Φύλλα Ελιάς, Ασπίδα Υγείας

Τις ευεργετικές δυνατότητες της ελιάς αναλύει το νέο βιβλίο «Φύλλα ελιάς: Ασπίδα Υγείας» των Γεωργίου Μανουσάκη, καθηγητή Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και του ιατρού και χημικού Βασιλείου Τζωτζέ. Ο κ. Τζωτζές μιλά στο ρικnews και τη Σούλα Χατζήκυριακου για το βιβλίο αλλά και το πώς μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την ελιά για να ενισχύσει την υγεία και την ευεξία του.

PHOTO BASILE BIBLIO-compressedPHOTO MANOUSAKIS BIBLIO-compressed Οι δύο συγγραφείς, Βασίλειος Τζωτζές (αριστερά) και Γεώργιος Μανουσάκης (δεξιά).

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε επιστημονικά με τις ιδιότητες των φύλλων της ελιάς;

Η ενασχόληση μου με την προστασία της υγείας με φυσικά μέσα και την προληπτική αξία διατροφικών συμπληρωμάτων ξεκίνησε περίπου πριν από 20 χρόνια όταν εκπονούσα την διδακτορική μου διατριβή που εξετάζει τις επιπτώσεις του καδμίου στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Στο πλαίσιο της αυτής έρευνας συνειδητοποίησα αφενός τις επιπτώσεις περιβαλλοντικών παραγόντων και αφετέρου τη σημασία των προστατευτικών φυσικών ουσιών για την υγεία-σε ενισχυμένη όμως μορφή διότι δεν είναι δυνατό να τις λάβουμε όλες μόνο με τη διατροφή μας και στην απαιτούμενη ποσότητα.

Την εποχή εκείνη ξεκινούσαν και οι πρώτες επιστημονικές εργασίες σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες των φύλλων της ελιάς στην υγεία μας.
Η κεντρική θέση της ελιάς και του ελαιολάδου στην ελληνική φύση, στην παράδοση και τη διατροφή μας ήταν άλλος ένας σημαντικός παράγων.
Ήμουν τυχερός, διότι το επιστημονικό αυτό ενδιαφέρον μοιραζόμαστε με τον καθηγητή Ανόργανου Χημείας στο πανεπιστήμιο της Θεσ/νικης κ. Μανουσάκη.

Έτσι πριν από δυο χρόνια, καθώς η διεθνής βιβλιογραφία εμπλουτιζόταν με μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών και δημοσιεύσεων σε έγκυρα περιοδικά αποφασίσαμε να διερευνήσουμε το θέμα διεξοδικά. Το αποτέλεσμα ήταν η έκδοση αυτού του βιβλίου ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ ΑΣΠΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ.

fylla elias 2ab

Eίναι κάτι που γνώριζαν και οι αρχαίοι πρόγονοι μας χωρίς να έχουν τις επιστημονικές εξηγήσεις του σήμερα;

Οι λαοί της Μεσογείου, συνδέονται με το δένδρο της ελιάς από την καθημερινότητα και τις διατροφικές τους συνήθειές έως τις πολιτιστικές και φιλοσοφικές αρχές που αναπτύχθηκαν στα παράλια της. Οι λαοί αυτοί, την ελιά και τα φύλλα της ειδικότερα, τα χρησιμοποίησαν και ως φάρμακο, λ.χ. μασούσαν φύλλα ελιάς για να προστατευτούν από διάφορες ασθένειες. Οι Αιγύπτιοι τα χρησιμοποιούσαν ως μικροβιοκτόνο για την ταρίχευση των νεκρών.
Ας μην ξεχνάμε ότι κατά την ελληνική μυθολογία, η θεά Αθηνά, εκτός από θεά της σοφίας ήταν και της θεά της υγείας. Το δώρο της στους Αθηναίους, το μικρό ελαιόδεντρο, που φύτεψαν στον βράχο της Ακρόπολης συμβόλιζε επίσης τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Τον 5ο π.Χ. αιώνα ο Ιπποκράτης θεράπευε με φύλλα ελιάς έλκη, μυϊκούς πόνους, γυναικολογικές παθήσεις και τη χολέρα. Από τότε η χρήση των φύλλων της ελιάς ως μικροβιοκτόνων δεν σταμάτησε. Το 1843 ένας γιατρός από τη Λέσβο, όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία, αντιμετώπισε επιτυχώς με φύλλα ελιάς την πανδημία ελονοσίας που παρουσιάστηκε στο νησί.

Σε ποιές ασθένειες μπορούμε να δούμε αποτελέσματα;
Σύμφωνα με πάνω από 170 δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες, που μέχρι στιγμής δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά, το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς φαίνεται να έχει θεραπευτική επίδραση σε πολλές ομάδες νοσημάτων όπως
•λοιμώξεις (Aids, γρίπη, πνευμονία),
•καρδιαγγειακά νοσήματα (υπέρταση, αρτηριοσκλήρωση, αρρυθμίες, θρομβοεμβολικά),
•μεταβολικά νοσήματα (π.χ σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, οστεοπόρωση)
•καρκίνος (μαστού, προστάτη, ήπατος, παχέος εντέρου, μελάνωμα, λευχαιμία)
•δερματικά νοσήματα (όπως έκζεμα, ψωρίαση)
• νευροεκφυλιστικά νοσήματα (Parkinson, Alzheimer)
• αρθρίτιδες (ρευματοειδής, οστεοαρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα)
• ενδοκρινολογικά (θυρεοειδοπάθειες, ανδρική υπογονιμότητα)
• Έλκος και γαστρίτιδα

Γιατί είναι καλύτερα να αξιοποιήσουμε τα συστατικά των φύλλων της ελιάς και όχι να καταφύγουμε σε φάρμακα;
Θα ήθελα να σημειώσω, ότι δεν λέμε να εγκαταλείψουμε τα φάρμακα. Από τη μελέτη όμως των εργασιών αυτών διαπιστώσαμε ότι ο τρόπος δράσης (μηχανισμός) των συστατικών φύλλων της ελιάς και των καθιερωμένων φαρμάκων είναι σε ορισμένες ασθένειες παρόμοιος. Η ειδοποιός διαφορά όμως είναι ότι τα συστατικά των φύλλων της ελιάς δεν είναι καθόλου τοξικά, δεν έχουν παρενέργειες ακόμη και σε μεγάλη δοσολογία-κάτι το οποίο δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύει για τα περισσότερα φάρμακα. Επίσης, μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση ως προληπτικό προστατευτικό διατροφικό συμπλήρωμα. Ακόμη, τα φύλλα της ελιάς είναι πολύ πιο προσιτά - εύκολα θα τα βρούμε ακόμη και στην αυλή ή στη γειτονιά μας.

Τα σκευάσματα από φύλλα της ελιάς είναι αναγνωρισμένα και διεθνώς από φαρμακευτικούς οργανισμούς κάποιων χωρών;

• Στη Γερμανία, εδώ και μερικά χρόνια, διακινούνται στα φαρμακεία και στα πολυκαταστήματα, με τις σχετικές οδηγίες για ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα ή διαβήτη.
• Στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ουγγαρία, έχουν ενταχθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και συνταγογραφούνται.
• Και Στην Αυστραλία ξοδεύουν πάνω από 1000000 δολάρια το μήνα για συμπληρώματα φύλλων ελιάς.
• Το αρμόδιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συστήσει επισήμως μεθόδους για την παρασκευή ορισμένων σκευασμάτων από φύλλα ελιάς. Η συνταγή παρασκευής αφεψήματος έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων το 2009. Στις 22 Νοεμβρίου του 2011 έχει κατοχυρωθεί με πατέντα η χρήση των εκχυλισμάτων των φύλλων της ελιάς ως ήπιο διουρητικό στις περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, αλλά και γενικότερα για τη ρύθμιση της καλής λειτουργίας των νεφρών.

Πώς μπορούμε στο σπίτι, μόνοι μας, να έχουμε οφέλη από τη χρήση φύλλων της ελιάς (χυμό , τσάι κλπ.);

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου μας δίνουμε διεξοδικά πως μπορεί ο καθένας μας με εύκολο τρόπο να παρασκευάσει ένα σκεύασμα από τα φύλλα της ελιάς όπως από ένα απλό αφέψημα (τσάι), στερεό εκχύλισμα, βάμμα με την βοήθεια τσίπουρου ή της γνωστής στη Κύπρο ζιβανίας καθώς και αιωρήματος δηλαδή πολτού. Επίσης, υπάρχουν και οι κάψουλες που κατασκευάζουν μεγάλες εταιρείες παρασκευής συμπληρωμάτων διατροφής.

Τι θα ήθελες να προσθέσεις;
Θα ήθελα να προσθέσω ότι:
Το πρώτο μέρος του βιβλίου μας περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες παρασκευής των σκευασμάτων.
Στο δεύτερο μέρος προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε με τρόπο κατανοητό από το μέσο αναγνώστη την δράση των φύλλων της ελιάς στα διάφορα νοσήματα σύμφωνα με τις ιατρικές έρευνες που καταγράψαμε.
Επίσης ιατρικά στοιχεία που ίσως αναζητήσει ένας απαιτητικός αναγνώστης περιέχονται στις υποσημειώσεις καθώς και στο τρίτο μέρος.

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:16

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Η Γερμανία στέλνει στην Ουκρανία προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα
13:12
Τίτλοι Ειδήσεων - Κυριακή 2 Οκτωβρίου
13:00
Μουντιάλ 2022: Το πιο... τεχνολογικό όλων των εποχών
12:37
Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα είναι η ελληνική κυβέρνηση τόνισε ο Νίκος Δένδιας
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 2/10/2022
11:10
Κατέκτησε το Σούπερ Καπ ο Κεραυνός
11:08
Με επίδειξη δύναμης στον τελικό ο Ολυμπιακός
11:04
Με... υπογραφή Λεβαντόφσκι το 6ο σερί «τρίποντο» της Μπαρτσελόνα (1-0 τη Μαγιόρκα)
11:03
«Καθάρισαν» για την Παρί, Μέσι και Μπαπέ
11:02
Τα βλέμματα στην Τούμπα
10:59
Νίκη και «στέμμα» για Ροβάνπερα
10:58
Συνεχίζεται με δύο αγώνες το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής
10:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand