Οι «σκληροί» της Ευρώπης και η Ελλάδα

BAGGELIS DEMIRISΤου Βαγγέλη Δεμίρη

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις Βρυξέλλες για αποφασιστική πρόοδο στο αυριανό Eurogroup σχετικά με την Ελλάδα.

Τις τελευταίες ώρες κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, σε μια προσπάθεια οι υπουργοί οικονομικών του ευρώ να βάλουν τις βάσεις για μια συμφωνία στο τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου. Θα έχει μεσολαβήσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, όπου στην «πρώτη» του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα βολιδοσκοπηθούν τα περιθώρια για αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ωστόσο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, απαραίτητη είναι η μετακίνηση από τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις που έχουν εκφράσει επισήμως οι δύο πλευρές. Όπως είναι γνωστό, οι Ευρωπαίοι καλούν την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του ισχύοντος προγράμματος κατά 6 μήνες, ενώ οι ελληνικές αρχές την απορρίπτουν και αντιπροτείνουν ένα πρόγραμμα «γέφυρα» μέχρι να επιτευχθεί οριστική συμφωνία για την επόμενη μέρα.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η απόφαση στο θέμα αυτό θα είναι πολιτική και θα ληφθεί από τους υπουργούς, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από την εισήγηση που θα κάνουν οι τεχνοκράτες, οι οποίοι έχουν αναλάβει να κοστολογήσουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Αυτό που δεν θέλουν επ' ουδενί οι εταίροι είναι ένας δημοσιονομικός εκτροχιασμός στην Ελλάδα στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

«Κόκκινες γραμμές» για τους Ευρωπαίους είναι η οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η ματαίωση των ιδιωτικοποιήσεων και η αύξηση των συντάξεων. Μάλιστα, οι εταίροι προτίθενται να ζητήσουν το πάγωμα αυτών εξαγγελιών μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Αντίθετα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν τα περαιτέρω βήματα της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Το ελληνικό ζήτημα θα εισέλθει στην τελική ευθεία την Τετάρτη το πρωί, όταν οι εμπειρογνώμονες της Ομάδας Εργασίας θα ετοιμάσουν την τελική εισήγηση που θα παρουσιάσουν στους υπουργούς, η οποία θα είναι απολύτως κοστολογημένη και φυσικά πάνω σ’ αυτή θα βασιστεί ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέϊσελμπλουμ, για τα περαιτέρω βήματα.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η εν λόγω συνεδρίαση του Eurogroup είναι περισσότερο προπαρασκευαστική και δεν θα ληφθούν αποφάσεις. Ωστόσο, την επόμενη μέρα και με βάση αυτές τις συζητήσεις, ο κ. Ντεϊσελμπλουμ θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πρόοδο των συνομιλιών και ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές. Σε επίπεδο ηγετών θα γίνει πολιτική συζήτηση φυσικά με τη συμμετοχή και του κ. Τσίπρα, η κρισιμότητα της οποίας θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του Εurogroup της προηγούμενης μέρας. Το καθοριστικό λοιπόν ραντεβού όπου θα κριθούν πολλά - αν όχι όλα - είναι η προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, την προσεχή Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:12

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.