Τώρα ξεκινάει το στοίχημα του Α. Τσίπρα

 

 ALFONSOS BITALIS small

Του Αλφόνσου Βιτάλη

 

 

 

Το μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα μετά την σημαντική επιτυχία του στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, ουσιαστικά ξεκινάει τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

Ο Πρωθυπουργός μετά το ταξίδι του στις Η.Π.Α, που ήταν ουσιαστικά το πρώτο του μετά την ανάληψη εκ νέου των καθηκόντων του, μπαίνει στα μεγάλα και καυτά θέματα της διαχείρισης μιας εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα, ενώ έχει να τρέξει ταυτόχρονα και μια σειρά πιεστικών υποχρεώσεων έναντι των δανειστών, δηλαδή τα περιβόητα «προαπαιτούμενα» , αλλά και την άμεση υλοποίηση μέσω ψήφισης δύσκολων εφαρμοστικών νόμων δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με την ψήιση από την Βουλή της Συμφωνίας με τους δανειστές. Ο κ. Τσίπρας κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη και όλων των επαφών που είχε εκεί, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε , ανέβασε ψηλά στην ατζέντα το θέμα της απομείωσης /αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, το θέμα των επενδύσεων παράλληλα με την έμφαση που έδωσε στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και λόγωτων μεγάλων ροών που δέχεται η Ελλάδα.

Ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου για την ανάγνωση στη Βουλή των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης και της τρίμερης συζήτησης που ακολουθεί, ενώ το Σάββατο θα ορκιστεί η νέα Βουλή και την Κυριακή θα γίνει η εκλογή του νέου Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την Κυβερνητική πλειοψηφία να προτείνει τον Νίκο Βούτση.

Στην Αθήνα ήδη πραγματοποιούνται οι πρώτες διερευνητικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών, μετά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση προκειμένου να εξειδικευτούν τα προαπαιτούμενα, ενώ στους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού και του Κυβερνητικού επιτελείου είναι να μπορέσει η Ελλάδα να κερδίσει μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους μέσα από τις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν με την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του Προγράμματος και αμέσως μετά η χώρα με σωστό προγραμματισμό να επιστρέψει στις αγορές.

Μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με δηλώσεις του πρόσφατα στην “Wall Street Journal” ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του θα προωθήσει τα συμφωνηθέντα -έστω και αν εκτιμά ότι κάποια από αυτά δεν θα έχουν θετικό αποτέλεσμα- προκειμένου να ξεκινήσει -μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης- η διαπραγμάτευση για το χρέος.

Για τον Ελληνα πρωθυπουργό είναι εφικτή η επιστροφή στις αγορές: «Ο στόχος είναι να επιστρέψουμε. Εάν υπάρξει μια καλή απόφαση για το θέμα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές σύντομα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην «WSJ».

O πρωθυπουργός μιλώντας στην ίδια εφημερίδα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης από το 2ο εξάμηνο του 2016.

Πάντως η ουσιαστική συζήτηση- διαβούλευση για την 1η αξιολόγηση ξεκινάει την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου,  καθώς παράλληλα με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή, συνέρχεται και το Eurogroup που πλην απροόπτου θα εξετάσει και το περίγραμμα με τα προαπαιτούμεναπου θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδακατά προτεραιότητα, έτσι ώστε να εκταμιευτεί η πρώτη από τις δύο υποδόσεις που απομένουν.

Ο κ. Τσίπρας έχει μεν νωπή λαϊκή εντολή, ωστόσο άρχισε ήδη να υλοποιεί επώδυνα μέτρα που προβλέπονται στην Συμφωνία, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, οι περικοπές συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, φορολογικές επιβαρύνσεις κ.α που προκαλούν προβληματισμούς στον κόσμο.

Η Ελληνική Κυβέρνηση σε αυτή την φάση προτάσσει και την ανακεφαλαιοποίση των Τραπεζών και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν και πριν το τέλος του έτους , ενώ επιθυμεί να αρχίσει άμεσα να τρέχει και το «παράλληλο πρόγραμμα δράσεων» με το οποίο ευελπιστεί ότι θα περιορίσει τις συνέπειες από την εφαρμογή σειράς μέτρων που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο (Συμφωνία) . Επίσης μείζονα σημασία αποδίδει η νέα Κυβέρνηση σε μια σειρά δράσεις που θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα αν προχωρήσουν γρήγορα όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Ο κ. Τσιπράς πλέον καλείται σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία να δώσει στίγμα αποτελεσματικής κυβερνησιμότητας, να αναθερμάνει την οικονομία, υλοποιώντας ταυτόχρονα δύσκολα μέτρα που απορρέουν από την Συμφωνία με τους δανειστές.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:12

Τελευταιες Ειδησεις

18 Οκτωβρίου
Το θέμα των πολιτογραφήσεων ενόψει των «βουλευτικών» έθεσε η Γενί Ντουζέν
21:42
Aίγυπτος: Απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους φιλάθλους και σε μη εμβολιασμένους δημοσίους υπαλλήλους
21:32
Πλησίασαν τις 50 χιλιάδες τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
21:02
Υεμένη: 150 αντάρτες Χούθι νεκροί σε νέες αεροπορικές επιδρομές νότια της Μαρίμπ
20:31
Τσεχία: Ο πρόεδρος Ζέμαν δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του
20:15
Γραπτή Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου – Απάντηση σε κ. Αρίστο Δαμιανού και ΑΚΕΛ
20:05
Κορωνοϊός: Δύο θάνατοι, 166 τα κρούσματα και 57 νοσηλευόμενοι
19:34
Αφιερωμένη στον σερ Ντ έιβιντ Έιμες η συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων
19:30
Έγγραφο με επιλογές αντίδρασης σε σχέση με Βαρώσια και ΑΟΖ θα εξετάσουν τον Νοέμβριο οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ
19:25
Στη Βουδαπέστη ο ΥΠΕΞ
19:16
Τάταρ: Δεν υπάρχει κυπριακότητα, μόνο Έλληνες και Τούρκοι στην Κύπρο
18:57
Νικόλας Παπαδόπουλος: Το ΔΗΚΟ θα επικεντρωθεί στο να δώσει καλύτερη προοπτική, στην τουριστική βιομηχανία
18:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand