Τρόικα: Αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά να επιταχυνθούν

"Οι μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε να προωθήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στη διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, με την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και θετικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα", σημειώνει η Τρόικα στην έκθεσή της για την πρώτη μετα-μνημονιακή αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας.

Στην έκθεση σημειώνεται ωστόσο ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να διαφυλάσσεται, τα μη εξυπηρετούμενα δανεία μειώνονται, αλλά εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει σημαντικά επιβραδυνθεί και "είναι σημαντικό να ανανεωθεί η μεταρρυθμιστική ορμή, ιδιαίτερα στη δημόσια διοίκηση, το εθνικό σύστημα υγείας, τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος και συνέχιση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης και μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας".

Άνοιξη του 2017 η επόμενη αξιολόγηση
Σύμφωνα με επίσημη δημοσίευση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGECFIN), αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της "αποστολής εποπτείας μετά το πρόγραμμα" (ΜΑΔ) της Τρόικας στη Λευκωσία την περασμένη εβδομάδα. Η επόμενη αποστολή είναι προγραμματισμένη για την άνοιξη του 2017.
Σύμφωνα με την έκθεση, που εγκρίθηκε από την Κομισιόν, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η αποστολή υπογράμμισε την ανάγκη όπως οι κυπριακές Αρχές:

- Ανανεώσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους για τη βελτίωση της δυνατότητας της Κύπρου να παράγει αναπτυξιακό δυναμικό και να προσελκύει περισσότερες ξένες επενδύσεις.

- Συνεχίσουν πιο δυναμικά τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των δανείων, κάνοντας πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

- Ενισχύσουν τη διοικητική ικανότητα και αποτελεσματικότητα των νομικών διαδικασιών, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρήση της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας.

Αναλυτικότερα, για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, η αποστολή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, γι' αυτό είναι σημαντικό να ανανεωθεί η μεταρρυθμιστική ορμή, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Μεταξύ άλλων, νομοθετώντας μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς, όπως η δημόσια διοίκηση και το εθνικό σύστημα υγείας, η περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με πρόοδο σε βασικούς τομείς, όπως η δημιουργία ενός συστήματος μεταβιβάσεων τίτλων ιδιοκτησίας, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος δικαιοσύνης, καθώς και η συνέχιση των προσπαθειών για την ιδιωτικοποίηση και τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας".

Ζωτικής σημασίας η δημοσιονομική εξυγίανση
Το προσωπικό DGECFIN διαπίστωσε ότι "η δημοσιονομική εξυγίανση έχει ζωτική σημασία για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του πλαισίου πολιτικής και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων" και πως "είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε αυτά τα επιτεύγματα, συμπεριλαμβανομένης της αντοχής στην αυξημένη πίεση δημιουργίας δαπανών".
Σε μακροοικονομικό πλαίσιο, η DGECFIN εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη το 2016 ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, υποστηρίζοντας τις δημοσιονομικές επιδόσεις, οδηγούμενη από τον τουρισμό και την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία υποστηρίχθηκε από την επίδραση της μείωσης των τιμών για το πραγματικό εισόδημα και τη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2016 αναμένεται να υπερβεί το 2,5% και να παραμείνει ισχυρή το 2017. Η ανεργία μειώνεται αισθητά, αλλά μακροπρόθεσμα η ανεργία των νέων παραμένει πολύ υψηλή.
Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι "είναι σημαντικό ότι οι νομοθετικές ενέργειες με δημοσιονομικές επιπτώσεις, όπως η κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, να αντισταθμιστεί με σαφώς καθορισμένα μέτρα σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης". Υπό το φως των δημοσιονομικών κινδύνων, η αποστολή υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να συνεχιστεί, μεταξύ άλλων και σε σχέση με τους μισθούς του δημόσιου τομέα.

Ανταπόκριση: Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:57

Τελευταιες Ειδησεις

15 Οκτωβρίου
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά της ύδατα
21:52
Εκτοξεύτηκε η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή για τον διαστημικό σταθμό Tiangong
21:51
ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναρρώνει στο νοσοκομείο από μια λοίμωξη
21:49
Υπό την αντιτρομοκρατική οι έρευνες για τ η δολοφονία του Βρετανού βουλευτή σερ Ντέιβιντ Έιμες
21:07
Σύστημα πληρωμών στο μετρό της Μόσχας με βάση αναγνώριση προσώπου
20:36
Την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης σε ΕΕ και Κύπρο, συζήτησε η Γιόχανσον στην Τουρκία
20:32
142 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Παρασκευή, κανένας θάνατος
19:57
Κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ-Ελλάδας για τον στρατηγικό διάλογο, αναφορά και σε Κύπρο
19:29
Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε στην ΕΕ το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος 2022
18:57
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Τάλα
18:31
Κέρδη παρουσίασε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία πτώση
18:28
Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τάλα, ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand