Ψάχνουν 12... αλλά ετοιμάζονται και για κάλπες

ALFONSOS BITALIS smallΤου Αλφόνσου Βιτάλη

Τα 168 «ναι» της δεύτερης ψηφοφορίας, σίγουρα είναι περισσότερα από τα 160 της πρώτης για ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας… Όμως μέχρι τiς 180 θετικές ψήφους, που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου, υπολείπονται άλλες 12.

Η διαφορά αυτών των 12 ψήφων, ως αριθμητικό μέγεθος δεν είναι και τόσο μεγάλη, όμως ως ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα, είναι σημαντικό. Και αυτό γιατί αν την ερχόμενη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, δεν βρεθούν αυτές οι 12 ψήφοι ώστε να συμπληρωθεί ο «μαγικός αριθμός» των 180, τότε η χώρα πάει σε πρόωρες εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν με διαδικασία εξπρές, μέσα σε λίγες βδομάδες με πιθανότερες ημερομηνίες την 25η Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου 2015.

Τα 8 επιπλέον «ναι» στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, τόνωσαν μεν την ψυχολογία του κυβερνητικού σχηματισμού Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ, ωστόσο επί της ουσίας δεν έδωσαν στην συγκυβέρνηση την αίσθηση της ασφάλειας και της προοπτικής ότι «κλείδωσε» η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και απομακρύνθηκε η πιθανότητα των πρόωρων εκλογών.

Με τους συσχετισμούς που ήδη διαμορφώθηκαν και με τις θέσεις που έχουν εκφράσει οι ηγεσίες των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων που μετέχουν στην διαδικασία εκλογής Προέδρου, για να μπορέσει να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας, (ή ένας άλλος υποψήφιος στην περίπτωση που αλλάξει αιφνιδιαστικά ο υποψήφιος στην 3η και καθοριστική ψηφοφορία), είναι ή να διαλυθούν δύο κόμματα (η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ) και οι βουλευτές του ενός ή του άλλου να συνταχθούν με τον Κυβερνητικό υποψήφιο παρά την αρνητική στάση των ηγεσιών τους ή να «κοπούν φέτες» 4-5 βουλευτών από κάθε ένα από τα δύο αυτά κόμματα και να αθροιστούν οι «αποσχισθέντες» στην Προεδρική πλειοψηφία ώστε οι 168 να γίνουν 180 ή λόγο παραπάνω.

Ένα άλλο σενάριο που συζητείται, αλλά πρακτικά θεωρείται δύσκολο να υλοποιηθεί διότι δημιουργεί πολύπλοκα προβλήματα, είναι να μεταστραφούν οι βουλευτές της «Χρυσής Αυγής» (οι περισσότεροι είναι προφυλακισμένοι, αλλά προσέρχονται στις ψηφοφορίες για ανάδειξη Προέδρου), καθώς αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος και η χώρα πάει σε εκλογές, τότε «θα έλθουν οι Αριστεροί και οι Κομμουνιστές» στην εξουσία. Όμως ουδείς πολιτικός ρισκάρει αυτές τις ώρες έστω και να συνομιλήσει με τους προφυλακισμένους βουλευτές και την προφυλακισμένη ηγεσία αυτού του σχηματισμού, καθώς επικρέμονται βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος τους που θα κριθούν βέβαια στη Δικαιοσύνη.

Οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων που μεσολαβούν μέχρι την 3η και καθοριστική ψηφοφορία μέχρι την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, δεν πρόκειται πολιτικά τουλάχιστον να είναι «χαλαρές». Όλοι προετοιμάζονται για εξελίξεις και οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό είναι και θα είναι έντονες καθώς ήδη υπάρχουν ραγδαίες ανακατατάξεις που όπως φαίνεται θα συνεχιστούν και μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών για εκλογή (ή μη) Προέδρου.

Ο τέως Πρωθυπουργός και τέως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζει δικό του κόμμα και αναμένεται πολύ πολύ σύντομα να το ανακοινώσει και επίσημα. Άλλωστε και η πρόσφατη συνάντηση του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (την μέρα της δεύτερης ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας) δεν γεφύρωσε το χάσμα αντίθετα μάλιστα το επισημοποίησε.
Η ΔΗΜΑΡ και ο Πρόεδρος της Φώτης Κουβέλης, μέσα από αποχωρήσεις βουλευτών, φαίνεται ότι προχωρούν σε αρραβώνα και «γάμο εξπρές» με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπάρχει πλέον προσέγγιση των δύο κομμάτων και αναμένεται πλην απροόπτου να ανακοινωθεί και η εκλογική τους συνεργασία.

Το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, συμμάχησε με μια ομάδα βουλευτών που αποχώρησαν από την ΔΗΜΑΡ και ανακοινώνεται τις επόμενες μέρες και η εκλογική τους συνεργασία.
Έντονες είναι και οι διεργασίες στους ΑΝΕΛ, καθώς ήδη αρκετοί βουλευτές έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και κάποιο φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ , ενώ κάποιοι άλλοι αναζητούν άλλες συνεργασίες.
Το εναπομείναν κομμάτι του ΠΑΣΟΚ θα συμμαχήσει με μια σειρά από προσωπικότητες και ομάδες που κινούνται στο λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς και θα εμφανιστεί, πλην απροόπτου, στις εκλογές ως «ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ».

Όπως και να έχουν τα πράγματα αυτές οι χριστουγεννιάτικες μέρες κυοφορούν σημαντικές εξελίξεις και σίγουρα οι διεργασίες που συντελούνται εν μέσω γαλοπούλας και λοιπών παραδοσιακών εδεσμάτων θα είναι καθοριστικές.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:14

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
06:03
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
05:59
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Για σχέδιο εξόντωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία
05:42
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
05:32
25 Απριλίου
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.