Από τα δύσκολα....στα δυσκολότερα η ελληνική κυβέρνηση

ALFONSOS BITALIS small

 Του Αλφόνσου Βιτάλη

Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε τον δύσκολο και επώδυνο νέο προϋπολογισμό που παρουσίασε η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία πέρασε αλώβητη από αυτή την δοκιμασία καθώς επιβεβαιώθηκε και μέσω της ψηφοφορίας ότι η Κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ), παραμένει σταθερή.  


Όμως αν ο νέος προϋπολογισμός ήταν μια δύσκολη και επίπονη δοκιμασία για την Κυβέρνηση και την Κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο μπροστά της η Κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλα αγκάθια τα οποία πρέπει να ξεπεράσει ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος κάτι στο οποίο ποντάρει πολύ η Κυβέρνηση.
Υπάρχει λοιπόν μπροστά το αγκάθι με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων το οποίο πρέπει να ψηφιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες και πριν κλείσουν για Χριστούγεννα τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, ώστε να δώσουν έγκριση για εκταμίευση της υποδόσης.
Υπάρχουν όμως και ακόμα πιο δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως το ασφαλιστικό (όπου υπάρχει επιμονή από την πλευρά των Θεσμών για περικοπές στις κύριες συντάξεις , ενώ φαίνεται ότι δεν δέχονται το ισοδύναμο της Κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών)  και οι εργασιακές σχέσεις (υπάρχει επιμονή για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και πολύ μεγάλη μείωση των αποζημειώσεων)  που προβληματίζουν την Κυβερνητική πλειοψηφία και δημιουργούν εντάσεις και θα ακολουθήσουν μετά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων.
Πάντως αυτές τις ώρες η Κυβέρνηση επικεντρώνεται στο να κλείσει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων και να το φέρει τα επόμενα 24ωρα για ψήφιση στη Βουλή. Υπάρχουν όμως πολύ δύσκολα θέματα και σε αυτό το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. 
Ένα αφορά στο υπό σύσταση Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, για το οποίο ο Β. Σόιμπλε στη διαπραγμάτευση του περασμένου Ιουλίου είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον. Το Ταμείο ήταν βασικός όρος της Γερμανίας για το τρίτο πακέτο διάσωσης και η Αθήνα, έπρεπε να παρουσιάσει μέχρι τον Οκτώβριο προτάσεις για τη μορφή του, ώστε αυτό να μπορεί να αναλάβει δράση από τα τέλη του έτους.
Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι αυτό του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας)  με τις διαβουλεύσεις, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κουαρτέτο, να είναι εντατικές. Στόχος της κυβέρνησης να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή του διαχειριστή συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.   Η Κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει ότι τα δίκτυα πρέπει να παραμείνουν σε δημόσια κατοχή και αντιδρά έντονα στις αξιώσεις των δανειστών να παραχωρηθεί το μάνατζμεντ σε ιδιώτη. Ήδη έχουν γίνει δύο προτάσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Μία να γίνουν ανταλλαγές μετοχών με άλλες εταιρείες όπου βρίσκεται το Δημόσιο και η άλλη να υπάρξει απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ με την σχετική, βέβαια, αποζημίωση προς τη ΔΕΗ –αυτή η δεύτερη λύση κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Η Αθήνα, πάντως, παραμένει… καχύποπτη και δεν αποκλείει ότι οι δανειστές θα επανέλθουν στις αξιώσεις τους για ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ».

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:56

Τελευταιες Ειδησεις

27 Απριλίου
Δένδιας: Αισιόδοξος για ελληνικό οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών
07:06
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 27 Απριλίου 2024
07:00
ΠτΔ: Ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η κλιματική κρίση
06:44
Διαμαρτυρήθηκαν χθες οι Τουρκοκύπριοι για την οικονομική κρίση και τη διαφθορά στα κατεχόμενα
06:41
Ξανά σε λειτουργία η "Αμάλθεια" - αναχώρησε χθες βράδυ το "Jennifer"
05:50
Επιβεβαίωση Λευκού Οίκου για αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου
05:47
Οι Χούθι ανακοίνωσαν πυραυλική επίθεση εναντίον βρετανικού πετρελαιοφόρου
05:46
Με ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο ο Πετρούνιας
05:44
Πρόοδο στα ζητήματα Θετικής Ατζέντας δηλώνουν ότι έκαναν οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας
05:35
Πρόταση Αιγύπτου προς Ισραήλ για μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας
05:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 27/04/24
05:29
Παρέμβαση Αμερικής ζητά δικομματική ομάδα για να μην αποπλεύσει από την Τουρκία νηοπομπή ΜΚΟ προς τη Γάζα
05:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.