Παραιτήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Χριστοδουλίδης-Θα τον ενδιέφερε να είναι υποψήφιος για τις Προεδρικές του 2023

Με αιχμές κατά των ενεργειών και δηλώσεων του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε, πριν από λίγο, την παραίτηση του από το Υπουργείο, με ισχύ από την επόμενη Τρίτη.

Σε δήλωση του, στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έθεσε την παραίτηση του στη διάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη εδώ και καιρό και αυτή έγινε αποδεκτή την Παρασκευή. Χαρακτήρισε την παραίτηση του αποτέλεσμα σειράς γεγονότων αλλά και δημόσιων και άλλων ενεργειών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η πρόωρη προεδρολογία και η ενεργοποίηση των διαδικασιών στον Δημοκρατικό Συναγερμό, πέραν του ενός μηνός πριν από τις προεδρικές, επηρεάζει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων και την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, ειδικά και λόγω της πανδημίας.

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τον ενδιαφέρουν οι εκλογές του 2023, αν μια υποψηφιότητα του θα οδηγούσε σε ευρύτερες συνεργασίες και εφόσον προηγηθεί διάλογος με την κοινωνία και την βάση του Δησύ. Κρίνω, είπε, ότι δεν είναι η ώρα για τις όποιες αποφάσεις.

Σχολιάζοντας, εμμέσως, δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύοτου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η κυπριακή κοινωνία δεν έχει ανάγκη από καρχαρίες, αλλά από καλό καραβοκύρη.

Αυτούσια η δήλωση Χριστοδουλίδη

«Έθεσα την παραίτηση μου στον Πρόεδρο εδώ και αρκετές μέρες. Την έκανε αποδεκτή την Παρασκευή το πρωί με ισχύ από τις 11 Ιανουαρίου. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον ΠτΔ για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία που μου έδωσε να υπηρετήσω την χώρα από το υψηλό αξίωμα του ΥΠΕΞ αλλά και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Του είμαι ιδιαίτερα ευγνώμον.

Η παραίτησή μου είναι αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων και τοποθετήσεων δημοσίων και άλλων, που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα που αναπόφευκτα και δυστυχώς επηρεάζουν το σοβαρό έργο που έχει να επιτελέσει η Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του ΥΠΕΞ. Αντιπαρέρχομαι τους όποιους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και αναφορές εφόσον διατηρώ την έντονη πεποίθηση ότι δεν τιμούν και δεν έχουν χώρο στο σύγχρονο πολιτικό λόγο».

«Δυστυχώς αυτές οι προσεγγίσεις απομακρύνουν ολοένα και περισσότερους πολίτες από τα κοινά αλλά και από την άσκηση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών όπως το εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Με απόλυτη ειλικρίνεια επαναλαμβάνω την άποψη μου ότι η ενεργοποίηση εσωκομματικών διαδικασιών, για τις Προεδρικές του 2023 πολύ πέραν του 1 έτους από τη διεξαγωγή τους επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που ως Πολιτεία και ως κοινωνία καλούμαστε να διαχειριστούμε, όπως επίσης και υλοποίηση κυβερνητικού έργου».

«Ειδικότερα την ώρα που η Κύπρος αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη παγκόσμια πανδημία με πολλαπλές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που βιώνει ο καθένας από εμάς. Δυστυχώς, τα πρόσφατα γεγονότα στη Βουλή των αντιπροσώπων αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Το ίδιο και η παραίτησή μου, την ώρα που υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να διαχειριστούμε. Πρόωρες και μακρές περίοδοι, είναι αντιπαραγωγικές και δεν ωφελούν τον τόπο. Θέλω να υπενθυμίσω ότι τον Οκτώβριο του 2021 ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε πανηγυρικά τον προσυνεδριακό διάλογο όπως επίσης το πολιτικοιδεολογικό συνέδριο το οποίο όπως ανακοινώθηκε δημόσια θα πραγματοποιείτο στο τέλος της Άνοιξης και τα αποτελέσματα του οποίου, πολύ σωστά, θα αποτελούσαν τα κύρια συστατικά για τη διακυβέρνηση του 2023-2028».

Είναι προφανές ότι η αιφνίδια επίσπευση των όποιων διαδικασιών, οδήγησε σε εσωστρέφεια και στη σημερινή κατάσταση. Υπό το φως των όσων προανέφερα δηλώνω με κάθε ειλικρίνεια ότι θα με ενδιέφεραν οι Προεδρικές εκλογές του 2023, ειδικότερα αν μια υποψηφιότητά μου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερες συνεργασίες μετά από ένα διάλογο με την κοινωνία περιλαμβανομένης και της βάσης του ΔΗΣΥ, του κόμματος μου, της οποίας φυσιολογικά και αναμενόμενα θα προσέβλεπα. Ένα διάλογο που θα έχει ως αποτέλεσμα την ετοιμασία ενός προγράμματος επί όλων των προκλήσεων που ως χώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με τρόπο σύγχρονο όπως δικαιωματικά απαιτεί ο Κύπριος πολίτης. Κρίνω για τους λόγους που προανέφερα ότι δεν είναι ακόμη η ώρα για τις όποιες αποφάσεις γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν εκδήλωσα προσωπικό ενδιαφέρον παρά τα όσα εδώ και καιρό ακούγονται.

Να σημειώσω την ίδια στιγμή ότι δεν έχω ποτέ εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Προεδρία του ΔΗΣΥ, που όπως και η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη στις προεδρικές του 2008 αποδεικνύει, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για τη διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Στόχος μου ήταν πάντα η εφαρμογή πολιτικών χωρίς άγρια θηρία και χωρίς την επικράτηση αυτών που επιδεικνύουν αδιακρίτως τα αιχμηρά τους δόντια. Η Δημοκρατία ως πολίτευμα δεν ευνοεί συνθήκες ζούγκλας και αναρχίας χωρίς να εξαφανίζει βεβαίως κανένα είδος, επιτρέποντας την ομαλή συνύπαρξη των πάντων, με σεβασμό και αρχές.

Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις υπηρετούν όσους επενδύουν στην πόλωση και τον φανατισμό και δεν αρμόζουν στις σύγχρονες δημοκρατίες και ήθη. Λυπούμαι αλλά δεν θα ακολουθήσω. Πρεσβεύω συνενώσεις και όχι αποκλεισμούς και δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εξαρχής πορεύτηκα.

Επαναλαμβάνω ότι, σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 θα προβώ σε ανακοινώσεις όταν λάβω τις τελικές μου αποφάσεις. Παραμένω ενεργός και παρών όπως ήμουν εξαρχής. Όχι μέσα σε χρονοδιαγράμματα που επέβαλαν μεθοδεύσεις άλλων, των οποίων τις φιλοδοξίες σέβομαι απόλυτα και έχουν κάθε δικαίωμα να τις έχουν, όπως δικαίωμα έχω και εγώ, και εσείς, και ο κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυπριακή κοινωνία δεν έχει ανάγκη από καρχαρίες, αλλά από έναν καλό καραβοκύρη που θα ενώνει ευρύτερες δυνάμεις και θα χτίζει στέρεες συνεργασίες, τόσο στο εσωτερικό της Κύπρου, όσο και στο εξωτερικό που επίσης διαδραματίζει καθοριστική σημασία σε ένα παγκοσμοιποιημένο πλέον περιβάλλον.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Ιανουαρίου 2022 - 12:06

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Δένδιας: θα αποτύχουν οι πολιτικές όσων χωρών επιδιώκουν να επανασχεδιάσουν τον συνοριακό χάρτη
20:11
Ένα μήνα φυλάκιση επέβαλε στον Ανδρέα Σουτζιή το στρατιωτικό δικαστήριο στα κατεχόμενα
19:00
Τρεις αγωγοί του Nord Stream υπέστησαν μεγάλες ζημιές
18:48
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία του Ιράν στην Κύπρο
18:22
Ελεγκτική Υπηρεσία: Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι το νέο Σχέδιο της εταιρείας ήταν παράνομο και το τερματίζει
17:52
Μέτωπο με την Γερμανία άνοιξε σήμερα το Τουρκικό ΥΠΕΞ
17:28
Πράσινη οικονομική ανάπτυξη υποσχέθηκε ο Στάρμερ των Εργατικών - Κατηγόρησε τους Τόρις για διχασμό και ανικανότητα
17:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο καιρού (27/09/22)
16:38
Τα Υπ.Οικονομικών και Μεταφορών τερματίζουν τις διαπραγματεύσεις με Hermes
16:28
Τα «Μαγνητικά Πεδία» επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για τα βραβεία Oscar
16:25
Στους εκατό έφτασαν οι νεκροί από το ναυάγιο σκάφους με μετανάστες ανοικτά των συριακών ακτών
15:50
Κλονίζεται η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο
15:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand