Απαράδεκτα και αντιπαραγωγικά τα μονομερή βήματα σε Αμμόχωστο, το ΣΑ να εγγυηθεί την ασφάλεια, λέει ο Λαβρόφ

Απαράδεκτα και αντιπαραγωγικά χαρακτήρισε τα μονομερή βήματα που γίνονται στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας παράλληλα πως η χώρα του είναι υπέρ της αντικατάστασης των υφιστάμενων απαρχαιωμένων εγγυήσεων ασφάλειας για την Κύπρο με νέες εγγυήσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

Στις δηλώσεις του την Πέμπτη, στη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα μετά τις συνομιλίες του με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Λαβρόφ είπε επίσης πως "δεν βλέπουμε άλλη εναλλακτική από την έγκαιρη επανέναρξη της διακοινοτικής διαπραγματευτικής διαδικασίας, που θα καταστήσει δυνατόν να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας".

Αναφερόμενος στη συζήτησή τους για το Κυπριακό, σημείωσε πως "έχουμε ακούσει τις εκτιμήσεις των εταίρων μας που είναι σημαντικές για εμάς. Έχουμε επαναβεβαιώσει τη θέση αρχών της Ρωσίας υπέρ της επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού εντός του υφιστάμενου διεθνούς νομικού πλαισίου".

Πρόσθεσε πως "αντικρίζουμε τα μονομερή βήματα που αφορούν το εγκαταλελειμμένο τμήμα των Βαρωσίων στην πόλη της Αμμοχώστου ως απαράδεκτα και αντιπαραγωγικά".

Τόνισε πως "τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στις διμερείς επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, υποστηρίζουμε τη δημιουργία ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη προόδου στην κυπριακή υπόθεση".

"Υπογραμμίσαμε για άλλη μια φορά ότι θα ήταν σημαντικό τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμμετάσχουν στη συζήτηση για τις εξωτερικές πτυχές της λύσης και επαναβεβαιώσαμε τη θέση μας υπέρ της αντικατάστασης των υφιστάμενων απαρχαιωμένων εγγυήσεων ασφάλειας για την Κύπρο με νέες εγγυήσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ", είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ανέφερε πως αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και επεσήμανε πως "η Ρωσία θα ήθελε τα προβλήματα στην περιοχή να λυθούν στη βάση του διεθνούς δικαίου, πρωτίστως της Συνθήκης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας".

Ο κ. Λαβρόφ είπε πως οι συνομιλίες του με τον κ. Χριστοδουλίδη "έχουν επαναβεβαιώσει την αμοιβαία μας δέσμευση για επέκταση της διμερούς συνεργασίας. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα των συνομιλιών μας θα χρησιμεύσουν για την πρακτική δουλειά που θα γίνει και από τα δυο Υπουργεία Εξωτερικών και άλλα τμήματα των Κυβερνήσεων των δυο χωρών", πρόσθεσε.

Στις δηλώσεις του ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε την Κύπρο ως ένα σημαντικό εταίρο της Ρωσίας που δοκιμάστηκε στον χρόνο.

Αναφέρθηκε στη συνεργασία των δυο χωρών, που βασίζεται, όπως είπε, σε μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και στην πνευματική και πολιτιστική τους εγγύτητα, και σημείωσε πως αντάλλαξαν απόψεις για τη συνεργασία των δυο χωρών στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επεσήμανε πως χαιρέτισαν την αποκατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του τουρισμού μετά την επανέναρξη της αεροπορικής κίνησης μεταξύ των δυο χωρών, τον περασμένο Ιούνιο.

"Υποστηρίξαμε την πραγματοποίηση μιας συνάντησης, το συντομότερο δυνατόν, της ομάδας εργασίας για κοινές προετοιμασίες  για τη 12η σύνοδο της Ρωσο-Κυπριακής Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική Συνεργασία", ανέφερε, σημειώνοντας πως προγραμματίζεται αυτή να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο την άνοιξη του 2022.

Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε επίσης στην υπογραφή χθες στη Μόσχα από τους δυο Υπουργούς του Στρατηγικού Πλαισίου Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2022 – 2024, καθώς και της Συμφωνίας για Συνεργασία κατά τη Διάρκεια Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων σε Περίπτωση Καταστάσεων Διαχείρισης Κρίσεων.

"Εκτιμούμε τη συνεργασία των Κύπριων φίλων μας σε αυτόν τον τομέα, η οποία επιβεβαιώνεται περιοδικά από τις επισκέψεις ρωσικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια", ανέφερε.

Είπε επίσης πως συμφώνησαν να επιταχύνουν τη δουλειά τους για πολλά άλλα έγγραφα που βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, περιλαμβανομένων των συνομιλιών για διακυβερνητική συμφωνία για συνεργασία στην κοινωνική ασφάλεια.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως συζήτησαν για τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ, σημειώνοντας πως αυτές βρίσκονται εδώ και καιρό σε μια βαθιά κρίση, η οποία "δεν αποτελεί επιλογή της Ρωσίας", όπως ανέφερε.

"Θα προετοιμαστούμε για επανέναρξη του διαλόγου με την ΕΕ, βασισμένου στις αρχές της ισότητας και της αμοιβαίας εκτίμησης των συμφερόντων της κάθε πλευράς. Δυστυχώς, ωστόσο οι συνάδελφοί μας στην ΕΕ δεν είναι έτοιμοι για αυτή τη δουλειά", σημείωσε.

Είπε ακόμη πως συζήτησαν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική και για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Οκτωβρίου 2021 - 10:01

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Δεκεμβρίου
Β' Κατηγορία: Συνεχίζει πρώτη η ΕΝΠ
18:14
Ινδονησία: Τουλάχιστον 1 νεκρός, 41 τραυματίες από την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου
17:58
Ελλάδα Κορονοϊός: 5.157 κρούσματα, 88 νεκροί και 697 διασωληνωμένοι
17:44
Τοξική παραπληροφόρηση τροφοδοτεί την καχυποψία και διαταράσσει τις εμβολιαστικές εκστρατείες
17:32
Γερμανία: Το SPD ενέκρινε την Προγραμματική Συμφωνία για συγκυβέρνηση με τους Πράσινους και το FDP
17:18
ΔΗΚΟ: Η άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αφορά την Τουρκία
16:42
Χιλιάδες στους δρόμους κατά των περιορισμών για την Covid-19
16:29
Κ.Ε.: Η Κίνα στηρίζει την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας
16:05
Σήμερα υπάρχει υποχώρηση της Δημοκρατίας όχι μόνο στην Ευρώπη, είπε ο Πάπας
15:40
Υπ. Υγείας: Δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα αν τηρηθούν τα υφιστάμενα. Στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες εξοπλισμός ανίχνευσης της Όμικρον
15:18
Βαθιά ευγνωμοσύνη Πάπα Φραγκίσκου προς Πρόεδρο και λαό της Κύπρου σε χειρόγραφο μήνυμά του
14:50
Σύλληψη υπόπτου στα κατεχόμενα που φέρεται να έχει σχέση με τα ροζ βίντεο
14:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand