Οι «σκληροί» της Ευρώπης και η Ελλάδα

BAGGELIS DEMIRISΤου Βαγγέλη Δεμίρη

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις Βρυξέλλες για αποφασιστική πρόοδο στο αυριανό Eurogroup σχετικά με την Ελλάδα.

Τις τελευταίες ώρες κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, σε μια προσπάθεια οι υπουργοί οικονομικών του ευρώ να βάλουν τις βάσεις για μια συμφωνία στο τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου. Θα έχει μεσολαβήσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, όπου στην «πρώτη» του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα βολιδοσκοπηθούν τα περιθώρια για αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ωστόσο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, απαραίτητη είναι η μετακίνηση από τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις που έχουν εκφράσει επισήμως οι δύο πλευρές. Όπως είναι γνωστό, οι Ευρωπαίοι καλούν την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του ισχύοντος προγράμματος κατά 6 μήνες, ενώ οι ελληνικές αρχές την απορρίπτουν και αντιπροτείνουν ένα πρόγραμμα «γέφυρα» μέχρι να επιτευχθεί οριστική συμφωνία για την επόμενη μέρα.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η απόφαση στο θέμα αυτό θα είναι πολιτική και θα ληφθεί από τους υπουργούς, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από την εισήγηση που θα κάνουν οι τεχνοκράτες, οι οποίοι έχουν αναλάβει να κοστολογήσουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Αυτό που δεν θέλουν επ' ουδενί οι εταίροι είναι ένας δημοσιονομικός εκτροχιασμός στην Ελλάδα στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

«Κόκκινες γραμμές» για τους Ευρωπαίους είναι η οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η ματαίωση των ιδιωτικοποιήσεων και η αύξηση των συντάξεων. Μάλιστα, οι εταίροι προτίθενται να ζητήσουν το πάγωμα αυτών εξαγγελιών μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Αντίθετα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν τα περαιτέρω βήματα της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Το ελληνικό ζήτημα θα εισέλθει στην τελική ευθεία την Τετάρτη το πρωί, όταν οι εμπειρογνώμονες της Ομάδας Εργασίας θα ετοιμάσουν την τελική εισήγηση που θα παρουσιάσουν στους υπουργούς, η οποία θα είναι απολύτως κοστολογημένη και φυσικά πάνω σ’ αυτή θα βασιστεί ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέϊσελμπλουμ, για τα περαιτέρω βήματα.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η εν λόγω συνεδρίαση του Eurogroup είναι περισσότερο προπαρασκευαστική και δεν θα ληφθούν αποφάσεις. Ωστόσο, την επόμενη μέρα και με βάση αυτές τις συζητήσεις, ο κ. Ντεϊσελμπλουμ θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πρόοδο των συνομιλιών και ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές. Σε επίπεδο ηγετών θα γίνει πολιτική συζήτηση φυσικά με τη συμμετοχή και του κ. Τσίπρα, η κρισιμότητα της οποίας θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του Εurogroup της προηγούμενης μέρας. Το καθοριστικό λοιπόν ραντεβού όπου θα κριθούν πολλά - αν όχι όλα - είναι η προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, την προσεχή Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:12

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Ο κυκλώνας Ίαν πλησιάζει στη Φλόριντα
21:54
Νέα παράνομη NAVTEX της Τουρκίας στο Αιγαίο
21:42
Ρεσιτάλ προκλήσεων και αιτημάτων από την Άγκυρα
21:33
Η Μόσχα ερευνά τις ζημιές στους αγωγούς Nord Stream ως ενέργεια «διεθνούς τρομοκρατίας»
21:14
ΟΙ ΗΠΑ ενισχύουν εκ νέου στρατιωτικά την Ουκρανία
20:28
Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση Ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, δηλώνει ο πρόεδρος της χώρας
20:17
Ο Ιρανός Πρόεδρος θα απευθυνθεί στο έθνος εν μέσω των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Αμινί
19:51
Την Παρασκευή η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream
19:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο καιρού 28/09/22
18:46
Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας πρότεινε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
18:43
Το σενάριο δολιοφθοράς το επικρατέστερο όσον αφορά τις διαρροές στους αγωγούς αερίου Nord Stream
18:13
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Φασουρίου στη Λεμεσό
18:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand