Ορθή διαχείριση νεκρών ζώων στους δρόμους

xatzisavvasΤου Σταύρου Χατζησάββα *

Ένα πρόβλημα, το οποίο απασχολεί έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα τους πολίτες και που αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στις ζωές μας, είναι αυτό των νεκρών ζώων σε δημόσιες οδούς και αυτοκινητόδρομους. Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου σε ερώτηση που έθεσε ο πρόεδρος και βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, η σχετική νομοθεσία που καθορίζει τη διαχείριση νεκρών ζώων είναι ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (ΕΚ) 1069/2009, περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση, καθώς και ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (EE) αριθ. 142/2011 για την εφαρμογή του 1069/2009.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο Τμήμα για την εφαρμογή του κανονισμού για τα ζωικά υποπροϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και των ζωικών αποβλήτων, είναι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Τα ζωικά υποπροϊόντα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας και εάν είναι απόβλητα, απορρίπτονται μέσω αποτέφρωσης σε αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης, ή σε ειδικές περιπτώσεις που προβλέπονται από τον εν λόγω κανονισμό, μέσω καύσης ή με επιτόπου ταφή. Στην Κύπρο λειτουργεί μόνο μια αδειοδοτημένη μονάδα για αποτέφρωση νεκρών ζώων, που βρίσκεται στην περιοχή του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου. Οι Δήμοι της ευρύτερης Λευκωσίας μαζεύουν τα νεκρά ζώα σε συγκεκριμένο σημείο εκτός πόλεως, για καθημερινή παραλαβή και αποτέφρωση από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Άξιον απορίας είναι ποια πολιτική εφαρμόζουν οι υπόλοιποι μεγάλοι Δήμοι της Κύπρου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για τη συλλογή νεκρών ζώων από το οδικό δίκτυο, την αρμοδιότητα για τους αστικούς δρόμους έχουν οι τοπικές Αρχές (Δήμοι και Κοινότητες), ενώ για τους αυτοκινητόδρομους και υπεραστικούς δρόμους, το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Ορισμένες εισηγήσεις που ίσως επιφέρουν κάποια αποτελέσματα για ελαχιστοποίηση αυτών των περιστατικών είναι:

Α. Έκκληση προς τους οδηγούς να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους δρόμους, ούτως ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστα ατυχήματα με ζώα, ως επί το πλείστον, γάτες και σκύλους.

Β. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων να προχωρήσει αμέσως σε αποτελεσματικούς ελέγχους των περιφράξεων που υπάρχουν κατά μήκος, δεξιά και αριστερά των υπεραστικών δρόμων που συνδέουν τις πόλεις της Κύπρου. Όπου παρατηρούνται φθορές, να προχωρήσει αμέσως σε διορθωτικές ενέργειες, ούτως ώστε τα ζώα να μη βρίσκουν κενά σημεία και να εισέρχονται μέσα στους αυτοκινητόδρομους, διότι αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για τα ίδια τα ζώα, όσο και για την ασφάλεια ανυποψίαστων οδηγών.

Γ. Το Υπουργείο Μεταφορών να προχωρήσει αμέσως στην αναβάθμιση της υπηρεσίας συλλογής νεκρών ζώων με ειδικό εξοπλισμό, να αναβαθμιστεί -εάν υπάρχει- η ομάδα δράσης, τουλάχιστον μια σε κάθε πόλη. Εάν δεν υπάρχει, να δημιουργηθεί.

Δ. Ωφέλιμο και χρήσιμο ως προς τον συντονισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση αρνητικών περιστατικών είναι η δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου που θα συντονίζει τα τμήματα των πόλεων. Η ύπαρξη ενός παγκύπριου τηλεφωνικού αριθμού θα δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να δίνουν έγκαιρα και έγκυρα πληροφορίες για ύπαρξη νεκρών ζώων στους δρόμους. Το τηλεφωνικό κέντρο, ανάλογα με την πληροφόρηση και το περιστατικό, θα δίνει οδηγίες στα επιμέρους επαρχιακά τμήματα για χειρισμό.

Τέλος, θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο θα πετύχουμε ως πολιτεία την ουσιαστική και αποτελεσματική διαφύλαξη και προστασία της ποιότητας ζωής μας, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των απλών πολιτών.

* Επαρχιακός Γραμματειακός Λειτουργός Οικολόγων Λάρνακας

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:06

Τελευταιες Ειδησεις

11 Μαΐου
Στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Eurogroup και του ECOFIN μεταβαίνει ο Υπουργός Οικονομικών
05:48
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 11/5/2024
05:16
10 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 10 Μαΐου 2024
22:00
Η Γενική Συνέλευση στηρίζει το αίτημα της Παλαιστίνης για ένταξή της στον ΟΗΕ
20:29
Υπ. Εργασίας: «Η έξαρση της αδήλωτης εργασίας διασυνδέεται με τις αυξημένες ροές μεταναστών»
19:42
Ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών απορρίπτει τις επικρίσεις για ολιγωρία
16:45
Από στραγγαλισμό απεβίωσε ο Θανάσης Νικολάου, αποφάνθηκε η θανατική ανακρίτρια
16:34
Η Ελλάδα θα υπερψηφίσει τη συμμετοχή της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
16:32
Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο
16:28
Υπουργικό Συμβούλιο: Μέτρα αναβάθμισης του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών
16:26
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 10/5/2024
16:04
Μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης της Κύπρου, έστειλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
14:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.