Το ΡΙΚ και οι συνθήκες επανένωσης

Thanasis Tsokos1

 

Του Θανάση Τσώκου*

Η εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας σηματοδότησε και τη δημιουργία της τότε κρατικής τηλεόρασης, του ΡΙΚ, το οποίο βέβαια προϋπήρχε ως η ραδιοφωνία και τηλεόραση της αποικιακής κυβέρνησης. 

Φέτος, συμπληρώνονται 55 χρόνια από το διορισμό του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος στις 30 Αυγούστου 1960.

Πρώτος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ ορίστηκε ο εκπαιδευτικός Φρίξος Πετρίδης ο οποίος στη συνέχεια διετέλεσε και Υπουργός Παιδείας (1970-72) μετά τον Κωνσταντίνο Σπυριδάκη. Μια εμβληματική προσωπικότητα των γραμμάτων και της πολιτικής ζωής του τόπου μας. Μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου διορίστηκαν η Στέλλα Σουλιώτη, μετέπειτα  Γενική Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ρένος Σολωμίδης, ο Ευγένιος Κότσαπας, ο Φρίξος Μικελλίδης, ο Πετράκης Ιωαννίδης, ο Αντωνάκης Παπαγεωργίου, ο Χαλίτ Αλή Ριζά, και ο Τεφίκ Ριζά.


Αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αναλάμβανε τότε, το βαρύ φορτίο της δημιουργίας του νέου για την εποχή εκείνη ΡΙΚ. Της ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της νεοσύστατης τότε Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Χαλίτ Αλή Ριζά είχε εκλεγεί επίσης και βουλευτής Λευκωσίας, στις πρώτες Βουλευτικές Εκλογές της 31ης Ιουλίου 1960.
Για τρία χρόνια το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, σήκωσε το βάρος της δημιουργίας της τότε κρατικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την ελληνική και την τουρκική υπηρεσία του, να ρίχνονται στον αγώνα της ενημέρωσης του συνόλου του Κυπριακού λαού. Η περίοδος εκείνη ήταν ένα παράδειγμα καλής συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Όμως τα γεγονότα του 1963 και οι τότε πολιτικές συγκρούσεις, διέκοψαν βίαια την πορεία αυτή με τους Τουρκοκύπριους σχεδόν όλους, να αποχωρούν από τις κρατικές δομές της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου και από το ΡΙΚ. Εν τούτοις, κάποιες πινακίδες στα στούντιο της εποχής που παραμένουν μέχρι σήμερα αλλά και αυτές στους διαδρόμους του ιδρύματος, εξακολουθούν να είναι γραμμένες στην τουρκική και την ελληνική γλώσσα. Ως η ελάχιστη ένδειξη τιμής στους Τουρκοκύπριους, στελέχη του ΡΙΚ της περιόδου εκείνης, που συνέβαλαν και συνέδραμαν θετικά στα πρώτα βήματα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Κύπρου.
Σήμερα το ΡΙΚ, εξακολουθεί να αποτελεί την γέφυρα επικοινωνίας με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους μέσω των προγραμμάτων του στην τουρκική γλώσσα. Η πρόσφατη δημιουργία της ιστοσελίδας του ΡΙΚ στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα δίνει τη δυνατότητα καθημερινής πρόσβασης στις ειδήσεις τόσο στους Ελληνοκύπριους, όσο και στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Δίνει επίσης την δυνατότητα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους της διασποράς να ενημερώνονται από το ΡΙΚ.
Υπάρχουν όμως και αρκετά που ακόμη μπορούν να γίνουν στο θέμα των Μέτρων  Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αφορούν το ΡΙΚ όπως:
(α) Ο άμεσος τερματισμός των παρεμβολών στις συχνότητες αμφότερων.
(β) Να συμφωνηθούν οι συχνότητες ραδιοφώνου και τηλεόρασης που θα εκπέμπουν οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί. Να εκπονηθεί ενιαίο σχέδιο συχνοτήτων για κάλυψη όλης της Κύπρου από τα κανάλια που εκπέμπουν, για να μην παρεμβάλλουν το ένα το άλλο.
(γ) Η ενίσχυση του σήματος του ΡΙΚ έτσι που να καλύπτει το σύνολο της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αξιοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας μεταδόσεων αφού τώρα το ΡΙΚ, εκπέμπει μόνο στις περιοχές μπροστά από τον Πενταδάκτυλο.
(δ) Η αναβάθμιση των δίγλωσσων προγραμμάτων του ΡΙΚ.
(ε) Η τηλεοπτική κάλυψη πολιτιστικών εκδηλώσεων που ενισχύουν την προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού και που διοργανώνουν τουρκοκυπριακές οργανώσεις ή άλλοι φορείς.
(στ) Να εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια την Κύπρου, η απόφαση της ITU (International Telecommunication Union) σχετικά με τη χρήση συχνοτήτων για τη ψηφιακή τηλεόραση και όπου είναι δυνατή, να γίνεται χρήση υποτίτλων σε εκπομπές στην τουρκική γλώσσα όπως για παράδειγμα το «Πέτρινο ποτάμι».

Πενήντα πέντε χρόνια πριν, το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ είχε ενώπιον του την πρόκληση  να δημιουργήσει συνθήκες που να ενοποιούν την τότε κυπριακή κοινωνία. Να στηρίξουν την νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία, στα πρώτα δύσκολα χρόνια της. Πενήντα  πέντε χρόνια μετά, η πρόκληση να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, ως η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του τόπου, συνθήκες επανένωσης της κοινωνίας και της πατρίδας μας εξακολουθούν να βρίσκονται ενώπιων μας ως μέρος της αποστολής μας, αλλά και ως κομμάτι της ιστορικής μας ευθύνης έναντι των επερχόμενων γενεών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

*Ο Θανάσης Τσώκος είναι αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:48

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.