37η Παγκύπρια Έρευνα Πολιτικής Κουλτούρας & Εκλογική Συμπεριφορά

Ελαφρύ προβάδισμα του Δησύ έναντι του Ακέλ και άνοδο του Ελάμ στην τρίτη θέση, αποτυπώνει η πρώτη έρευνα του Ρικ, ενόψει των επικείμενων εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με την αδιευκρίνιστη πρόθεση ψήφου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξασφαλίζει ποσοστό 20%, το Ακέλ 19%, το Ελάμ 10,5% και το Δημοκρατικό Κόμμα 8,5%. Ακολουθούν, η Εδέκ, το Κίνημα Οικολόγων και το "Βολτ Κύπρου" με 2,5%, το "Κόμμα για τα Ζώα" με 2% και η Δημοκρατική Παράταξη με 1%.

17% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι, 8,5% απάντησαν ότι θα απέχουν από τις εκλογές, 4,5% δεν απάντησαν, ενώ το 1% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι θα ρίξουν άκυρο ή λευκό.

Όσον αφορά την παράσταση νίκης, 49% των ερωτηθέντων βλέπουν νίκη του Δησύ, 19% προβλέπουν επικράτηση του Ακέλ, ενώ ποσοστό 32% δεν εξέφρασε γνώμη.

Η 37η παγκύπρια έρευνα Πολιτικής Κουλτούρας και Εκλογικής Συμπεριφοράς, διενεργήθηκε από την εταιρεία Cypronetwork, για λογαριασμό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, με δείγμα χιλίων-διακοσίων-εικοσιεπτά ατόμων.

Η έρευνα ήταν παγκύπρια, διεξήχθη μεταξύ δέκα και 22 Απριλίου, και ακολουθήθηκε η μέθοδος της τυχαίας πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

Το περιθώριο σφάλματος υπολογίζεται στο συν-πλην 2,9%.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ρικ, οι ερωτηθέντες εκτιμούν πως αυτή την περίοδο, το μεταναστευτικό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα, ενώ ακολουθούν τα θέματα της διαφθοράς και της ακρίβειας.

Αναλυτικά, ποσοστό 26% των ερωτηθέντων θεωρεί το "μεταναστευτικό/προσφυγικό" ως το σοβαρότερο ζήτημα για τη χώρα, ενώ πριν από δεκαέξι μήνες, το συγκεκριμένο ποσοστό ήταν μόλις 8%.

Ακολουθεί με 23% η διαφθορά, με 17% η ακρίβεια και το κόστος ζωής, με 11% η οικονομία, ενώ μόλις το 6% των ερωτηθέντων θεωρούν το Εθνικό Ζήτημα και τις σχέσεις με την Τουρκία, ως το σοβαρότερο πρόβλημα.

12% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι όλα τα προβλήματα είναι το ίδιο σοβαρά.//

Όσον αφορά την στάση την οποία θα πρέπει να τηρήσει η Κύπρος στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, 66% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως είναι προς το συμφέρον της χώρας να τηρήσει ουδέτερη στάση.

17% εκτιμούν πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ταχθεί υπέρ του Ισραήλ και 8% υπέρ της Παλαιστίνης.

9% των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν εξέφρασαν γνώμη.//

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ποσοστό 32% εκτιμά ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση, 24% των ερωτηθέντων απάντησαν πως η μεταρρύθμιση κινείται προς την ορθή κατεύθυνση και 20% "ούτε προς την ορθή-ούτε προς τη λάθος κατεύθυνση".

24% των ερωτηθέντων δεν διατύπωσαν άποψη.//

Το σύνολο των ευρημάτων της 37ης παγκύπριας έρευνας Πολιτικής Κουλτούρας και Εκλογικής Συμπεριφοράς του Ρικ, βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του σταθμού - Riknews.

Οι 28 κάρτες της Έρευνας κοινοποιήθηκαν στο RIKNEWS και στην πλατφόρμα Χ

ΝΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απριλίου 2024 - 22:08

Τελευταιες Ειδησεις

07 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 7 Μαΐου 2024
21:35
Ουάσινγκτον: Αντίθετη σε μια ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα
20:46
Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας απέχει μακράν από τις απαιτήσεις του Ισραήλ
20:36
Ανθρωπιστική παύση αμέσως ζητούν τα κράτη μέλη της ΕΕ
19:17
Νέος πρωθυπουργός της Σκωτίας ο Τζον Σουίνι
19:09
Γεωργία , θα σε θυμόμαστε για πάντα
18:52
Απόψε ο πρώτος ημιτελικός της Eurovision
17:41
Νέα προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
17:33
Η Ουκρανία λέει ότι απέτρεψε ρωσικό σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι
16:27
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 7/5/2024
16:13
Περισσότεροι από 34.000 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας
15:47
Χαρτσιώτης: Η αστυνομία δεν θα διστάσει να αποδώσει ευθύνες και σε γονείς (ΒΙΝΤΕΟ)
13:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.