Στην Ευρώπη για την δύσκολη διαπραγμάτευση

ALFONSOS BITALIS smallΤου Αλφόνσου Βιτάλη

Η «μάχη της Ευρώπης» για την Ελλάδα αρχίζει ουσιαστικά, λίγες μόνο ώρες αφότου η νέα Κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα σφικτό και περιοριστικό χρονοδιάγραμμα που δημιουργήθηκε με βάση τους ρυθμούς και τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών, που σε πρώτη φάση προβλέπει την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogoup στις 11 Φεβρουαρίου, την Σύνοδο Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου και την συνεδρίαση του Εurogroup στις 16 Φεβρουαρίου… και στις 28 Φεβρουαρίου η λήξη επίσημα και της δίμηνης παράτασης που δόθηκε στο Ελληνικό Πρόγραμμα/ Μνημόνιο.

Λίγες ώρες μόνο πριν την έναρξη των κρίσιμων διαβουλεύσεων των Ευρωπαίων με την νέα Ελληνική Κυβέρνηση, οριοθετήθηκαν και πάλι οι βασικές θέσεις με τις οποίες, τουλάχιστον επίσημα, η κάθε πλευρά προσέρχεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής και κλείνοντας τις Προγραμματικές Δηλώσεις, επανέλαβε με έμφαση την θέση του ότι «δεν διαπραγματευόμαστε το Μνημόνιο», το οποίο ακυρώθηκε από την λαϊκή ψήφο αλλά και την ίδια την αποτυχία του, αλλά και πως διαπραγμάτευση γίνεται μόνο για την δανειακή σύμβαση. Επανέλαβε επίσης πως «η Ελλάδα ζητά ένα πρόγραμμα- γέφυρα» χωρίς μέτρα λιτότητας, ανάμεσα στο Μνημόνιο που έχει τελειώσει και την νέα Συμφωνία που θα σηματοδοτεί την μεταμνημονιακή εποχή. Σε επίπεδο συμβολισμών, ο κ. Τσίπρας απαντούσε, εμμέσως πλην σαφώς από το βήμα της Βουλής, στις προϋποθέσεις που είχε θέσει λίγο νωρίτερα από την Κωνσταντινούπολη ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος επέμεινε στο να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα με το Μνημόνιο και να ζητήσει επίσημα η Αθήνα παράταση του υπάρχοντος Προγράμματος/ Μνημονίου.

Στο «εναρκτήριο λάκτισμα» των επίσημων διαπραγματεύσεων στη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, η Ελλάδα επιδιώκει να καλλιεργήσει το έδαφος ώστε να υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου να υπάρξει συμφωνία επί ενός προγράμματος - γέφυρας.

Τόσο ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, όσο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του υπουργείου Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, έχουν συντάξει σειρά προτάσεων τόσο για το χρονικό «μήκος» της γέφυρας που ζητά η Ελλάδα, όσο και για τα μέτρα που είναι διατεθειμένη να λάβει η χώρα για όσο θα βρίσκεται στο πρόγραμμα αυτό.

Η μεταβατική αυτή Συμφωνία κατά την ελληνική πλευρά θα πρέπει να προβλέπει:

• Επέκταση της δανειακής σύμβασης και εξασφάλιση ρευστότητας για όσο διάστημα η συμφωνία θα διαρκεί.

• Ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων πολιτικής που θα συμφωνηθούν από κοινού.

• Μια συμφωνία για τη διαδικασία και τον τρόπο διαπραγμάτευσης του χρέους, είτε σε πολυμερή είτε και σε διμερή βάση.

• Μια συναντίληψη για τους όρους μετάβασης από το παλιό στο καινούργιο, από το μνημονιακό καθεστώς στη μεταμνημονιακή εποχή.

Η Ελλάδα θα θέσει προς συζήτηση δύο βασικές προτάσεις: Η πρώτη προβλέπει ένα πρόγραμμα - γέφυρα έως τον Ιούνιο ύψους 10 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων που ανέρχονται στα 1,9 δισ. ευρώ, αλλά και από επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους έως 8 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη πρόταση – την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει με μεγαλύτερη θέρμη λόγω των λήξεων ομολόγων του Ιουλίου και Αυγούστου- προβλέπει ένα πρόγραμμα - γέφυρα έως τον Αύγουστο 2015. Το σενάριο αυτό προβλέπει την καταβολή της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην πέμπτη – εκκρεμούσα - αξιολόγηση της Τρόικας, με την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει το 70% των μη τοξικών μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, αλλά και μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Πάντως υπάρχει μια εκτίμηση ότι η συμφωνία για την μεταβατική περίοδο πιθανώς να μην ολοκληρωθεί ούτε και στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου, καθώς ενδέχεται οι διαπραγματεύσεις να είναι σκληρές και επίπονες και να χρειαστεί χρόνος ακόμα μέχρι να υπάρξει κατάληξη. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένεται να υπάρξει εκ νέου έκτακτη σύγκληση του Eurogroup ή ακόμα και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής προκειμένου να εγκρίνει την όποια συμφωνία. Βέβαια σε μια τέτοια εξέλιξη, η όλη διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι της 20-22 Φεβρουαρίου.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:16

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιουνίου
Τουλάχιστον 41 κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα συν» στο Ηνωμένο Βασίλειο
17:58
Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Ομόδους – Ποταμιού
17:41
Κορoνοϊός - Ελλάδα: 520 κρούσματα, 14 θάνατοι, 271 διασωληνωμένοι
17:30
Συμφωνία δανείου μέχρι €200 εκ. από ΕΤΕπ για χρηματοδότηση ΜμΕ, υπογράφει Παρασκευή ο ΥΠΟΙΚ
17:10
Οι Τ/κ έχουν ανάγκη μια πολιτική που θα τους εντάξει στη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΚΔ
16:59
ΕΕ: Συρροή υποψηφίων για να γίνουν ευρωπαίοι αστροναύτες
16:42
Αύριο για πρώτη φορά γυναίκα θα ασκήσει στην Κύπρο καθήκοντα Προεδρεύουσας της Δημοκρατίας
16:30
Διαψεύδει η Βρετανία τα περί προειδοποιητικών πυρών κατά αντιτορπιλικού από ρωσικό πλοίο
16:24
Σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Πέμπτη
16:15
Αποτράπηκε απόπειρα σαμποτάζ σε κτίριο του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ στο Ιράν
16:03
Δρ.Καραγιάννης: Η συμβουλευτική επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών κατά του κορονοϊού
15:57
Δεν θα δεχθούμε την κηδεμονία της Τουρκίας δηλώνει το ΡΤΚ στα κατεχόμενα
15:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand