ΥΠΟΙΚ: Όχι σε άλλα δημοσιονομικά μέτρα την επόμενη διετία

Για την επόμενη διετία δεν προκύπτει καμία ανάγκη λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Συνέδριο της Alpha Bank, στη Λευκωσία.

Την ίδια ώρα, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε ανησυχία επειδή, όπως είπε, «καταγράφονται συμπεριφορές που δείχνουν πως ίσως δεν έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος».
Ειδική μνεία έκανε στην ανάγκη «μια από τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος πρέπει να είναι ο ουσιαστικός εκσυγχρονισμός στη δομή, λειτουργία και εταιρική διακυβέρνηση της Κεντρικής Τράπεζας».
«Ίσως αυτή να ήταν μια από τις πιο σοβαρές παραλήψεις του Προγράμματος Στήριξης, αλλά έστω και τώρα αυτές οι επιβεβλημένες αλλαγές μπορούν και πρέπει να προωθηθούν, με πρωτοβουλία της Κεντρικής Τράπεζας και με ευθύνη όλων μας», είπε.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες των τελευταίων τριών ετών ανέφερε ότι το σημαντικότερο κατά τον ίδιο «μέσα από τις αλλαγές που έχουν προωθηθεί, έχει δημιουργηθεί ένα πολύ πιο υγιές υπόβαθρο για τη λειτουργία της οικονομίας μας».
«Μακριά βεβαίως από τις φούσκες που χαρακτήρισαν, δυστυχώς, την μέχρι σήμερα πορεία της οικονομίας μας», σημείωσε.
Ίσως, είπε ο Υπουργός Οικονομικών «να θεωρούν κάποιοι πως η έξοδος από το Μνημόνιο μπορεί να σηματοδοτήσει την επιστροφή στα παλιά». Ότι τώρα, πρόσθεσε, «μπορούν επιτέλους να ανοίξουν και πάλι τα ταμεία του κράτους». Ότι, συνέχισε «θα αρχίσουμε να μοιράζουμε υποσχέσεις και πάμε ξανά στις γνωστές ανεύθυνες πολιτικές διαχείρισης του δημοσίου χρήματος».
Ότι, ανέφερε, «με λίγα λόγια θα επιστρέψουμε στις εποχές της ικανοποίησης αιτημάτων όχι στη βάση μιας σωστής και αντικειμενικής αξιολόγησης των δυνατοτήτων και των προτεραιοτήτων, αλλά στη βάση πιέσεων από οργανωμένα σύνολα και της διαχρονικής τάσης του πολιτικού συστήματος να σπεύδει πάντοτε προς ικανοποίηση τους».
«Ίσως τελικά να έχουμε τόσο κοντή μνήμη και να έχουμε ξεχάσει πως τον λογαριασμό τον πληρώνουν τελικά οι πολίτες. Κάποτε με τρόπο οδυνηρό», είπε.
Την ίδια ώρα ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι «για την επόμενη διετία δεν προκύπτει καμία ανάγκη λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων».
Αντίθετα, πρόσθεσε, «στόχος της κυβέρνησης είναι όπως τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δημιουργούνται, να αποδίδονται πίσω στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις κάτι που με βεβαιότητα θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και θα συμβάλει στην δημιουργία θέσεων εργασίας».
«Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η συνέχιση της συνετής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών και η αποτροπή της επανάληψης εκείνων των ανεύθυνων πρακτικών που είχαν οδηγήσει την οικονομία μας στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό», σημείωσε.
Αντίθετα, είπε, «πρέπει οι κινήσεις εξυγίανσης να έχουν συνέχεια και πρέπει να λάβουν την μορφή μόνιμων διαρθρωτικών ρυθμίσεων».
Αναφορά έκανε στην νέα κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το επόμενο βήμα πρέπει χωρίς αμφιβολία να είναι αυτό της προώθησης της μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και υπενθύμισε ότι 7 νομοσχέδια βρίσκονται ήδ από τον περασμένο Αύγουστο ενώπιον της Βουλής.
Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα Βουλή «θα ολοκληρώσει το συντομότερο την διαδικασία εξέτασης και να εγκρίνει αυτό το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την ασφαλή άρση των έκτακτων μέτρων που είχαν αποφασιστεί τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς όμως την επιστροφή στις αλόγιστες πρακτικές του παρελθόντος».
«Τα τελευταία τρία χρόνια εφαρμόσαμε με αξιοπιστία ένα δύσκολο πρόγραμμα που επέτρεψε στη χώρα μας να πραγματοποιήσει καθοριστικά βήματα προς την ανάκαμψη», είπε.
Το ζητούμενο τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια εκτός Μνημονίου. Παραμένει εξαιρετικά σημαντική η διατήρηση της αξιοπιστίας μας, η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και η συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων, μακριά από ανεύθυνες πρακτικές, λαϊκισμούς και συνθήματα».
«Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί περαιτέρω η αναπτυξιακή προοπτική, θα καταστεί η οικονομία μας ακόμη πιο ανταγωνιστική και ελκυστική για ξένες και εγχώριες επενδύσεις και δημιουργηθούν ευκαιρίες και θέσεις εργασίας προς όφελος των συμπολιτών μας», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η αποστολή μας».
Θέλω να ελπίζω, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης καταληκτικά, «πως η νέα Βουλή όχι μόνο δεν θα ανακόψει αυτή την μεγάλη προσπάθεια αλλά κατ’ ακρίβεια θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα σπρώξει προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που ο τόπος μας έχει ανάγκη».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:38

Τελευταιες Ειδησεις

20 Σεπτεμβρίου
ΓΓ ΟΗΕ: Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο εναντίον του πλανήτη μας
21:48
Συνάντηση Ερντογάν - Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη
21:34
Χωριστές συναντήσεις Χριστοδουλίδη με ΥΠΕΞ Κουβέιτ και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη
21:32
ΗΠΑ: Δύο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά από πυροβολισμούς σε λύκειο στη Βιρτζίνια
21:07
Μπορέλ: Ανησυχία για αντιδημοκρατικές πρακτικές στις ρωσικές εκλογές, η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στην Κριμαία
20:51
Νέο σκάφος με μετανάστες εντόπισε η Λιμενική ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο
20:38
Ένας θάνατος και 156 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα
19:54
Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη: Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα να είμαι
19:51
Ρωσία: Πολεμικά πλοία άρχισαν μεγάλης έκτασης γυμνάσια με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα
19:45
Ρωσία-εκλογές: Ο Ραμζάν Καντίροφ κέρδισε το 99% των ψήφων στην Τσετσενία
19:14
Πολυμέρεια, κλιματική αλλαγή και εισήγηση για τακτική σύνοδο ΕΕ - ΟΗΕ στην ατζέντα Μισέλ στη Γενική Συνέλευση
18:56
Εκνευρισμένος» με την υστέρηση των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον
18:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand