Τι ζητά η Ελλλάδα για την Συμφωνία

ALFONSOS BITALIS small
Tου Αλφόνσου Βιτάλη

 Με το καυτό πρόβλημα της αποκατάστασης της ρευστότητας της Ελληνικής οικονομίας να είναι σε πρώτο πλάνο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να επιταχύνει τις διαβουλεύσεις για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιδιώκει στις συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες (Μέρκελ, Ολάντ κ.α ) που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ρίγας να «λειάνει» πολιτικά όσα καυτά ζητήματα εκκρεμούν στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών ( Brussels group), αν και σχεδόν τις ίδιες ώρες με εντατικούς ρυθμούς και με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος σε ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, θα υπάρχουν συνομιλίες στις Βρυξέλλες στο Brussels Group.

 

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, που ξεκίνησαν εκ του σύνεγγυς την Τετάρτη, θα συνεχιστούν ανελλιπώς ως και το Σάββατο, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείουν το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να διαρκέσουν περισσότερο. Στη Ρίγα όμως ο κ.Τσίπρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν θα κάνει ένα πολιτικό και αποφασιστικό βήμα, ζητώντας στις συνομιλίες που θα έχει με τους Ευρωπαίους ηγέτες μια ενιαία συμφωνία και θα παρουσιάσει μια πρόταση- πακέτο για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν  η πρόταση προβλέπει στην αναδιάρθρωση της διάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, χωρίς κουρέματα και δραματικές αλλαγές. Η Ελληνική Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα και υπό τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει στους βουλευτές, τα στελέχη, αλλά ακόμα και Υπουργούς του Κυβερνητικού συνασπισμού έχει διαμορφώσει μια πρόταση για ενιαία συμφωνία, τα βασικά σημεία της οποίας έθεσε δημόσια δύο φορές ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τόσο από το βήμα του συνεδρίου του Economist , όσο και κατά την ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ .

Όπως  χαρακτηριστικά τόνισε ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται για μια έντιμη και βιώσιμη κοινωνικά και οικονομικά συμφωνία με τους εταίρους, που θα ανοίγει αναπτυξιακή προοπτική για την χώρα. Αυτό, όπως σημείωσε, προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:

1) Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους, για φέτος και το 2016, για να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

2) Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την ανισότητα.

3) Την αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας 5ετίας όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά. 4) Ένα ισχυρό πακέτο-πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων με συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων.  

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μεταφέρει και θα συζητήσει αυτές τις παραμέτρους με τους Ευρωπαίους στη Ρίγα, αν και επισήμως η Γερμανική πλευρά και η κ. Μέρκελ ναι μεν ακούνε τις Ελληνικές θέσεις και οι συνομιλίες διεξάγονται σε καλό και εποικοδομητικό πλαίσιο, ωστόσο για την ώρα τουλάχιστον παραπέμπει για την όποια πρόοδο και κατάληξη στα τεχνικά κλιμάκια και στο Eurogroup. Για τον λόγο αυτό η Ελληνική πλευρά επιμένει στις εντατικές διαβουλεύσεις στο Brussels group  καθώς θέλει να καταγραφεί σαφής και σημαντική πρόοδος ώστε αυτή να μεταφερθεί και στους Ευρωπαίους ηγέτες και στο Eurogroup . Η ελληνική πλευρά μάλιστα προσβλέπει στη σύγκληση έκτακτου Eurogroup πριν τις αρχές Ιουνίου, το οποίο με δήλωσή του θα καταγράψει πρόοδο και προοπτική για συνολική συμφωνία. Ελληνικές πηγές εκτιμούσαν ότι μια τέτοια δήλωση από πλευράς Eurogroup, θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας. Σύμφωνα πάντα με τις  ίδιες πηγές, τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης είναι ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, το δημοσιονομικό κενό, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΦΠΑ, ελληνικές πηγές εκτιμούσαν ότι είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία σε τρεις κατηγορίες ΦΠΑ, με τα τρόφιμα να υπάγονται στην χαμηλότερη εξ' αυτών. Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού, ελληνικές πηγές τόνιζαν ότι παραμένει σημείο αιχμής το θέμα του περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:22

Τελευταιες Ειδησεις

09 Μαΐου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ευρωπαϊκό πρόβλημα το Κυπριακό
21:38
Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες και το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
20:38
Σλοβενία: Ξεκίνησε διαδικασία αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους
20:29
Ζελένσκι: Αντικατέστησε πάλι τον διοικητή των ειδικών δυνάμεων
20:12
Προβάδισμα 30 μονάδων δίνει στους Εργατικούς νέα δημοσκόπηση στην Βρετανία
20:03
Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα απάτης με συμβολή της Κυπριακής αστυνομίας
19:58
Διαχειρίσιμη αλλά με σοβαρό κίνδυνο αναζωπύρωσης η πυρκαγιά στον Άγιο Συλά
19:51
Μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision
19:46
Αναχώρησε από τη Λάρνακα για τη Γάζα το αμερικανικό πλοίο Sagamore
18:14
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 9 Μαΐου 2024
18:00
Στις 22:00 ο δεύτερος ημιτελικός της Eurovision
18:00
Κατευθύνεται προς τον υδατοφράκτη Άλασσας η πυρκαγιά στον Άγιο Συλά (βίντεο)
17:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.