Περιβαλλοντικές οργανώσεις:Το τμήμα περιβάλλοντος αφήνει απροστάτευτες τις χελώνες

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κύπρου σε ανακοίνωση τους καταγγέλουν  ότι ενώ η  Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση της Λίμνης κοντά στην Πόλις Χρυσοχούς το Τμήμα Περιβάλλοντος εξέδωσε μια γνωμάτευση που επιτρέπει την δημιουργία  ξενοδοχείου μαζί με τρεις σειρές bungalows ακριβώς δίπλα στην παραλία γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα ωοτοκίας στη θαλάσσια χελώνα.

Η ανακοίνωση αναφέρει : «Το Τμήμα Περιβάλλοντος δημοσίευσε στις 2/8/2016 την Τελική Περιβαλλοντική Γνωμάτευση [1] όσον αφορά την πρόταση για δημιουργία δύο γηπέδων γκολφ και τεράστιας κλίμακας οικιστικών και τουριστικών αναπτύξεων στην περιοχή της Λίμνης κοντά στην Πόλις Χρυσοχούς.
Όπως είναι πλέον γνωστό, η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση της Λίμνης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μη εκπόνηση κατάλληλης «Δέουσας Μελέτης Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον», η οποία να εκτιμάει δεόντως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου “Limni Bay Resort” στην περιοχή του Δικτύου Natura 2000 «Τόπος Κοινοτικής Σημασίας Πόλις – Γιαλιά», και η έγκριση του έργου χωρίς να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα της περιοχής, αποτελεί παράβαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Προστασίας της Φύσης 92/43/EOK.
Το 2013, το Τμήμα Περιβάλλοντος αναγνώρισε την ανάγκη να παραμείνει μια έκταση 475 μέτρων από την παραλία ελεύθερη από κτίρια. Στη συνέχεια, κατόπιν πρωτοφανών πιέσεων και επεμβάσεων, η έκταση μειώθηκε αρχικά στα 280 μέτρα και τελικά συρρικνώθηκε στα 20 μέτρα, μέσω της αδειοδότησης ολόκληρου του έργου προκαλώντας προφανώς την αντίδραση της Ευρώπης.
Για το λόγο αυτό το Τμήμα Περιβάλλοντος ζήτησε από την Ιδιωτική Εταιρεία να υποβάλει νέα μελέτη, πιο καλή αυτή τη φορά, ώστε να ικανοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντ’ αυτού, η νέα μελέτη όχι μόνο δεν μετατόπισε σπίτια μακριά από την παραλία (μεταξύ άλλων αιτημάτων της ΕΕ), αλλά ενσωμάτωσε επιπλέον ένα ξενοδοχείο μαζί με τρεις σειρές bungalows ακριβώς δίπλα στην παραλία.
Αγνοώντας το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν να οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Τμήμα Περιβάλλοντος εξέδωσε μια γνωμάτευση που επιτρέπει την διεκπεραίωση όλου του έργου, μαζί με το ξενοδοχείο, και ζητά μόνο την αφαίρεση των bungalows από τον τελικό σχεδιασμό.
Με την απόφαση αυτή, η παραλία ωοτοκίας μένει εντελώς εκτεθειμένη λόγω της τεράστιας ανθρώπινης ενόχλησης στις χελώνες που αναμένεται να επιφέρει το έργο, αλλά και λόγω των αυξημένων επιπέδων φωτισμού και φωταύγειας που θα αποπροσανατολίζουν τόσο τα χελωνάκια που θα εκκολάπτονται όσο και τις χελώνες που θα βγαίνουν στη στεριά για να γεννήσουν. Συνολικά, το όλο έργο αναμένεται να επηρεάσει το 25% των φωλιών της Caretta caretta στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πέρα από την επικινδυνότητα που προκύπτει από το φωτισμό και τη φωταύγεια, λόγω της εγγύτητας των αναπτύξεων με την παραλιακή περιοχή ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών και τις ανεπαρκείς προσπάθειες μετριασμού των επιπτώσεων, το τεράστιο μέγεθος του προτεινόμενου έργου αναμένεται να επιφέρει μεγάλη ανθρώπινη πίεση και όχληση στην περιβαλλοντικά ευαίσθητη και ιδιαίτερα σημαντική περιοχή της Λίμνης.
Σημειώνεται ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει δεχτεί πάρα πολλές συμβουλές από ειδικούς για το συγκεκριμένο θέμα, οι οποίοι εντόπισαν πολλά επιστημονικά κενά τόσο σε θέματα βιολογίας των θαλάσσιων χελωνών, όσο και στο περιεχόμενο των μελετών και τη δυνατότητα εφαρμογής των διαφόρων μέτρων μετριασμού των επιπτώσεων στο περιβάλλον που εισηγούνται οι μελέτες της ιδιωτικής εταιρείας.
Συνεπώς η τελική απόφαση του Τμήματος Περιβάλλοντος, που στην ουσία πρόσθεσε τουριστικό συγκρότημα (ξενοδοχείο 160 δωματίων) αντί να αφαιρέσει οικιστικές αναπτύξεις, θεωρούμε ότι δεν πρόκειται να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πολύ πιθανό να οδηγήσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η τελική απόφαση του Τμήματος Περιβάλλοντος εκτός του ότι απειλεί το τόσο ευαίσθητο είδος θαλάσσιας χελώνας, για το οποίο η Κύπρος έχει ιδιαίτερη ευθύνη για την προστασία του, απειλεί παράλληλα και τον Κύπριο φορολογούμενο πολίτη ο οποίος στο τέλος θα είναι και ο τελικός αποδέκτης που θα κληθεί να πληρώσει το βαρύ πρόστιμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι οργανώσεις : Ενάλια Φύσις,  Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας, Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας Περιβάλλοντος,Terra Cypria, Οικολογική Κίνηση Κύπρου, Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, Φίλοι του Ακάμα και Φίλοι της Γης Κύπρου.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:56

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Νέα πλήγματα της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
06:28
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η ξηρασία μπορεί να είναι «η επόμενη πανδημία»
06:12
17 Ιουνίου
Ελλάδα: Ομολόγησε ο σύζυγος τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν
21:57
Δεν επιτεύχθηκε λύση για τους S400 στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ερντογάν
21:39
Tζεντιλόνι: Οι αρχές ελληνικές διατήρησαν έντονο τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες
21:20
ΠτΔ:​ Είναι υποχρέωση της ΕΕ απέναντι σε ένα ΚΜ να αντιδράσει αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις
21:05
65 νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν την Πέμπτη, κανένας θάνατος
20:53
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κριμαία, μετά τις πλημμύρες
20:05
Γαλλία: Έξι μήνες φυλάκιση κατά του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί ζητούν οι εισαγγελείς
19:47
To Εurogroup χαιρετίζει την πρόοδο στην Ελλάδα και εγκρίνει τα μέτρα ύψους 748 εκ. ευρώ για το χρέος
19:27
Αποδεκτή η παραίτηση Γιολίτη, χρέη Υπουργού Δικαιοσύνης εκτελεί ο ΥΠΑΜ
19:14
Ελλάδα: 519 νέα κρούσματα και 16 θάνατοι
19:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand