To ΡΙΚ μαζί με τους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης

Το  Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, διοργάνωσε πολιτιστική εκδήλωση για τους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης, το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015, στο πλαίσιο της κρουαζιέρας φίλων του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη.

Την ευθύνη της διοργάνωσης, είχε το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ και ο Φορέας Πολιτισμού του ΡΙΚ, σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα Νεοχωρίου. Σε ένα κατάμεστο θέατρο κύπριοι και Κωνσταντινοπολίτες, παρακολούθησαν την πρώτη καλλιτεχνική εκδήλωση, που έγινε από την Κύπρο, για τους ρωμιούς της Πόλης. Συγκινημένοι οι Ελληνες της Πόλης, ευχαρίστησαν τους ανθρώπους του ΡΙΚ για την χαρά και την ζωντάνια που πρόσφεραν στους έλληνες του Νεοχωρίου.

Χαιρετισμό  στην εκδήλωση απηύθηνε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Ηγούμενος της Μονής, στην οποία βρίσκεται η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Παναγιωτάτου. Ο Σεβασμιότατος, επεσήμανε ότι η επίσκεψη των κυπρίων γίνεται τις μέρες, όπου πριν 60 χρόνια λεηλατήθηκαν Εκκλησίες και καταστήματατα, των ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Η Τουρκική κοινωνία απολογείται και γυρίζει σελίδα. Με οργή και μισαλλοδοξία δεν κτίζουμε το μέλλον. Ο δρόμος για το μέλλον πρέπει να είναι κτισμένος στην αγάπη και την ειρήνη. Ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος συνεχάρει το ΡΙΚ και την ελληνική κοινότητα Νεοχωρίου. Και τόνισε ότι αν μάθουμε να χαιρόμαστε μαζί, αν μάθουμε να τρώμε μαζί, θα μάθουμε και να ζούμε μαζί.

Ο Αντιπρόεδρος του ΡΙΚ Θανάσης  Τσώκος τόνισε ότι το ΡΙΚ συνεχίζει να ενημερώνει τους Ρωμιούς της Πόλης και αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Ειδικότερα διατηρεί μόνιμα γέφυρα επικοινωνίας με τους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης, μέσω του δορυφορικού καναλιού ΡΙΚ SAT. Ο κύριος Τσώκος, επεσήμανε ότι σκοπός και αποστολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, είναι να εμπλουτίζει τις ζωές των πολιτών με προγράμματα και υπηρεσίες, που πληροφορούν, επιμορφώνουν και ψυχαγωγούν. Αυτό το γεγονός παίρνει ιδιαίτερη σημασία, όταν λαμβάνει χώρα στην Κώνσταντινούπολη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νεοχωρίου Λάκης Βίγγας τόνισε ότι το προσκήνυμα των φίλων του ΡΙΚ στην ρωμιοσύνη της Κωνσταντινούπολης, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για τους ρωμιούς της Πόλης. Με την εκδήλωση, τόνισε σπάζουμε ταμπού, τα οποία κτίστηκαν εδώ και 60 χρόνια, από τα Σεπτεμβριανά.

Ο Δήμαρχος Σαριγιέφ Σουκρού  Γκενς, καλωσόρισε τους κύπριους που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Με πρωτοβουλία του  ΡΙΚ, μαζεύτηκαν χρήματα και δόθηκαν δώρα για τους νέους και τους γέροντες ρωμιούς της Πόλης, τα οποία πρόσφεραν ο Αντιπρόεδρος Θανάσης Τσώκος και το μέλος του Συμβουλίου Στελλα Μιχαηλίδου. Στην εκδήλωση παρέστηκαν ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Κώστας Νικολαϊδης και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Γρηγόρης Μαλιώτης και εκπρόσωποι των συντεχνιών του ΡΙΚ.

Κατά την εκδήλωση νέοι του Νεοχωρίου, με παραδοσιακά όργανα, τραγούδησαν για την Κωνσταντινούπολη. Επίσης Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι καλλιτέχνες, τραγούδησαν και χόρεψαν αφιλοκερδώς, όχι μόνο κυπριακά παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα ελληνικά τραγούδια.

Το ταξίδι είχε και θρησκευτική διάσταση. Στην Κωνσταντινούπολη οι φίλοι του ΡΙΚ επισκέφθηκαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία. Επισκέφθηκαν την Μονή της Χώρας, με τις μοναδικές τοιχογραφίες. Ξεχωριστό γεγονός αποτέλεσε και το προσκήνυμα στην Αγιά Σοφιά.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στην Μυτιλίνη, όπου οι φίλοι του ΡΙΚ προσκήνυσαν τους Αγίους Ραφαήλ Ειρήνη και Νικόλαο.

Στην Πάτμο, έγινε προσκήνυμα στην ξακουστή Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και του Οσίου Χριστοδούλου. Οι φίλοι του ΡΙΚ επισκεφθηκαν το σπηλαιο και προσκήνυσαν το χώρο όπου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης συνέγραψε την Αποκάλυψη.

Οι φίλοι του ΡΙΚ στο πλαίσιο της κρουαζιέρας, επισκέφθηκαν την Αλικαρνασό, την τουριστική σήμερα πόλη της Τουρκίας. Επισκέφθηκαν το αρχαίο ελληνικό θέατρο της πόλης, ξεναγήθηκαν στο κάστρο και στα άλλα μνημεία της πόλης.

Στην κρουαζιέρας έλαβε μέρος ο συγγραφέας και τέως Διευθυντής Τηλεόρασης του ΡΙΚ Αντρος Παυλίδης, ο οποίος ενημέρωνε τους φίλους της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης,για την ιστορία των χώρων που γίνονταν οι επισκέψεις, ενώ στο πλοίο προβάλλονταν σχετικά με τα προσκηνύματα ντοκυμαντέρ παραγωγής ΡΙΚ.

Το ψυχαγωγικό πρόγραμμα της κρουαζιέρας, ανέλαβαν παραγωγοί του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, καθώς και ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι καλλιτέχνες. Μεταξύ άλλων ο Κούλης Θεοδώρου, ο Πανίκος Χαραλάμπους, η Μύρια Βασιλείου, Μαρία Θεοδότου και ο Γιάννος Ιωάννου καθώς και τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα «Σιακαλλή», «Κωνσταντίνας Χατζηευτυχίου» και «Βασιλιτζιά». Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του ηθοποιού Κώστα Δημητρίου.

Σύνταξη: Παναγιώτης Καπαρής

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:39

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.