Ο ΟΟΣΑ αναβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, «κίνδυνος» η Μέση Ανατολή

Σε αναβάθμιση των προβλέψεων του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2024, προχώρησε τη Δευτέρα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτελεί κίνδυνο, καθώς οι διαταραχές στη ναυσιπλοΐα της Ερυθράς Θάλασσας απειλούν να αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές και κατά συνέπεια τον πληθωρισμό.

Ο ΟΟΣΑ αναμένει τώρα ανάπτυξη 2,9%, από 2,7% που ανέμενε στην προηγούμενη πρόβλεψή του τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς αναβάθμισε σημαντικά τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ, της κορυφαίας οικονομίας στον κόσμο. Ωστόσο, υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 0,6%, από 0,9% προηγουμένως.

Η παγκόσμια ανάπτυξη «αποδείχθηκε απροσδόκητα ανθεκτική» το 2023, φθάνοντας στο 3,1%, καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, με την ισχυρή ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις αναδυόμενες αγορές να αντισταθμίζει την επιβράδυνση στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, οι δείκτες υποδηλώνουν «κάποια συγκράτηση» της ανάπτυξης, με τα υψηλότερα επιτόκια να επηρεάζουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις αγορές κατοικίας, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο παραμένει υποτονικό, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Ενώ ο πληθωρισμός μειώνεται στις μεγάλες οικονομίες, «είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές έχουν περιοριστεί πλήρως», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ σε μια επικαιροποίηση των ετήσιων οικονομικών προοπτικών.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει τις απειλές από τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα και τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες της Υεμένης, οι οποίοι αναφέρουν ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου απάντησαν με πλήγματα κατά των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι έκτοτε δήλωσαν ότι και τα αμερικανικά και βρετανικά συμφέροντα αποτελούν νόμιμους στόχους.

«Οι υψηλές γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν σημαντικό βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την (οικονομική) δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, ιδίως εάν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή διαταράξει τις αγορές ενέργειας», αναφέρει η έκθεση.

«Μια διεύρυνση ή κλιμάκωση της σύγκρουσης, θα μπορούσε να διαταράξει τη ναυσιπλοΐα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι αναμένεται επί του παρόντος, να εντείνει την συμφόρηση στον εφοδιασμό και να ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές της ενέργειας, εάν διακοπεί η κυκλοφορία στις βασικές διαδρομές μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή προς την Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική», τονίζει.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2022 περίπου το 15% του παγκόσμιου όγκου του θαλάσσιου εμπορίου διήλθε από την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι επιθέσεις έχουν αυξήσει κατακόρυφα το κόστος μεταφοράς και έχουν επιμηκύνει τους χρόνους παράδοσης των εμπορευμάτων, καθώς οι εταιρείες έχουν αλλάξει δρομολόγιο των πλοίων τους γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής, αυξάνοντας το ταξίδι τους έως και κατά 50 τοις εκατό, ανέφερε.

Τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής έχουν διαταραχθεί στην Ευρώπη, ιδίως για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ανέφερε η έκθεση.

Η πρόσφατη αύξηση του κόστους μεταφοράς κατά 100 τοις εκατό, εάν συνεχιστεί, θα μπορούσε να προσθέσει 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή μετά από περίπου ένα χρόνο, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ.

Οι επιθέσεις έχουν αυξήσει κατακόρυφα το κόστος μεταφοράς και έχουν επιμηκύνει τους χρόνους παράδοσης των εμπορευμάτων, καθώς οι εταιρείες έχουν αλλάξει δρομολόγιο των πλοίων τους τα οποία διέρχονται γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής, αυξάνοντας το ταξίδι τους έως και κατά 50%, σημειώνει.

Αναφέρει επίσης ότι τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής έχουν διαταραχθεί στην Ευρώπη, ιδίως για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Εάν συνεχιστεί, η πρόσφατη αύξηση του κόστους μεταφοράς κατά 100%, θα μπορούσε να προσθέσει 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό μετά από περίπου ένα χρόνο, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

«Παρατεταμένες επιπτώσεις» από την αύξηση των επιτοκίων

------------------------------------------------------------------------

Ο οργανισμός αναφέρει ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να «παραμείνει συνετή» για να διασφαλιστεί ότι η πληθωριστική πίεση θα «περιορίζεται διαρκώς».

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησαν απότομα τα επιτόκια σε προσπάθειες να συγκρατήσουν τις τιμές καταναλωτή που αυξήθηκαν μετά την πανδημία της COVID και εκτινάχθηκαν περαιτέρω μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να είναι ασθενέστερη από τις προβλέψεις, εάν οι υφιστάμενες επιπτώσεις από τις προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων είναι ισχυρότερες από τις αναμενόμενες», τονίζει ο ΟΟΣΑ.

Οι αγορές ελπίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αρχίσουν σύντομα να μειώνουν τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί στις μεγάλες οικονομίες, αν και παραμένει πάνω από τους στόχους του 2%.

Ο πληθωρισμός φέτος αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,3% στις ΗΠΑ, στο 2,6% στην Ευρωζώνη και στο 3,6% στη Βρετανία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ.

Η αμερικανική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,1% το 2024, από 1,5% που ήταν στις προηγούμενες προβλέψεις.

Αλλά οι προοπτικές της Ευρωζώνης υποβαθμίστηκαν σε ανάπτυξη 0,6%, από 0,9% προηγουμένως.

Η πρόβλεψη για την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,7%.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2024 - 14:25

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 2η Μαΐου 2024
13:12
Βελτίωση στα μέτρα για έλεγχο του ξεπλύματος χρήματος παρουσιάσει η Κύπρος
12:35
Πακέτο στήριξης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για Λίβανo, ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
12:24
Την Τρίτη του Πάσχα η κηδεία της δημοσιογράφου του ΡΙΚ, Γεωργίας Ψαριά
12:21
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 02/05/24
12:17
Απάτη σε βάρος 83χρονης - Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
10:27
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»
09:56
Υπουργός Άμυνας: Έρχονται αλλαγές που θα αναβαθμίσουν τις συνθήκες απασχόλησης των ΣΥΟΠ
08:59
1980 κροτίδες εντοπίστηκαν στην κατοχή 28χρονου στη Λεμεσό
08:48
Υπ. Εργασίας: Θα εξεταστούν καταγγελίες ότι καταστήματα λειτούργησαν χθες παράνομα
08:40
7.500 αιτήσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο Αναπλήρωσης του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης
08:30
Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
06:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.