Στην Ευρώπη για την δύσκολη διαπραγμάτευση

ALFONSOS BITALIS smallΤου Αλφόνσου Βιτάλη

Η «μάχη της Ευρώπης» για την Ελλάδα αρχίζει ουσιαστικά, λίγες μόνο ώρες αφότου η νέα Κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα σφικτό και περιοριστικό χρονοδιάγραμμα που δημιουργήθηκε με βάση τους ρυθμούς και τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών, που σε πρώτη φάση προβλέπει την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogoup στις 11 Φεβρουαρίου, την Σύνοδο Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου και την συνεδρίαση του Εurogroup στις 16 Φεβρουαρίου… και στις 28 Φεβρουαρίου η λήξη επίσημα και της δίμηνης παράτασης που δόθηκε στο Ελληνικό Πρόγραμμα/ Μνημόνιο.

Λίγες ώρες μόνο πριν την έναρξη των κρίσιμων διαβουλεύσεων των Ευρωπαίων με την νέα Ελληνική Κυβέρνηση, οριοθετήθηκαν και πάλι οι βασικές θέσεις με τις οποίες, τουλάχιστον επίσημα, η κάθε πλευρά προσέρχεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής και κλείνοντας τις Προγραμματικές Δηλώσεις, επανέλαβε με έμφαση την θέση του ότι «δεν διαπραγματευόμαστε το Μνημόνιο», το οποίο ακυρώθηκε από την λαϊκή ψήφο αλλά και την ίδια την αποτυχία του, αλλά και πως διαπραγμάτευση γίνεται μόνο για την δανειακή σύμβαση. Επανέλαβε επίσης πως «η Ελλάδα ζητά ένα πρόγραμμα- γέφυρα» χωρίς μέτρα λιτότητας, ανάμεσα στο Μνημόνιο που έχει τελειώσει και την νέα Συμφωνία που θα σηματοδοτεί την μεταμνημονιακή εποχή. Σε επίπεδο συμβολισμών, ο κ. Τσίπρας απαντούσε, εμμέσως πλην σαφώς από το βήμα της Βουλής, στις προϋποθέσεις που είχε θέσει λίγο νωρίτερα από την Κωνσταντινούπολη ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος επέμεινε στο να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα με το Μνημόνιο και να ζητήσει επίσημα η Αθήνα παράταση του υπάρχοντος Προγράμματος/ Μνημονίου.

Στο «εναρκτήριο λάκτισμα» των επίσημων διαπραγματεύσεων στη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, η Ελλάδα επιδιώκει να καλλιεργήσει το έδαφος ώστε να υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου να υπάρξει συμφωνία επί ενός προγράμματος - γέφυρας.

Τόσο ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, όσο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του υπουργείου Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, έχουν συντάξει σειρά προτάσεων τόσο για το χρονικό «μήκος» της γέφυρας που ζητά η Ελλάδα, όσο και για τα μέτρα που είναι διατεθειμένη να λάβει η χώρα για όσο θα βρίσκεται στο πρόγραμμα αυτό.

Η μεταβατική αυτή Συμφωνία κατά την ελληνική πλευρά θα πρέπει να προβλέπει:

• Επέκταση της δανειακής σύμβασης και εξασφάλιση ρευστότητας για όσο διάστημα η συμφωνία θα διαρκεί.

• Ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων πολιτικής που θα συμφωνηθούν από κοινού.

• Μια συμφωνία για τη διαδικασία και τον τρόπο διαπραγμάτευσης του χρέους, είτε σε πολυμερή είτε και σε διμερή βάση.

• Μια συναντίληψη για τους όρους μετάβασης από το παλιό στο καινούργιο, από το μνημονιακό καθεστώς στη μεταμνημονιακή εποχή.

Η Ελλάδα θα θέσει προς συζήτηση δύο βασικές προτάσεις: Η πρώτη προβλέπει ένα πρόγραμμα - γέφυρα έως τον Ιούνιο ύψους 10 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων που ανέρχονται στα 1,9 δισ. ευρώ, αλλά και από επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους έως 8 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη πρόταση – την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει με μεγαλύτερη θέρμη λόγω των λήξεων ομολόγων του Ιουλίου και Αυγούστου- προβλέπει ένα πρόγραμμα - γέφυρα έως τον Αύγουστο 2015. Το σενάριο αυτό προβλέπει την καταβολή της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην πέμπτη – εκκρεμούσα - αξιολόγηση της Τρόικας, με την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει το 70% των μη τοξικών μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, αλλά και μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Πάντως υπάρχει μια εκτίμηση ότι η συμφωνία για την μεταβατική περίοδο πιθανώς να μην ολοκληρωθεί ούτε και στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου, καθώς ενδέχεται οι διαπραγματεύσεις να είναι σκληρές και επίπονες και να χρειαστεί χρόνος ακόμα μέχρι να υπάρξει κατάληξη. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένεται να υπάρξει εκ νέου έκτακτη σύγκληση του Eurogroup ή ακόμα και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής προκειμένου να εγκρίνει την όποια συμφωνία. Βέβαια σε μια τέτοια εξέλιξη, η όλη διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι της 20-22 Φεβρουαρίου.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:16

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Ουκρανία-δημοψήφισμα: Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία
21:58
O Υπουργός Εσωτερικών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για σειρά επαφών
21:52
Την προσήλωση στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των ΗΕ επανέλαβε εκπρόσωπος του Βρετανικού ΥΠΕΞ
21:05
Δένδιας: θα αποτύχουν οι πολιτικές όσων χωρών επιδιώκουν να επανασχεδιάσουν τον συνοριακό χάρτη
20:11
Ένα μήνα φυλάκιση επέβαλε στον Ανδρέα Σουτζιή το στρατιωτικό δικαστήριο στα κατεχόμενα
19:00
Τρεις αγωγοί του Nord Stream υπέστησαν μεγάλες ζημιές
18:48
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία του Ιράν στην Κύπρο
18:22
Ελεγκτική Υπηρεσία: Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι το νέο Σχέδιο της εταιρείας ήταν παράνομο και το τερματίζει
17:52
Μέτωπο με την Γερμανία άνοιξε σήμερα το Τουρκικό ΥΠΕΞ
17:28
Πράσινη οικονομική ανάπτυξη υποσχέθηκε ο Στάρμερ των Εργατικών - Κατηγόρησε τους Τόρις για διχασμό και ανικανότητα
17:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο καιρού (27/09/22)
16:38
Τα Υπ.Οικονομικών και Μεταφορών τερματίζουν τις διαπραγματεύσεις με Hermes
16:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand