Λαβρόφ: OHE και Άιντα να σταματήσουν να θέτουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα για λύση του Κυπριακού

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε τον OHE και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, `Εσπεν Μπαρθ Άιντα όπως σταματήσουν να θέτουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα για λύση του Κυπριακού και λύσεις οι οποίες θα απορριφθούν από οποιαδήποτε από τα μέρη στην Κύπρο.

Ο κ. Λαβρόφ είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass, ότι η Ρωσία καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να μην επιβάλουν το όραμά τους για λύση του Κυπριακού στους Κυπρίους.
Είμαστε δεσμευμένοι στα ψηφίσματα του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών για στήριξη μιας λύσης στο Κυπριακό στη βάση των συμφωνιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Παραμένουμε δεσμευμένοι σε αυτές τις θέσεις, είπε.
Το θέμα του πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια ενός ενωμένου κυπριακού κράτους θα πρέπει να επιλυθεί από τις πλευρές στην Κύπρο. Θα σεβαστούμε οποιαδήποτε θέση και συμφωνία επιτευχθεί, είπε.
Προειδοποίησε επίσης εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας να επιβληθεί σκόπιμα στους Κυπρίους οποιαδήποτε λύση η οποία μπορεί να είναι επωφελής για τον ένα ή τον άλλο διεθνή παίκτη. Σε αυτή τη φάση, είπε, γνωρίζουμε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πιστεύω ότι αυτή η θέση θα πρέπει να ληφθεί δεόντως υπόψη.
“Επιμένουμε όπως τα Ηνωμένα Εθνη και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ `Ειντε σταματήσουν να θέτουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα για να φθάσουν σε λύση και να επιβάλουν λύσεις οι οποίες θα απορριφθούν από οποιαδήποτε από τα μέρη σε μια λύση του Κυπριακού”, τόνισε.
Ο κ. Λαβρόφ προέβη στη δήλωση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Λαβρόφ για τις τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα για τις ανησυχίες για το θέμα της ασφάλειας. “Είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο για μας σε οποιαδήποτε λύση. Γνωρίζουμε ότι η στάση της Ρωσίας είναι παρόμοια με τη δική μας ότι το σύστημα των εγγυήσεων θα πρέπει να καταργηθεί και όλα τα ξένα στρατεύματα να αποσυρθούν από την Κύπρο”, είπε. Η Ρωσία, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πάντοτε τηρεί υψηλές θέσεις αρχών και πάντοτε πίεζε για την εφαρμογή τους, πρόσθεσε.
Ο κύριος Κασουλίδης είπε επίσης ότι η  Μόσχα και η Λευκωσία δεν συζήτησαν το ενδεχόμενο ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο.“Φοβάμαι ότι το θέμα συζητήθηκε μόνο στα ΜΜΕ. Δεν νομίζω ότι το θέμα συζητήθηκε από τους εκπροσώπους των κυβερνητικών κύκλων”, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.
Η πραγματικότητα απέδειξε ότι η Ρωσία μπορεί να πάει στη Συρία χωρίς βάσεις, είπε ο κ. Κασουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση πώς η Κύπρος μπορεί να βοηθήσει τη Ρωσία στον αγώνα εναντίον διεθνή τρομοκρατία, λαμβάνοντας υπόψη την γεωγραφική της θέση.
Ο κ. Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass επιβεβαίωσε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε. “Δεν συζητήσαμε κάτι τέτοιο. Κατ`αρχήν τα πλοία του ρωσικού ναυτικού μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα λιμάνια της Κύπρου, χωρίς ειδικές διευκολύνσεις”, είπε ο κ. Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι “δεν θυμάμαι πότε το θέμα αυτό να συζητήθηκε ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και σε εμάς".
Ανέφερε ότι οι στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας σε Hmeymim και Tartus στη Συρία είναι αρκετές για να μπορέσει η Συρία να πραγματοποιήσει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της στη Συρία.
Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε εξάλλου ότι η Κύπρος στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Συρίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:28

Τελευταιες Ειδησεις

04 Οκτωβρίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 4/10/2022
17:13
Γελοία και ανυπόστατη, χαρακτηρίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία την κατηγορία του Τμήματος Δασών
16:43
Τουρκία: Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν νομοσχέδιο ότι εντείνει τη λογοκρισία
16:15
Κοινός φορτιστής για όλες τις φορητές συσκευές από το 2024
16:03
Νέα αντιπαράθεση με βουλευτές της ελλοχεύει για την Τρας για το ύψος αύξησης των επιδομάτων πρόνοιας
15:56
Ρώσος ΥΠΑΜ: Περισσότεροι από 200.000 άνδρες έχουν επιστρατευθεί μέχρι σήμερα
15:28
Δασκάλα ελληνικής γλώσσας συνελήφθη από Ρώσους για φιλο-ουκρανική στάση
15:27
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλούν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κοινό δανεισμό
15:23
Το πρόγραμμα των εμβολιαστικών κέντρων και οι ημέρες χορήγησης επικαιροποιημένων/προσαρμοσμένων εμβολίων Pfizer και Moderna
15:01
Ανησυχεί η Λευκωσία για το "μνημόνιο συναντίληψης" Λιβύης - Τουρκίας
14:57
Στα χέρια του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ η κυβερνητική πρόταση σχετικά με τα αιτήματα των δεσμοφυλάκων
14:49
Κρεμλίνο: Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα τερματιστεί εάν το Κιέβο αποκλείσει τις συνομιλίες
14:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand