ΠτΔ: Έκλεισε το κεφάλαιο εξουσία των συνιστωσών πολιτειών

Το κεφάλαιο που αφορά την εξουσία των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς Συνθήκες έχει εν τη ουσία κλείσει είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι στη σημερινή συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί συζητήθηκαν «οι εξωτερικές σχέσεις και δη οι αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς Συνθήκες».

Πρόσθεσε ότι «στο πρώτο θέμα υπήρξε σε βάθος συζήτηση και υπήρξε αρκετή πρόοδος. Παραμένουν ορισμένα θέματα να συζητηθούν λεπτομερέστερα μεταξύ των διαπραγματευτών. Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, δηλαδή την εξουσία των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς Συνθήκες, οφείλω να πω ότι έχει εν τη ουσία κλείσει το κεφάλαιο, με βάση τα όσα ακολουθούνται σε όλες τις ομόσπονδες πολιτείες με όλες τις σχετικές διαδικασίες».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι υπήρξε πρόοδος σήμερα, ο Πρόεδρος είπε «οφείλω να πω ότι υπήρξε πρόοδος».

Σε ερώτηση πού θα επικεντρωθούν οι επόμενες συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα συνεχίσουμε τα θέματα της Διακυβέρνησης, τα θέματα Οικονομίας και άλλα θέματα την Παρασκευή και κατά αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις όσες υπάρχουσες διαφορές, όπως έχουν καταγραφεί».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπήρξαν έντονες τοποθετήσεις από πλευράς πολιτικών κομμάτων ότι η χθεσινή διαδικαστική συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων παραπέμπει σε οδικό χάρτη, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό που έχει σημασία δεν είναι η διαδικασία, είναι η ουσία και επιτέλους πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε.

Δεν σχολιάζω κανενός την κριτική, την οποία και σέβομαι απόλυτα. Δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα, δεν υπάρχει οποιαδήποτε επιδιαιτησία, απλά καταρτίζεται ένα πλάνο διαλόγου προκειμένου να ξεπεραστούν δυσκολίες.  

Και κάποια στιγμή πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε: ή συζητούμε για να λύσουμε το Κυπριακό ή συζητούμε για να το διαιωνίσουμε.

Αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι ότι εντατικοποιούνται οι συμφωνίες τον Οκτώβριο με την προοπτική να υπάρξει πρόοδος. Εάν υπάρξει πρόοδος επιτρέπεται η περαιτέρω συνέχιση του διαλόγου - και είναι κάτι το οποίο επιζητούμε διότι είναι απόλυτα συνυφασμένο με την πρόοδο που επιδιώκουμε το Εδαφικό με το Περιουσιακό - και εάν και εφόσον υπάρξουν τέτοιες συνθήκες που μας επιτρέπουν (τότε) να προχωρήσουμε και στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Είναι ένας προγραμματισμός, δεν είναι ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για να οδηγήσει στις οποιεσδήποτε επιδιαιτησίες που ούτε προβλέπονται ούτε είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές».

Ερωτηθείς αν για να συζητηθεί το Εδαφικό αποτελεί προϋπόθεση να υπάρξει πρόοδος στα κεφάλαια που συζητούνται τώρα, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι απαραίτητο» και πρόσθεσε ότι «παραδείγματος χάρη, για να υπάρξει πρόοδος στο Περιουσιακό είναι ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο Εδαφικό.

Απλούστατα αυτό που έχω πει ότι είναι πιθανόν, ότι είναι δυνατόν να γίνει είναι (επειδή υπάρχουν) οι σοβαρές ενστάσεις, η άρνηση του κ. Ακκιντζί να συζητήσει το Εδαφικό από τις ανησυχίες ότι τυχόν διαρροές θα μπορούσαν αν διαταράξουν το όλο κλίμα, κάτι που συμβαίνει και σε εμάς βεβαίως.

Εάν αρχίσουμε να δημοσιοποιούμε ή να διαρρέουμε το τι συζητείται όσον αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές θα υπάρξουν ενδεχόμενα εσωτερικές αναταράξεις».

Eρωτηθείς αν η συνάντηση στο εξωτερικό για ο Εδαφικό θα γίνει το Νοέμβριο, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχει καθοριστεί καμιά συνάντηση. Θέλουμε όμως να επισπεύσουμε με την ελπίδα εάν υπάρξει τέτοια πρόοδος, να πετύχουμε μια συμφωνία, όχι ενδιάμεση όπως ακούω κάποιους να λένε, αλλά συμφωνία. Και να απομένουν οι τεχνοκρατικές λεπτομέρειες, αποτύπωση -δηλαδή του τι θα συμφωνηθεί- επί χάρτου».

Σε ερώτηση ποιες θα πρέπει να είναι εκείνες οι συνθήκες που θα ευνοούν την πραγματοποίηση μιας πολυμερούς διάσκεψης, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε τέτοιο βαθμό οι διαπραγματεύσεις  στα πέντε υπόλοιπα κεφάλαια και να απομένει το έκτο που αφορά και τρίτους διότι είναι διεθνής Συνθήκη. Αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, τη Βρετανία, την Ελλάδα, την Τουρκία. Αν δεν προηγηθεί μια ικανοποιητική πρόοδος πώς μπορεί να πάω να συζητώ για τη διεθνή πτυχή που είναι η Ασφάλεια, οι Εγγυήσεις κλπ».

Ερωτηθείς αν σήμερα συζητήθηκε η εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «σήμερα συζητήσαμε εξωτερικές σχέσεις και το δικαίωμα των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς Συνθήκες, στους περιορισμένους τομείς που έχουν καθοριστεί, και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται».

Κληθείς να πει αν σε αυτή τη φάση των συνομιλιών είναι η ώρα για να συζητηθεί η εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:56

Τελευταιες Ειδησεις

15 Οκτωβρίου
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά της ύδατα
21:52
Εκτοξεύτηκε η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή για τον διαστημικό σταθμό Tiangong
21:51
ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναρρώνει στο νοσοκομείο από μια λοίμωξη
21:49
Υπό την αντιτρομοκρατική οι έρευνες για τ η δολοφονία του Βρετανού βουλευτή σερ Ντέιβιντ Έιμες
21:07
Σύστημα πληρωμών στο μετρό της Μόσχας με βάση αναγνώριση προσώπου
20:36
Την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης σε ΕΕ και Κύπρο, συζήτησε η Γιόχανσον στην Τουρκία
20:32
142 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Παρασκευή, κανένας θάνατος
19:57
Κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ-Ελλάδας για τον στρατηγικό διάλογο, αναφορά και σε Κύπρο
19:29
Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε στην ΕΕ το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος 2022
18:57
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Τάλα
18:31
Κέρδη παρουσίασε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία πτώση
18:28
Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τάλα, ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand