Πιστές και φέτος στο ραντεβού τους οι Περσείδες

Όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος, απόψε, (12 Αυγούστου) θα κορυφωθεί η διάσημη βροχή διάττοντων αστέρων οι γνωστές Περσείδες.

Είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, έχοντας συχνά μακριές πύρινες «ουρές». Σύμφωνα με τη NASA, οι Περσείδες παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων. Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.
Φέτος, μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA, οι Περσείδες θα εμφανίσουν έξαρση και θα είναι ίσως οι πιο θεαματικές της τελευταίας δεκαετίας, καθώς στην πορεία της Γης θα βρεθούν πολύ περισσότερα μετέωρα-καμικάζι λόγω της βαρυτικής επίδρασης του Δία, που εξέτρεψε τα σωματίδια (μετεωροειδή) πλησιέστερα προς την τροχιά της Γης.
Αν ο ουρανός δεν έχει σύννεφα όσοι θέλουν θα μπορέσουν να δουν με γυμνό μάτι το θεαματικό αστρονομικό φαινόμενο, που μπορεί να φθάσει τα 150 έως 160 μετέωρα ανά ώρα (από 60 έως 100 συνήθως). Η έξαρση των μετεώρων αναμένεται τις πρωινές ώρες της 12ης Αυγούστου, από 02:00 έως 07:00. Στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής θα δύσει και η Σελήνη, οπότε μετά από ο ουρανός θα είναι σκοτεινότερος και η παρατήρηση των διαττόντων θα είναι ανεπηρέαστη από το φως του φεγγαριού.
Με αφορμή το φαινόμενο αυτό στην Κύπρο θα διοργανωθούν εκδηλώσεις.

Music n’ Stars
Η Κοινότητα Ερασιτεχνών Αστρονόμων Κύπρου διοργανώνει την Παρασκευή 12 Αυγούστου μια αλλιώτικη μουσική εκδήλωση στον Βοτανικό Κήπο Τροόδους.
Σε ένα χώρο όπου κατακλύζεται από μυρωδιές βοτάνων με τη συνοδεία χαλαρής μουσικής από την BOOM my party και σε συνδυασμό με παρακολούθηση των Περσείδων υπόσχεται μια αξέχαστη βραδιά.

Στους κήπους της Κυπερούντας με τα Φροντιστήρια Φάκα

Τα Φροντιστήρια Φάκα σε συνεργασία και με την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ), διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στους κήπους του Νοσοκομείου Κυπερούντας, την Παρασκευή το βράδυ 12 Αυγούστου 2016 κατά τις ώρες 9:00 μ.μ. – 11:30 μ.μ.
Τη βραδιά αυτή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη βροχή των διαττόντων αστέρων και να λύσει τις απορίες του σχετικά με τα ουράνια φαινόμενα.
Η εκδήλωση φέτος θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή καθώς θα μεταφερθούν πολλά αστρονομικά τηλεσκόπια για τον σκοπό αυτό.
Οι φίλοι του ουρανού φέτος θα έχουν την ευκαιρία, παράλληλα με τη βροχή των διαττόντων, να παρακολουθήσουν και τους πλανήτες Δία, Άρη, Κρόνο, τη Σελήνη και διάφορους άλλους αστερισμούς.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και όσοι έχουν δικά τους τηλεσκόπια, μπορούν να τα φέρουν μαζί τους.

Νυκτερινή Πεζοπορία και Παρατήρηση Διάττοντων Αστέρων

Η ομάδα Φίλοι της Γης Κύπρου, ετοιμάζει νυχτερινή πεζοπορία για παρατήρηση των Περσείδων.
Οι οδηγίες τους:
«Μαζευόμαστε την Παρασκευή 12/08/2016, πριν από τις 19:20, στην έξοδο για Αλμυρολίβαδο και Λούματα των Αετών δίπλα από τον κύριο δρόμο Καρβουνά – Τροόδους, (5,5km από τον Καρβουνά).
*Ξεκινάμε περπάτημα μόλις βραδιάσει (περίπου 19:30), σε μια εύκολη διαδρομή συνολικού μήκους (με την επιστροφή) τεσσάρων χιλιομέτρων. Στο μισό της διαδρομής σταματάμε, ξαπλώνουμε, κλείνουμε όλους τους φακούς, και κοιτάμε ψηλά για τις Περσείδες.
*Αναχώρηση για επιστροφή:
α) Για όσους θέλουν να φύγουν νωρίς, στις 22:45 άτομα της οργάνωσης μας θα σας συνοδεύσουν στο χώρο που θα αφήσουμε τα αυτοκίνητα.
β) Για όσους θέλουν να παραμείνουν περισσότερο, στις 00:45 (13/08/2016) θα ξεκινήσει δεύτερη ομάδα για επιστροφή.
γ) Αν άλλοι θέλουν να παραμείνουν περισσότερο ή να επιστρέψουν γρηγορότερα, άλλες ώρες εκτός από τις καθορισμένες, χωρίς να έχει προκύψει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, θα πρέπει να το πράξουν μόνοι τους και δε φέρουμε καμία ευθύνη!
***Σημαντικά στοιχεία:
α) Φέρτε μαζί σας νερό ή άλλα προσωπικά αντικείμενα που θα θέλατε. Πολύ σημαντικό είναι να έχετε μαζί σας φακό (φανάρι), καλύτερα φακό κεφαλής.
β) Στο σημείο παρατήρησης δεν έχει κάποιο έτοιμο χώρο για να καθήσουμε ή να ξαπλώσουμε. Έτσι για τη δική σας άνεση φέρτε μαζί σας υπόστρωμα για camping ή yoga mat.
γ) Φορέστε μποτάκια για να κινείστε πιο άνετα.
δ) Φέρτε μαζί σας και ένα μπουφάν.
ε) Πριν το σημείο που θα σταματήσουμε για παρατήρηση υπάρχει ανηφόρα 200 μέτρων εκτός μονοπατιού!
ζ) Μερικά λεπτά αφού φτάσουμε στο σημείο παρατήρησης, θα θέλαμε όλα τα φώτα από φακούς και κινητά, να σβήσουν.
η) Εντομοαπωθητικό για τροπικά έντομα.
Για περισσότερες πληροφορίες στείλε μήνυμα στο FaceBook page μας, ή email στο [email protected] ή στο τηλ. 25347042.»

Οι Περσείδες από την παραλία αετοσανίδας στους Σοφτάδες

To Κίτιον Πλανητάριο & Αστεροσκοπείο προσκαλεί τα μέλη του και το κοινό στην 9η ετήσια εκδήλωση για τη Βροχή Μετεώρων «Περσείδες 2016» που διοργανώνει στην παραλία αετοσανίδας στους Σοφτάδες Λάρνακας.
Στα πλαίσια του έργου «Το Κοσμικό Φως Φτάνει στην Κύπρο 2016», τo Κίτιον Πλανητάριο & Αστεροσκοπείο έχει επιλέξει τον συγκεκριμένο χώρο για παρατήρηση του φαινομένου, αφού είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιοχές στο νησί.
Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή την ένταξη του κοινού στην επιστημονική έρευνα και αντιπροσωπεύει την Κύπρο στον Διεθνή Οργανισμό Μετεώρων (IMO – International Meteor Organization). Η εκδήλωση αρχίζει το Σάββατο 13 Αυγούστου στις 20:00 και λήγει τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου. Θα διεξαχθεί στο The Spot – KiteMed Kitesurfing School στην παραλία Σοφτάδων στην περιοχή Λάρνακας.
Φέτος υπάρχει ένας επιπρόσθετος λόγος για το κοινό στην Κύπρο να βγει έξω και να παρατηρήσει το φαινόμενο, αφού θα έχει τη μοναδική ευκαιρία μετά το ηλιοβασίλεμα, να παρατηρήσει τη Σελήνη και τους 5 πλανήτες που ήταν γνωστοί στους αρχαίους Έλληνες. Πρόκειται για τους πλανήτες Ερμή, Αφροδίτη (που έχει το όνομά της θεάς που κατά τη μυθολογία γεννήθηκε στην Κύπρο), Δία, Άρη και Κρόνο. Για να κάνει αυτές τις παρατηρήσεις πιο εντυπωσιακές για το κοινό, τo Κίτιον Πλανητάριο & Αστεροσκοπείο θα διεξάγει παρατηρήσεις με τα τηλεσκόπια του στο χώρο της εκδήλωσης.
Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο τηλέφωνο 99991111.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:01

Τελευταιες Ειδησεις

27 Απριλίου
Δένδιας: Αισιόδοξος για ελληνικό οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών
07:06
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 27 Απριλίου 2024
07:00
ΠτΔ: Ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η κλιματική κρίση
06:44
Διαμαρτυρήθηκαν χθες οι Τουρκοκύπριοι για την οικονομική κρίση και τη διαφθορά στα κατεχόμενα
06:41
Ξανά σε λειτουργία η "Αμάλθεια" - αναχώρησε χθες βράδυ το "Jennifer"
05:50
Επιβεβαίωση Λευκού Οίκου για αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου
05:47
Οι Χούθι ανακοίνωσαν πυραυλική επίθεση εναντίον βρετανικού πετρελαιοφόρου
05:46
Με ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο ο Πετρούνιας
05:44
Πρόοδο στα ζητήματα Θετικής Ατζέντας δηλώνουν ότι έκαναν οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας
05:35
Πρόταση Αιγύπτου προς Ισραήλ για μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας
05:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 27/04/24
05:29
Παρέμβαση Αμερικής ζητά δικομματική ομάδα για να μην αποπλεύσει από την Τουρκία νηοπομπή ΜΚΟ προς τη Γάζα
05:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.