Η ξεχωριστή Αυγουστιάτικη πανσέληνος είχε ψες την τιμητική της

Το ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι που ενέπνευσε μουσικούς, ποιητές, ζωγράφους και δημιούργησε εκατομμύρια έρωτες και ρομάντζα έκανε ψες την εμφάνιση του στον καλοκαιρινό ουρανό και προκάλεσε εκατοντάδες άτομα να στρέψουν το βλέμμα στον ουρανό και να θαυμάσουν τη μαγεία του.

Σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο τη μέρα αυτή πραγματοποιούνται εκδηλώσεις είτε φιλολογικές είτε αστρονομικές. Δύο τέτοιες εκδηλώσεις έγιναν ψες και στην Κύπρο.

Στη Λευκωσία η Κοινότητα Ερασιτεχνών Αστρονόμων Κύπρου και το Science & Space Cafe υποδέχθηκαν την Αυγουστιάτικη πανσέληνο και έδωσαν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν από τα τηλεσκόπια τους το μαγικό φεγγάρι του Αυγούστου.gegg

 

Στη Λεμεσό το Κανάλι 6 πραγματοποίησε μουσικό-ποιητική εκδήλωση με θέμα «Για τον έρωτα, τον άνθρωπο και τη ζωή κάτω από το φως του φεγγαριού» στο Πάρκο Γλυπτικής Φίλιππου Γιαπάνη στη Φασούλα.

καναλι

 

καναλι τερλικα

 

Ποια η επιστημονική άποψη για την Πανσέληνο

Η Σελήνη φτάνει στο μισό της περιστροφής της γύρω από τη Γη, δείχνει την πλευρά της, που φωτίζεται από τον Ήλιο, και φαντάζει στον ουρανό σαν ολοστρόγγυλος φωτεινός δίσκος. Αυτό που βλέπουμε εμείς ως Πανσέληνο.
Η Σελήνη έλκει τη Γη, όπως βέβαια και η Γη πολύ περισσότερο τη Σελήνη. Το αποτέλεσμα αυτής της αμοιβαίας έλξης είναι οι παλίρροιες, φαινόμενο που παρατηρείται κάθε έξι ώρες, είτε η Σελήνη βρίσκεται από τη μία πλευρά του πλανήτη μας είτε από την άλλη.Αυτή είναι η μόνη μεγάλη και σημαντική επίδραση της Σελήνης στον πλανήτη Γη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τι κάνει όμως την Πανσέληνο του Αυγούστου να ξεχωρίζει;

Η Πανσέληνος του Αυγούστου έχει ένα χαρακτηριστικό, που την κάνει να ξεχωρίζει. Το διαφορετικό, δικό της χρώμα. Ειδικά λίγο μετά την ανατολή της, αλλά και προς τη δύση της. Όπως είπε ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής Αναστάσιος Δαπέργολας στο ΑΠΕ, «η Σελήνη τον Αύγουστο, όταν μεσουρανεί, δηλαδή όταν βρίσκεται στο μέγιστο ύψος, δεν φθάνει πολύ ψηλά πάνω από τον ορίζοντα, το φως της φθάνει σε εμάς διατρέχοντας μεγαλύτερο πάχος ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να διαχέεται και να απορροφάται το κυανό τμήμα του χρώματός της και να φθάνει στα μάτια μας πιο έντονο το κόκκινο».
Όσο για την αίσθηση ότι το αυγουστιάτικο φεγγάρι είναι μεγαλύτερο και φωτεινότερο, ο κ. Δαπέργολας εξηγεί ότι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το τόξο που διαγράφει η Σελήνη είναι μικρότερο και πιο κοντά στον ορίζοντα, οπότε μας φαίνεται πιο μεγάλο, αν και στην πραγματικότητα, όπως διευκρινίζει ο καθηγητής, η Σελήνη το καλοκαίρι έχει μικρότερη φυσική διάμετρο απ' ότι τον χειμώνα.
«Ένας άλλος λόγος είναι ότι το καλοκαίρι ο ουρανός είναι πιο καθαρός, οι άνθρωποι βρίσκονται στην εξοχή ή στα μπαλκόνια τους με πιο χαλαρή διάθεση και παρατηρούν την πορεία του φεγγαριού στον ουρανό και το συγκρίνουν με ανθρώπινα κατασκευάσματα θαυμάζοντας το μεγαλείο της Δημιουργίας» σημειώνει.
Και για όσου στα αστέρια βλέπουν ζώδια και αγαπούν την αστρολογία
Η αστρολογία για το ολόγιομο φεγγάρι λέει ότι σχηματίζεται στην 25η μοίρα του Υδροχόου. Επηρεάζει τα ζώδια του σταθερού σταυρού, δηλαδή Ταύρους, Λέοντες, Σκορπιούς και Υδροχόους, κυρίως τους γεννημένους στο τρίτο δεκαήμερο του ζωδίου τους.
Η επιθυμία να αλλάξουμε οτιδήποτε μας δεσμεύει και στέκεται τροχοπέδη στην εξέλιξή μας αλλά και στα θέλω μας γίνεται έντονη…με τον έρωτα να γίνεται παράλληλα αυτές τις μέρες πηγή ενέργειας.

Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:56

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το Υπουργείο Υγείας, μετέφερε στον ΠτΔ ο Κωνσταντίνος Ιωάννου
11:35
Ψήφισμα Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων του ΟΗΕ
11:22
Υπ. Υγείας: Με τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας θα αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση
11:07
Σε όλους τους ενήλικες στο Ην. Βασίλειο προσφέρεται από σήμερα το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού
10:49
Χ. Χαριλάου: Παρά την καλή επιδημιολογική εικόνα η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια παραμένει εύθραυστη
10:30
Προοπτικές ανάκαμψης προδιαγράφει ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης
10:27
Σε μικρή επέμβαση στους σπόνδυλους υποβάλλεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
10:26
To Κέντρο Παραγωγικότητας ανακοινώνει τη διεξαγωγή νέου επιχορηγημένου προγράμματος κατάρτισης
10:14
Σ. Στεφάνου: "Τον πρόεδρο Αναστασιάδη τον ενδιαφέρει η εικόνα, και όχι η ουσία..."
10:02
Χ. Θεοπέμπτου: Είναι η δεύτερη φορά που ο ΠτΔ προκαλεί την παραίτηση υπουργού
09:57
Β. Παπαδόπουλος: Το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί η νέα σύνθεση της κυβέρνησης
09:51
Χ. Γεωργιάδης: Ο κάθε υπουργός υπηρετεί για όσο χρονικό διάστημα τον χρειάζεται ο ΠτΔ
09:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand