Ο Ομπάμα έφτιαξε το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στη Χαβάη

Ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα έχει μόλις τρεις μήνες ακόμα στην κυβέρνηση πέτυχε ένα ακόμα μεγάλο του στοίχημα και έβαλε την υπογραφή του σε ένα έργο που θα γραφτεί στην Ιστορία: Δημιούργησε τον μεγαλύτερο θαλάσσιο χώρο που τίθεται υπό προστασία.

Βρίσκεται γύρω από τη Χαβάη και ξεπερνά τα ένα εκατομμύριο στρέμματα, δηλαδή είναι δύο φορές το μέγεθος της Γαλλίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση που έχει θέσει υπό προστασία οποιοσδήποτε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Cqwr6nPXEAI5ws4
«Είναι στο συμφέρον όλων να προστατεύσουμε το υδάτινο περιβάλλον», τόνισε ο κ. Ομπάμα. Το θαλάσσιο καταφύγιο προϋπήρχε. Το Εθνικό Θαλάσσιο Μνημείο Παπαχαναουμοκουάκεα της Χαβάης -το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο- ιδρύθηκε επί προεδρίας Τζορτζ Μπους αλλά τώρα ο Μπαράκ Ομπάμα έσπρωξε τα σύνορα και αύξησε τα εθνικά μνημεία που περιλαμβάνονται σε αυτό σε 26.
Το αρχιπέλαγος που προστατεύεται πλέον με ομοσπονδιακό νόμο φιλοξενεί 7.000 είδη ζώων. Μαγνητίζει τα περισσότερα θαλασσοπούλια στον κόσμο, με 22 είδη και 14 εκατ. πτηνά συνολικά. Ανάμεσα στους θησαυρούς που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ζει και το γηραιότερο πλάσμα του κόσμου: ένα μαύρο κοράλλι ηλικίας 4.500 ετών!

27obama master768
Οι νόμοι που εφαρμόζονται στην υπό προστασία περιοχή παραμένουν ίδιοι. Απαγορεύονται οι διαδικασίες εξόρυξης και η αλιεία για εμπορικούς σκοπούς –κάτι που δεν αρέσει στους ντόπιους ψαράδες. Η αλιεία για επιστημονική έρευνα και για ψυχαγωγία θα εκτελείται με περιορισμούς, ενώ το ίδιο ισχύει για την αφαίρεση ψαριών ή άλλων πόρων για παραδοσιακούς σκοπούς που απαιτεί η κουλτούρα της Χαβάης.

CqyMoITWEAAaFir
Το προστατευμένο αρχιπέλαγος «μας δίνει απλώς μία γεύση για το πώς ήταν ο πλανήτης πριν δεχθεί το αποτύπωμα του ανθρώπου», δήλωσε στη Washington Post ο Ματ Ραντ, διευθυντής του  προγράμματος για την Παγκόσμια Κληρονομιά των Ωκεανών. «Πρέπει να διατηρούμε τέτοιες περιοχές για να έχουμε ένα παράθυρο για το παρελθόν αλλά και για το μέλλον», τόνισε.
Επτά διαφορετικοί αμερικανοί πρόεδροι –με πρώτο τον Θίοντορ Ρούσβελτ, το 1906- έχουν ενδιαφερθεί για το θαλάσσιο περιβάλλον. Καιρός ήταν να το κάνει και ο κ. Ομπάμα, ο οποίος άλλωστε κατάγεται από τη Χαβάη.

Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή: Washington Post, protagon.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:44

Τελευταιες Ειδησεις

15 Οκτωβρίου
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά της ύδατα
21:52
Εκτοξεύτηκε η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή για τον διαστημικό σταθμό Tiangong
21:51
ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναρρώνει στο νοσοκομείο από μια λοίμωξη
21:49
Υπό την αντιτρομοκρατική οι έρευνες για τ η δολοφονία του Βρετανού βουλευτή σερ Ντέιβιντ Έιμες
21:07
Σύστημα πληρωμών στο μετρό της Μόσχας με βάση αναγνώριση προσώπου
20:36
Την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης σε ΕΕ και Κύπρο, συζήτησε η Γιόχανσον στην Τουρκία
20:32
142 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Παρασκευή, κανένας θάνατος
19:57
Κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ-Ελλάδας για τον στρατηγικό διάλογο, αναφορά και σε Κύπρο
19:29
Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε στην ΕΕ το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος 2022
18:57
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Τάλα
18:31
Κέρδη παρουσίασε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία πτώση
18:28
Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τάλα, ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand