Πώς κλείνει ο κύκλος της βαθιάς ύφεσης

BAGGELIS DEMIRISΤου Βαγγέλη Δεμίρη

Tη σοφή τακτική της «λεκτικής αυτοπειθαρχίας» επιλέγει η Κομισιόν ενόψει των καθοριστικών εκλογών στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου. Φαίνεται πως το πάθημα της ωμής παρέμβασης στα εσωτερικά πολιτικά θέματα της Ελλάδας, που στις προηγούμενες εκλογές είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των ακραίων κινημάτων, έγινε μάθημα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εμφανίζεται πλέον ιδιαίτερα προσεκτική.

«Αυτό που προέχει είναι τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες στις 25 Ιανουαρίου», είναι το λακωνικό μήνυμα της Κομισιόν, η οποία παράλληλα υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 140, παράγραφος 3 της Συνθήκης της ΕΕ, η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη.

Επί της ουσίας πάντως η Κομισιόν δεν θέλει να πάρει θέση ανάμεσα στις δύο λύσεις που συγκρούονται για το μέλλον της Ελλάδας. Η πρώτη λύση επιμένει στη διατήρηση της χώρας στον πυρήνα του ευρώ και προσπαθεί να εξηγήσει το πώς θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα έως τα τέλη Φεβρουαρίου με στόχο να βάλει την Ελλάδα στην επόμενη φάση, αυτή της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η δεύτερη λύση παρατείνει την εκκρεμότητα και την αβεβαιότητα με την επόμενη δόση των 7.2 δισ. ευρώ— τα οποία η Αθήνα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει— να παραμένει στον αέρα όπως επίσης και οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Το ζήτημα της παράτασης που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον επικρατήσει, προκειμένου να δοθεί χρόνος για επαναδιαπραγμάτευση αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό στις Βρυξέλλες. 

Τελικά, το ζητούμενο στις επερχόμενες εκλογές είναι να μην ξαναμπεί η Ελλάδα σε περιπέτειες με την απόφαση που καλούνται να λάβουν οι Έλληνες για το πώς θα προχωρήσει η χώρα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 74% των Ελλήνων δεν θέλουν να βγει η χώρα από την ευρωζώνη. Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη παραμένοντας μέλος της ΕΕ και εν τέλει θα κόστιζε στους ευρωπαίους φορολογούμενους δισεκατομμύρια ευρώ, αν η Ελλάδα ήταν να επαναφέρει την δραχμή. Οι εκθέσεις δείχνουν ότι μόνο για τη Γερμανία το κόστος θα ήταν 80 δισ. ευρώ.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στην ποσοτική χαλάρωση που αποτελεί το μεγάλο βήμα που κάνει η ΕΚΤ κλείνοντας την ψαλίδα των επιτοκίων ανάμεσα στις ισχυρές και τις πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι στο οποίο καλείται να αποφασίσει να διανύσει τα τελευταία μέτρα μιας δύσκολης απόστασης και από το Μάρτιο να επιστρέψει στην ομαλότητα. Παράλληλα, είναι στη διακριτική ευχέρεια της Κομισιόν να παγώσει την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί ότι παραβιάζονται οι κοινοτικοί κανόνες.

Ας πορευτούμε λοιπόν με σοβαρότητα, βήμα-βήμα σταθερά, για να κλείσει ο επώδυνος κύκλος της βαθιάς ύφεσης και να μην εισέλθει η χώρα «στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα».

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:15

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και κομμάτων μετά το Εθνικό
17:57
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.