Ορθή διαχείριση νεκρών ζώων στους δρόμους

xatzisavvasΤου Σταύρου Χατζησάββα *

Ένα πρόβλημα, το οποίο απασχολεί έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα τους πολίτες και που αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στις ζωές μας, είναι αυτό των νεκρών ζώων σε δημόσιες οδούς και αυτοκινητόδρομους. Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου σε ερώτηση που έθεσε ο πρόεδρος και βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, η σχετική νομοθεσία που καθορίζει τη διαχείριση νεκρών ζώων είναι ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (ΕΚ) 1069/2009, περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση, καθώς και ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (EE) αριθ. 142/2011 για την εφαρμογή του 1069/2009.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο Τμήμα για την εφαρμογή του κανονισμού για τα ζωικά υποπροϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και των ζωικών αποβλήτων, είναι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Τα ζωικά υποπροϊόντα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας και εάν είναι απόβλητα, απορρίπτονται μέσω αποτέφρωσης σε αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης, ή σε ειδικές περιπτώσεις που προβλέπονται από τον εν λόγω κανονισμό, μέσω καύσης ή με επιτόπου ταφή. Στην Κύπρο λειτουργεί μόνο μια αδειοδοτημένη μονάδα για αποτέφρωση νεκρών ζώων, που βρίσκεται στην περιοχή του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου. Οι Δήμοι της ευρύτερης Λευκωσίας μαζεύουν τα νεκρά ζώα σε συγκεκριμένο σημείο εκτός πόλεως, για καθημερινή παραλαβή και αποτέφρωση από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Άξιον απορίας είναι ποια πολιτική εφαρμόζουν οι υπόλοιποι μεγάλοι Δήμοι της Κύπρου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για τη συλλογή νεκρών ζώων από το οδικό δίκτυο, την αρμοδιότητα για τους αστικούς δρόμους έχουν οι τοπικές Αρχές (Δήμοι και Κοινότητες), ενώ για τους αυτοκινητόδρομους και υπεραστικούς δρόμους, το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Ορισμένες εισηγήσεις που ίσως επιφέρουν κάποια αποτελέσματα για ελαχιστοποίηση αυτών των περιστατικών είναι:

Α. Έκκληση προς τους οδηγούς να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους δρόμους, ούτως ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστα ατυχήματα με ζώα, ως επί το πλείστον, γάτες και σκύλους.

Β. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων να προχωρήσει αμέσως σε αποτελεσματικούς ελέγχους των περιφράξεων που υπάρχουν κατά μήκος, δεξιά και αριστερά των υπεραστικών δρόμων που συνδέουν τις πόλεις της Κύπρου. Όπου παρατηρούνται φθορές, να προχωρήσει αμέσως σε διορθωτικές ενέργειες, ούτως ώστε τα ζώα να μη βρίσκουν κενά σημεία και να εισέρχονται μέσα στους αυτοκινητόδρομους, διότι αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για τα ίδια τα ζώα, όσο και για την ασφάλεια ανυποψίαστων οδηγών.

Γ. Το Υπουργείο Μεταφορών να προχωρήσει αμέσως στην αναβάθμιση της υπηρεσίας συλλογής νεκρών ζώων με ειδικό εξοπλισμό, να αναβαθμιστεί -εάν υπάρχει- η ομάδα δράσης, τουλάχιστον μια σε κάθε πόλη. Εάν δεν υπάρχει, να δημιουργηθεί.

Δ. Ωφέλιμο και χρήσιμο ως προς τον συντονισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση αρνητικών περιστατικών είναι η δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου που θα συντονίζει τα τμήματα των πόλεων. Η ύπαρξη ενός παγκύπριου τηλεφωνικού αριθμού θα δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να δίνουν έγκαιρα και έγκυρα πληροφορίες για ύπαρξη νεκρών ζώων στους δρόμους. Το τηλεφωνικό κέντρο, ανάλογα με την πληροφόρηση και το περιστατικό, θα δίνει οδηγίες στα επιμέρους επαρχιακά τμήματα για χειρισμό.

Τέλος, θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο θα πετύχουμε ως πολιτεία την ουσιαστική και αποτελεσματική διαφύλαξη και προστασία της ποιότητας ζωής μας, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των απλών πολιτών.

* Επαρχιακός Γραμματειακός Λειτουργός Οικολόγων Λάρνακας

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:06

Τελευταιες Ειδησεις

13 Μαΐου
Στο Οχάιο όσοι εμβολιάζονται θα συμμετέχουν αυτόματα σε λοταρία με έπαθλο 1 εκατομμύριο δολάρια
07:49
Το Κυπριακό στην ατζέντα της συνάντησης Γκουτέρες - Λαβρόφ
07:36
Συναγερμός για ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ (Βίντεο)
07:22
Μεσανατολικό: Τυνησία, Νορβηγία και Κίνα αξιώνουν δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Παρασκευή
07:13
Κατεπείγουσα σύγκληση του Κουαρτέτου Διεθνών Διαμεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή, με ζητούμενο την αποκλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
06:26
Σήμερα, Πέμπτη η Πύλη Εμβολιασμού θα παραμείνει κλειστή
06:19
Μέρες πολέμου
06:13
12 Μαΐου
Η Κομισιόν καλεί τα ΚΜ να περιορίσουν ακόμα και τα απαραίτητα ταξίδια από Ινδία για να περιοριστεί η μετάλλαξη
21:55
Επικοινωνία Μπλίνκεν - Νετανιάχου: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας»
21:42
Συμπλοκή έξω από εκκλησία στους Τρούλλους
21:15
Ακόμα δύο θάνατοι από COVID-19, 260 νέα περιστατικά, 173 νοσηλεύονται
21:13
ΗΠΑ: Ο πανικός των αυτοκινητιστών προς αναζήτηση βενζίνης αυξάνεται
21:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand