Η Facebook θα χρησιμοποιεί λέιζερ για την παροχή γρήγορου Internet

Το Connectivity Lab της Facebook σχεδίασε ένα σύστημα λέιζερ το οποίο θα είναι σε θέση να προσφέρει ασύρματο Internet ταχύτητας έως και 2Gbps.

Το εν λόγω project εντάσσεται στην προσπάθεια και τους σχεδιασμούς της Facebook για να προσφέρει γρήγορο και φθηνό Internet σε περιοχές του πλανήτη όπου η πρόσβαση σε αυτό είναι από ελάχιστη έως μηδενική.

Όπως αναφέρει το CNET η τεχνολογία λέιζερ ήδη χρησιμοποιείται σε επίπεδο δικτύων οπτικών ινών, ενώ τα υφιστάμενα ασύρματα δίκτυα χρησιμοποιούν τεχνολογίες ραδιοσυχνοτήτων και μικροκυμάτων.

Σε αντίθεση με αυτές τις μεθόδους η τεχνολογία λέιζερ μπορεί να αποδειχθεί σαφώς ταχύτερη, αν και η κατεύθυνση μίας μικρής δέσμης λέιζερ σε έναν ανιχνευτή που θα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση.

Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το Connectivity Lab ονομάστηκε FSO (free-space optical communication) και σε σχετικές αρχικές δοκιμές ήταν σε θέση να μεταδώσει δεδομένα με ταχύτητα 2Gbps χρησιμοποιώντας bandwidth 100 MHz.

Η ομάδα του Facebook δανείστηκε μια τεχνική που χρησιμοποιείται για τη συλλογή ηλιακού φωτός για να επιτύχει τη μετάδοση των δεδομένων τα οποία καταλήγουν σε έναν κατευθυντικό συλλέκτη φωτός κατασκευασμένο από πλαστικό οπτικών ινών «ενισχυμένο» με φθορίζοντα υλικά. Ο εν λόγω συλλέκτης έχει επιφάνεια 126 τετραγωνικών εκατοστών

Ο συλλέκτης απορροφά το μπλε φως και αντίθετα εκπέμπει το πράσινο φως. Το Connectivity Lab σημειώνει την ταχύτητα με την οποία γίνεται αυτή η διαδικασία, σε χρόνο μικρότερο που δεν ξεπερνά τα δύο νανοδευτερόλεπτα.

Η Facebook εργάζεται προς το παρόν για τη δημιουργία ενός πρωτοτύπου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες ενώ παράλληλα εξετάζονται οι δυνατότητες εμπορικής διάθεσης της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας.

Συντάκτης : George Polyzo
Πηγή : pestaola.gr 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:38

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Μπόρις Τζόνσον με ποτό στο χέρι κατά τη διάρκεια «κορωνοπάρτι» στην Ντάουνινγκ Στριτ
19:26
Φτάνει απόψε στο Ισραήλ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου
19:25
Νίκος Αναστασιάδης: Ανάγκη εντατικοποίησης των διπλωματικών προσπαθειών προς την κατεύθυνση επίτευξης κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία
19:15
Τουρκική προεδρία: Αναμένουμε συγκεκριμένες εγγυήσεις από τη Σουδία
19:15
Φάρμα με ζώα προστατεύθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στην κτηνοτροφική περιοχή Αραδίππου
19:13
Πυρκαγιά στην κτηνοτροφική περιοχή Αραδίππου
19:02
Μεγάλος ο επικοινωνιακός απόηχος στο Ιράν μετά την χθεσινή δολοφονία ανώτατου αξιωματούχου των Φρουρών της Επανάστασης.
18:45
Επέκταση πτήσεων Αθήνα-Πάφος της Aegean μέχρι τέλος Δεκεμβρίου
18:30
Υλοποιείστε το Σχέδιο Ανάκαμψης, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν χρήματα, λέει κοινοτικός αξιωματούχος
18:18
Στέλλα Κυριακίδου: Χαμηλό αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων
18:11
Επείγουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο και άμεση οικονομική βοήθεια προς κτηνοτρόφους, ζητούν αγροτικές οργανώσεις
18:02
Δεν άνοιξε νέα παραλία στο Βαρώσι, λέει ο Τατάρ, μιλά για δύο ίσα, κυρίαρχα κράτη
18:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand