Πώς κλείνει ο κύκλος της βαθιάς ύφεσης

BAGGELIS DEMIRISΤου Βαγγέλη Δεμίρη

Tη σοφή τακτική της «λεκτικής αυτοπειθαρχίας» επιλέγει η Κομισιόν ενόψει των καθοριστικών εκλογών στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου. Φαίνεται πως το πάθημα της ωμής παρέμβασης στα εσωτερικά πολιτικά θέματα της Ελλάδας, που στις προηγούμενες εκλογές είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των ακραίων κινημάτων, έγινε μάθημα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εμφανίζεται πλέον ιδιαίτερα προσεκτική.

«Αυτό που προέχει είναι τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες στις 25 Ιανουαρίου», είναι το λακωνικό μήνυμα της Κομισιόν, η οποία παράλληλα υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 140, παράγραφος 3 της Συνθήκης της ΕΕ, η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη.

Επί της ουσίας πάντως η Κομισιόν δεν θέλει να πάρει θέση ανάμεσα στις δύο λύσεις που συγκρούονται για το μέλλον της Ελλάδας. Η πρώτη λύση επιμένει στη διατήρηση της χώρας στον πυρήνα του ευρώ και προσπαθεί να εξηγήσει το πώς θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα έως τα τέλη Φεβρουαρίου με στόχο να βάλει την Ελλάδα στην επόμενη φάση, αυτή της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η δεύτερη λύση παρατείνει την εκκρεμότητα και την αβεβαιότητα με την επόμενη δόση των 7.2 δισ. ευρώ— τα οποία η Αθήνα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει— να παραμένει στον αέρα όπως επίσης και οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Το ζήτημα της παράτασης που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον επικρατήσει, προκειμένου να δοθεί χρόνος για επαναδιαπραγμάτευση αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό στις Βρυξέλλες. 

Τελικά, το ζητούμενο στις επερχόμενες εκλογές είναι να μην ξαναμπεί η Ελλάδα σε περιπέτειες με την απόφαση που καλούνται να λάβουν οι Έλληνες για το πώς θα προχωρήσει η χώρα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 74% των Ελλήνων δεν θέλουν να βγει η χώρα από την ευρωζώνη. Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη παραμένοντας μέλος της ΕΕ και εν τέλει θα κόστιζε στους ευρωπαίους φορολογούμενους δισεκατομμύρια ευρώ, αν η Ελλάδα ήταν να επαναφέρει την δραχμή. Οι εκθέσεις δείχνουν ότι μόνο για τη Γερμανία το κόστος θα ήταν 80 δισ. ευρώ.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στην ποσοτική χαλάρωση που αποτελεί το μεγάλο βήμα που κάνει η ΕΚΤ κλείνοντας την ψαλίδα των επιτοκίων ανάμεσα στις ισχυρές και τις πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι στο οποίο καλείται να αποφασίσει να διανύσει τα τελευταία μέτρα μιας δύσκολης απόστασης και από το Μάρτιο να επιστρέψει στην ομαλότητα. Παράλληλα, είναι στη διακριτική ευχέρεια της Κομισιόν να παγώσει την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί ότι παραβιάζονται οι κοινοτικοί κανόνες.

Ας πορευτούμε λοιπόν με σοβαρότητα, βήμα-βήμα σταθερά, για να κλείσει ο επώδυνος κύκλος της βαθιάς ύφεσης και να μην εισέλθει η χώρα «στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα».

Τελευταιες Ειδησεις

05 Μαρτίου
Καρμιώτισσα - ΕΝΠ 4-2
20:43
Ανακοινώθηκαν 273 νέα περιστατικά COVID-19 την Παρασκευή, 111 οι νοσηλευόμενοι
19:48
Εμμένει στα δυο κράτη ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι η ομοσπονδία έχει κορεσθεί
19:27
Σε 64 σημεία μπορείτε να εξεταστείτε αύριο, διευρυμένο ωράριο σε 17 σημεία
17:45
Ασθενής σεισμική δόνηση στην Κύπρο
17:42
Έκκληση Πάπα Φραγκίσκου να σιγήσουν τα όπλα
17:36
Ο νέος κορωνοϊός δεν ανιχνεύεται στο ανθρώπινο σπέρμα, αναφέρει έρευνα
17:30
Βοήθεια από άλλες χώρες για νοσηλεία ασθενών με covid ζητά η Τσεχία
17:25
Προετοιμασία για το "ψηφιακό πράσινο πάσο” ζητά η πρόεδρος της Κομισιόν
17:15
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στις 17 Μαρτίου η υιοθέτηση της πρότασης για το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό»
16:55
Επίσκεψη στο νέο περιφερειακό σταθμό Πισσουρίου,πραγματοποίησε η υπουργός Δικαιοσύνης
16:53
«Ντροπιαστική» εικόνα αποκόμισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος από δεξαμενές χοιρολυμάτων στην Κάτω Μονή
16:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand