SOS εκπέμπουν οι «πνεύμονες» του πλανήτη

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των δασών και του πλανήτη κρούουν δύο διαφορετικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Science».

Και οι δύο έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μόλις 24% των τροπικών δασών δεν έχει πειραχθεί από την υλοτομία, την αποψίλωση και από διαδικασίες εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων

Πιο συγκεκριμένα οι δύο έρευνες ασχολούνται με τα δάση της τάιγκας (αποτελούν το 29% των δασικών εκτάσεων της Γης), με τα τροπικά δάση, τα δάση στις εύκρατες ζώνες και με τεχνητά δάση και τα συμπεράσματά τους είναι πραγματικά ανησυχητικά καθώς καταδεικνύεται ότι ο ανθρώπινος παράγοντας και η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο την υγεία των δασών.

Τα δάση σε κάθε γεωγραφική περιοχή του πλανήτη είναι αντιμέτωπα με διαφορετικά προβλήματα, όμως όλα τα προβλήματα αυτά συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα και κυρίως με τη μόλυνση, την αποψίλωση και την επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε βάρος των δασικών.

Το 46% των τροπικών δασών έχει «κατακερματιστεί» και οι λειτουργίες τους έχουν διαταραχθεί, ενώ το 30% αυτού του τύπου των δασών έχει υποβαθμιστεί. Συνολικά 100 εκατομμύρια εκτάρια τροπικού δάσους μετατράπηκαν σε καλλιεργήσιμη γη από το 1980 μέχρι το 2012. Η καταστροφή των τροπικών δασών αυξάνει τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάνοντας έτσι χειρότερη την υπερθέρμανση του πλανήτη κι αυξάνει επιπλέον τον κίνδυνο πυρκαγιών σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Βόρεια Αμερική

Παράλληλα, στην τάιγκα, που καλύπτει τη Βόρεια Αμερική και ολόκληρη τη Ρωσία, τα δάση επηρεάζονται περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η μέση θερμοκρασία των δασών της ζώνης της τάιγκας έχει αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Το αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας είναι η εκτεταμένη ξηρασία και η αύξηση του κινδύνου για δασικές πυρκαγιές, αλλά και η εμφάνιση ζιζανίων και παρασίτων.

Πηγή: ethnos.gr

Επιμέλεια: Εύη Μουρούζη

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:48

Τελευταιες Ειδησεις

22 Σεπτεμβρίου
Οι τράπεζες είναι έτοιμες και μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας, το συμπέρασμα οnline συνεδρίου
15:06
Τρία θετικά κρούσματα παιδιών από μονάδες δειγματοληψίας που επισκέφθηκαν σχολεία
14:59
Μόνη λύση η Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, λέει ο Ιζέτ Ιζτζιάν
14:49
Ρωσία: Αγνοείται αεροσκάφος με 6 επιβαίνοντες - Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ
14:39
ΥΠΟΙΚ: Ύψιστης σημασίας η αύξηση της αποδοτικότητας του Τμήματος Φορολογίας
14:36
Εγκρίθηκε το κοινό αίτημα, στις επτά η σέντρα στο Ομόνοια-Πάφος FC
14:29
Γερμανία: Τέλος της πανδημίας την άνοιξη, προβλέπει ο Γενς Σπαν
14:25
Αλλαγή στο ΑΠΟΕΛ - ΠΑΕΕΚ, σέντρα στις 20:00
14:24
Ρωσική φρεγάτα ελλιμενίστηκε στο λιμάνι Λεμεσού
14:24
Πειθαρχικός Εισαγγελέας ΚΟΠ : «Σταματήστε ανακοινώσεις και δηλώσεις για τη διαιτησία»
14:19
Το θέμα της σύστασης υφυπουργείου Πολιτισμού τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής
14:14
Θλίψη στο Χόλιγουντ από το θάνατο του Γουίλι Γκάρσον, ηθοποιού του 'Sex And The City'
14:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand