου και Νατάς - Πνέουν ισχυροί άνεμοι
16:18
Προχωρούν με διεξαγωγή δημοσκόπησης οι 4 ανεξάρτητοι υποψήφιοι
16:12
Στον Γενικό Εισαγγελέα καταγγελία σχετικά με την έρευνα για συνθήκες θανάτου του Θανάση Νικολάου, λέει η ΑΑΔΙΠΑ
16:07
Λευκωσία και Αθήνα θα καταγγείλουν εκ νέου τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα (ΦΩΤΟ)
16:00
Επτά συλλήψεις σε μια βδομάδα στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας για υποθέσεις παράνομης παγίδευσης πουλιών
15:51
Πέραν των 19 εκ. ευρώ διαθέσιμα σε Κύπριους δικαιούχους από το Erasmus+ για το 2023
15:31
«Αρνητική» πλέον η προοπτική του βρετανικού αξιόχρεου σύμφωνα με τον οίκο Fitch
15:25
ΝΤΕΟΝ ΤΟ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ
15:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand