Κρας τεστ με δανειστές και κοινωνία

ALFONSOS BITALIS small1του ΑΛΦΟΝΣΟΥ ΒΙΤΑΛΗ, Αθήνα

Η εξειδίκευση της Συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο με τους εταίρους και δανειστές και η οποία υπερψηφίστηκε στη Βουλή και από Κόμματα της Αντιπολίτευσης καθώς και η εφαρμογή  της μέσω νέων πακέτων μέτρων λιτότητας πέραν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί πλέον την νέα πρόκληση και το νέο μεγάλο στοίχημα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ.

 Το πρώτο πολυνομοσχέδιο με τα περιβόητα προαπαιτούμενα (48 τον αριθμό) που είναι αναγκαία για την δόση των 2 δις ευρώ μπαίνει στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση με την διαδικασία του επείγοντος και όχι του κατεπείγοντος καθώς ο Πρωθυπουργός επιθυμούσε να γίνει μια αναλυτική συζήτηση  στο μέτρο του εφικτού . Όμως ταυτόχρονα με το περιβόητο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα η κυβέρνηση επισπεύδει και φέρει προς ψήφιση στη Βουλή παράλληλα πακέτα μέτρων για την αντιμετώπιση της αποκαλούμενης διαπλοκής , την στήριξη δεινοπαθούντων από την κρίση κοινωνικών ομάδων, την προώθηση και αναδιάρθρωση προγραμμάτων ΕΣΠΑ κ.α. Ουσιαστικά Πρωθυπουργός και Κυβέρνηση με τις «παράλληλες δράσεις», τα «παράλληλα προγράμματα», επιχειρούν να δώσουν προς την κοινωνία η οποία αισίως συμπληρώνει επτά συνεχόμενα έτη κρίσης, λιτότητας και ύφεσης, το στίγμα ότι η πολιτική του παρόντος κυβερνητικού σχήματος δεν είναι «μονοδιάστατη», δεν είναι μια πολιτική που εστιάζεται μόνο στην εκπλήρωση υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από την Συμφωνία με τους δανειστές. Το Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός επιχειρούν να θέσουν στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας δίπλα στις υποχρεώσεις της χώρας και μια σειρά από καυτά ζητήματα που αφορούν την κοινή γνώμη και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό επισπεύδονται και έρχονται για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή δύο καυτά και συμβολικού χαρακτήρα νομοσχέδια τα οποία κατά την κυβέρνηση σηματοδοτούν την αποφασιστικότητα της να αντιμετωπίσει αυτά που ονομάζει διαπλεκόμενα συμφέροντα.

- Τηλεοπτικές άδειες: Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, στη Βουλή, αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έχει ενημερώσει τη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ότι θα εμπεριέχει και τη σύσταση θυγατρικής της ΕΡΤ, η οποία γίνεται πάροχος ψηφιακού δικτύου.

-Συμβάσεις του Δημοσίου: Η κυβέρνηση επιταχύνει τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο των συμβάσεων του Δημοσίου - και όπως έχει ήδη δηλώσει στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, στόχος των κυβερνητικών παρεμβάσεων θα είναι η εξυγίανση του χώρου, ώστε να ισχύσουν ενιαίοι κανόνες διαφάνειας και να προχωρήσουν έργα χρήσιμα για τον τόπο με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Επίσης έχει δωθεί εντολή να επισπευστούν και να έλθουν νωρίτερα από τον αρχικό πρτογραμματισμό στη Βουλή για ψήφιση και υλοποίηση:

- Η αναδιάρθρωση απορρόφηση του ΕΣΠΑ: Στο επίκεντρο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, τίθεται και η επιτάχυνση των έργων του ΕΣΠΑ, προκειμένου ως το τέλος του 2015 να έχουμε απορροφήσει περίπου 3,5 δις ευρώ. Τις απαιτούμενες δράσεις επιβλέπει ο αρμόδιος υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης.

- Ανεργία: Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πλέγμα δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, στο οποίο θα περιληφθούν και ειδικά σχέδια για τους ανέργους που είναι πάνω από 40-50 ετών. Η αναπληρώτρια υπουργός για την αντιμετώπιση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, έχει ενημερώσει στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας για ομάδες που εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

- Επισιτιστική κρίση: Το επόμενο διάστημα επεκτείνονται τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. Η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, έχει ήδη δηλώσει ότι τα προγράμματα σίτισης θα επεκταθούν σε περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και ότι η κυβέρνηση έχει ήδη το χάρτη της φτώχειας μέσα από ηλεκτρονικές καταγραφές. Τα προγράμματα σίτισης θα προχωρήσουν και στα σχολεία - και όπως έχει δηλώσει η κ. Φωτίου, η κυβέρνηση θέλει το σχολικό γεύμα να αποτελέσει συστατικό στοιχείο του νέου σχολείου.

- Καταπολέμηση λαθρεμπορίου: Πολύ κοντά σε υλοποίηση, βρίσκονται δράσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στον καπνό. Ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα αντιμετώπισης της Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ολοκληρώνει το σχέδιο του πρώην υπουργού Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη για την πάταξη της λαθρεμπορίας καπνού, και αναμένεται να ακολουθήσουν και αντίστοιχα σχέδια για τα καύσιμα και το αλκοόλ.                  Πάντως η Κυβέρνηση με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με την διαδικασία του "επείγοντος" η κυβέρνηση εξασφαλίζει και το περιθώριο της τριήμερης διαβούλευσης στη Βουλή, αλλά και το εμπρόθεσμο της ψήφισης του πακέτου -το αργότερο-μέχρι το επόμενο Σάββατο, 17 Οκτωβρίου.   Σημειωτέον δε, ότι στις 15 και 16 του μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος νωρίτερα στο Eurogroup. Πάντως υπήρχε ένας αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου πριν την συνεδρίαση του Eurogroup ωστόσο μετά από τις δεύτερες σκέψεις του Πρωθυπουργού για να υπάρξει επαρκής συζήτηση και τις αντιδράσεις βουλευτών στον χαρακτήρα του κατεπείγοντος ο σχεδιασμός άλλαξε . 

Όπως  παραδέχονται κυβερνητικοί κύκλοι, πέραν του παρόντος πολυνομοσχεδίου η ψήφιση του οποίου θα εξασφαλίσει την δόση των 2 δις ευρώ υπάρχουν ακόμα μπροστά πολλά δύσκολα θέματα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι δύο μόνο βδομάδες μετά την ψήφιση του παρόντος Πολυνομοσχεδίου , ακολουθεί το δεύτερο «πακέτο» μέτρων που θα πρέπει να πάρει την έγκριση της Βουλής μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Θα περιλαμβάνει  δε μέτρα «φωτιά», καθώς  η εξεύρεση ισοδυνάμων αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Καυτός αναμένεται να είναι και ο Νοέμβρης , αφού θα πρέπει μέχρι τις 15 του μήνα η χώρα να περάσει το κρας τεστ της πρώτης αξιολόγησης, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και το Νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί και ο νέος προϋπολογισμός. Υπάρχει δε ακόμα και ο «βραχνάς» της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 για να αποφευχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων. Σε όλη αυτή την δύσκολη καμπή η Κυβέρνηση έχει ως ορόσημο την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε τον Δεκέμβριο ή λίγο νωρίτερα στις 7 Δεκεμβρίου το Eurogroup όπου θα γίνει μάχη για να δοθεί «πράσινο φως» για να αρχίσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η συζήτηση για την ρύθμιση του χρέους.   

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:00

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιανουαρίου
Η Αστυνομία συνέλαβε τέσσερις υπόπτους, μετά τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών στην κατοχή τους
21:29
Η Φινλανδία θα αρχίσει να χαλαρώνει σταδιακά τους περιορισμούς
21:20
Σε 16 ασθενείς άνω των 65 ετών χορηγήθηκε ήδη αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό
20:53
Βρετανία: Ο Ντόμινικ Κάμινγκς θα καταθέσει για τις καταγγελίες του για παραβιάσεις του lockdown
20:44
Ερντογάν: Ενδέχεται επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία
20:10
ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται αναμνηστική δόση
20:07
Τρεις θάνατοι και 2,200 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:01
Ο Λαβρόφ ζήτησε από τον Μπλίνκεν να μην αναπαράγει τις εικασίες περί «ρωσικής επιθετικότητας» στην Ουκρανία
19:10
Ο Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λαβρόφ, τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία
19:08
Έκκληση Σολτς-Στόλτενμπεργκ στη Μόσχα για αποκλιμάκωση και επιστροφή στον διάλογο
19:00
Επιβεβαιώνεται η πτωτική τροχιά κρουσμάτων Covid στο ΗΒ παρά τα σχεδόν 100.000 περιστατικά
18:30
Προβλήματα σε σημεία του οδικού δικτύου προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand