ΟΗΕ: Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την Κλιματική Αλλαγή

Η Διάσκεψη υψηλού επιπέδου των αρχηγών των κρατών για την Κλιματική Αλλαγή ξεκινά σήμερα στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπάν κι Μούν.Στη διάσκεψη συμμετέχουν 140 αρχηγοί κρατών, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και διεθνούς κύρους προσωπικότητες.

Στην εναρκτήρια τελετή θα μιλήσουν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης,  Μπιλ Ντι Μπλάσιο, ο "αγγελιαφόρος της Ειρήνης " ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκόρ. Στους διεθνείς ηγέτες που θα συμμετάσχουν και θα μιλήσουν συμπεριλαμβάνονται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον κ.α. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα μιλήσει στο πρώτο τμήμα (περί τις 10 π.μ. τοπική ώρα).

Στόχος της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή είναι η δημιουργία θετικού κλίματος για την προώθηση δεσμευτικών νομικών πλαισίων στις διαπραγματεύσεις της συνόδου του Παρισιού το 2015.
Όπως ανέφερε ο σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για θέματα κλιματικής Αλλαγής, Bob Orr, οι στόχοι της διάσκεψης είναι δύο: να δράσει ως καταλύτης για υιοθέτηση φιλόδοξων μέτρων επί  του εδάφους και να κινητοποιήσει την πολιτική βούληση για μια φιλόδοξη νομική συμφωνία το 2015.
Η Διάσκεψη θα εστιαστεί σε λύσεις και όχι σε προβλήματα, προσέθεσε ο κύριος Orr και δε θα είναι σύνοδος διαπραγματεύσεων αλλά θα συμπληρώνει τη σύνοδο διαπραγματεύσεων του Παρισιού. Σύμφωνα με τον κύριο Orr, στη διάσκεψη θα υπάρχουν εξαγγελίες συγκεκριμένων σχεδίων και προτάσεων από τις χώρες, είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο.

Οι ηγέτες αναμένεται να επικεντρωθούν σε θέματα όπως τη χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής, τη βιώσιμη ενέργεια (ανάγκη ενεργειακής επάρκειας), τους βραχύβιους κλιματικούς ρύπους, τις συγκοινωνίες στις πόλεις, τα οικονομικά κίνητρα, τη διεθνή υποστήριξη στη μείωση της απειλής φυσικών καταστροφών κ.ά.

Από τη Διάσκεψη θα λείπουν η Καγκελάριος της Γερμανίας, 'Αγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο καναδός Πρωθυπουργός Στήβεν Χάρπερ, ο αυστραλός Πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, ο ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping. Την Κίνα θα εκπροσωπεί ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Zhang Gaoli και την Ινδία ο Υπουργός Περιβάλλοντος Prakash Javadekar.

Η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή γίνεται στο περιθώριο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα ξεκινήσει αύριο Τετάρτη.

Σύνταξη: Μαρία Τσαγγάρη
Πηγή: ΚΥΠΕ, Washigton Post

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 16:10

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και κομμάτων μετά το Εθνικό
17:57
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.