Ιστορική συμφωνία Παρισιού για το κλίμα - ικανοποίηση ΜΚΟ

Ιστορική ώθηση στην παγκόσμια εκστρατεία κατά των κλιματικών αλλαγών, έδωσε η αποψινή υιοθέτηση της διεθνούς συμφωνίας του Παρισιού, που προνοεί ριζοσπαστικές λύσεις, με επένδυση δισεκατομμυρίων και θέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Δύο δεκαετίες έντονων διαφωνιών, έφθασαν σήμερα στο τέλος τους, με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση, να χαρακτηρίζεται η πιο δυναμική προσπάθεια στην ιστορία αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών.
Η δέσμευση των κρατών αφορά μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τους 2 βαθμούς στον 1,5, στόχος που αν επιτευχθεί, θα μειώσει δραματικά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Η συμφωνία περιλαμβάνει διοχέτευση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο σε αναπτυσσόμενα κράτη απο το 2020, για στήριξη της οικολογικής πολιτικής και προστασία από φυσικές καταστροφές.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκανε λόγο για την πιο καθοριστική στιγμή στην προστασία του περιβάλλοντος εδώ και δεκαετίες και για το τέλος σε ένα μακρύ ταξίδι με ένα ιστορικό έγγραφο.

Χαιρετίζουν οι ΜΚΟ
Η συμφωνία χαιρετίστηκε ως καμπή στις προσπάθειες διάσωσης του πλανήτη από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες ωστόσο άσκησαν κριτική επειδή παραμένει το χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση προς τα πάνω των εθνικών σχεδίων μείωσης των εκπομπών ρύπων.
Το σύμφωνο στέλνει στην "άσχημη πλευρά της Ιστορίας" την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, που είναι η αιτία της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, επισήμανε ο διευθυντής της Greenpeace, Κούμι Νασντού.
Το ποτήρι είναι γεμάτο κατά τα τρία τέταρτα, δήλωσει ο Πασκάλ Κανφίν, ειδικός στο World Resources Institute, εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι το κείμενο ορίζει επιτέλους έναν μακροπρόθεσμο στόχο για τις εκπομπές αερίου, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και δεξαμενές σκέψης εκφράζουν επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι η συμφωνία σημειώνει την ανάγκη η αύξηση της θερμοκρασίας να διατηρηθεί κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής.

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς, Παναγιώτης Πανταζής
Πηγή: Τηλεόραση-Ραδιόφωνο ΡΙΚ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:45

Τελευταιες Ειδησεις

01 Δεκεμβρίου
Στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής η χορήγηση των Ολυμπιακών Υποτροφιών για το «Παρίσι 2024»
08:54
Η Πολωνία παρατείνει την απαγόρευση της πρόσβασης στα σύνορα
08:43
Καρολίνα Στυλιανού:Ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίστηκε κυρίως στα δημοτικά σχολεία
08:21
Πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας
08:04
Συνέρχεται το απόγευμα, το πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ - Στην ατζέντα και οι προεδρικές εκλογές 2023
08:00
Μακελειό σε λύκειο του Μίσιγκαν -15χρονος άνοιξε πυρ στο σχολείο του
07:58
Στην Κύπρο αύριο ο Ποντίφικας
07:57
ΑΣΔΥΚ:Στο στόχαστρο της κυβέρνησης το προσωπικό παροχής υπηρεσιών υγείας, μέλη της αστυνομίας, πυροσβεστικής και Ε.Φ.
07:54
Ακόμα δυο συλλήψεις για τα επεισόδια σε γήπεδο στην Πάφο
07:45
Άγνωστοι διέρρηξαν κατοικία στο χωριό Κονιά - Έφυγαν με λεία ένα στρατιωτικό τυφέκιο, γεμιστήρες, κυνηγετικά όπλα και χρυσαφικά
07:03
Έντονα παράπονα από συγγενείς 77χρονου ο οποίος απεβίωσε μέσα σε ταξί καθ' οδόν προς το νοσοκομείο Πάφου
07:00
Αφαντος παραμένει ο 23χρονος από τη Συρία - Καταζητείται για την υπόθεση εξαφάνισης των  δύο γυναικών από τη Ρωσία
06:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand