Υπουργός Εσωτερικών: Οι τροποποιήσεις στα νομοσχέδια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βελτιώσουν τεχνικά ζητήματα

Οι τροποποιήσεις στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στόχο έχουν να βελτιώσουν τη λειτουργία της μεταρρύθμισης σε τεχνικής φύσης σημεία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, απαντώντας σε επικρίσεις πως αν τα νομοσχέδια δεν είχαν λάθη, δεν θα ήταν ανάγκη να υποβληθούν τροποποιήσεις.

Ο κ. Ιωάννου είχε σήμερα συνάντηση με τον Επίτροπο Ορεινών Περιοχών Χαράλαμπο Χριστοφίνα στο Υπουργείο, με αντικείμενο συζήτησης την Εθνική Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών.

Σε δηλώσεις σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Επίτροπο Ορεινών Περιοχών, ο κ. Ιωάννου είπε αρχικά πως έκαναν ανασκόπηση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, όπως αυτή είχε μελετηθεί από την προηγούμενη διακυβέρνηση.

Σημείωσε πως έγινε τεράστιο έργο τότε και γίνεται μια επικαιροποίηση καθώς τώρα έχουν τεθεί κάποιοι στόχοι για την Κυβέρνηση, η οποία δίδει ιδιαίτερη έμφαση στις ορεινές περιοχές με οδηγίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

«Έχουμε κάνει μια ανασκόπηση της στρατηγικής. Εντοπίστηκαν κάποια θέματα που χρειάζεται άμεσα να προχωρήσουμε. Ο Επίτροπος έχει επισκεφθεί ήδη όλες τις κοινότητες, έχει καταγράψει τα διάφορα θέματα και έχουν καθοριστεί μετέπειτα συναντήσεις με άλλα υπουργεία, ούτως ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, για το οποίο επαναλαμβάνω δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία», είπε.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τις εγγραφές αγροτικών δρόμων, διάφορα άλλα πολεοδομικά έργα, θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και αφορούν το Τμήμα Πολεοδομίας και το Τμήμα Κτηματολογίου. Πρόσθεσε πως τα αιτήματα των Κοινοτήτων αφορούν κυρίως έργα και αναπτύξεις που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ επεσήμανε πως έχουν ήδη επιλύσει αρκετά από τα θέματα, ειδικά των μικρών Κοινοτήτων, και προγραμματίζουν τον επόμενο μήνα να γίνουν ξανά συναντήσεις για να δουν την πρόοδο των εργασιών αυτών.  

Ερωτηθείς σε τι αφορούν οι τροποποιήσεις στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι δεν πρόκειται για κάποιες ουσιαστικές αλλαγές. Στόχος τους, είπε, είναι να βελτιώσουν τη λειτουργία της μεταρρύθμισης σε τεχνικής φύσης σημεία.

«Παρατηρήθηκαν διάφορα λάθη, παραλείψεις και στόχος των τροποποιητικών νομοσχεδίων είναι να τα διορθώσουν. Ήταν καθαρά τεχνικής φύσης», ανέφερε ο κ. Ιωάννου και πρόσθεσε πως τροποποιήσεις γίνονται και στα τρία νομοσχέδια, στα περί Δήμων, περί Κοινοτήτων και περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, και αφορούν κυρίως κάποιες αλλαγές για τα εκλογικά ή για την εφαρμογή των νόμων.

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις σχετικά με καθυστέρηση στην κατάθεση νομοσχεδίων λίγους μήνες πριν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι «αν τα νομοσχέδια δεν είχαν λάθη, δεν θα ήταν ανάγκη να υποβάλουμε τροποποιήσεις. Ως εκτελεστική εξουσία», συνέχισε, «εντοπίζουμε λάθη στα νομοσχέδια και για αυτό υποβάλλουμε τροποποιήσεις. Δυστυχώς εντοπίσαμε αρκετά λάθη ή βελτιώσεις που έπρεπε να γίνουν στα νομοσχέδια αυτά, είτε αφορούν τον εκλογικό νόμο είτε την πρακτική τους εφαρμογή και για αυτό χρειάστηκε περισσότερος χρόνος. Αλλά αυτό δεν θα δημιουργήσει οποιαδήποτε καθυστέρηση στην πρακτική εφαρμογή της μεταρρύθμισης».

Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσο η Βουλή θα βάλει φρένο στις τροποποιήσεις, ο κ. Ιωάννου είπε ότι υπάρχει μια άριστη συνεργασία με την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, με τον Πρόεδρο και τα μέλη της, ενώ εξήγησε ότι ο στόχος ήταν να υποβληθούν τον Νοέμβριο για να έχουν περισσότερο χρόνο μπροστά τους. Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι κατά τη μελέτη των νομοσχεδίων εντοπίζονταν αλλαγές που έπρεπε να γίνουν.

«Θα μπορούσαμε να τα υποβάλουμε από τον Νοέμβριο και στην πορεία να εμφανιστούν προβλήματα. Δεν θα ήταν το σωστό αυτό και για αυτό χρειάστηκε περισσότερος χρόνος. Θέλω να τονίσω ότι είναι πρακτικά και τεχνικής φύσεως θέματα και δεν έχουν καμία σχέση με τη φιλοσοφία ή την αρχιτεκτονική των νομοσχεδίων αυτών», διευκρίνισε.

Σε σχέση με το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Κοινοτήτων, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι τον επόμενο μήνα θα αναθεωρηθούν τα στεγαστικά αυτά σχέδια. Πρόκειται, όπως είπε, για Σχέδια που εφαρμόστηκαν από το 2019 με μεγάλη επιτυχία και έχουν δοθεί μέχρι τώρα συνολικά €49 εκ. σε περίπου 1.300 δικαιούχους. «Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε κόσμο σε αυτές τις περιοχές, νεαρά ζευγάρια. Λόγω της απήχησης που έχει το Σχέδιο, έχουμε μαζέψει όλο αυτό το διάστημα μέσω των επαφών που κάνουμε με τις Κοινότητες διάφορα προβλήματα που υπάρχουν στην πρακτική εφαρμογή, ούτως ώστε στην αναθεώρηση να γίνει ακόμα πιο ευέλικτο και πιο αποδοτικό αυτό το Σχέδιο», είπε ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας ότι εκτιμάται πως τις επόμενες 3-4 εβδομάδες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Αναφορικά με τη συμπλεγματοποίηση των Κοινοτήτων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός είπε ότι οι διεργασίες προχωρούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ανέφερε πως γίνεται μια πάρα πολύ καλή δουλειά από την Ένωση Κοινοτήτων και από τον Πρόεδρο τον κ. Κιτρομηλίδη και πως θα έχουν και πάλι συναντήσεις σε όλες τις επαρχίες. Όπως είπε, σε αυτές καλέστηκαν όλες οι Κοινότητες για να επεξηγηθούν ξανά οι κύριες πρόνοιες της νομοθεσίας και «θεωρώ ειδικά ότι η συμπλεγματοποίηση και η μεταρρύθμιση στις Κοινότητες θα έχει τεράστια οφέλη για τις Κοινότητες».

Ο Υπουργός ανέφερε πως οι μικρές Κοινότητες αυτή τη στιγμή των 50-100 κατοίκων δεν έχουν την ευχέρεια να προσλάβουν διοικητικό προσωπικό, υγειονομικό προσωπικό, λογιστικές υπηρεσίες, ώστε να μπορούν να λάβουν μέρος σε προγράμματα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη συμπλεγματοποιήση, εξήγησε, θα υπάρχει για κάθε σύμπλεγμα όλο αυτό το προσωπικό, το οποίο έχει χωριστεί σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος του συμπλέγματος.

Άρα, σημείωσε, θα υπάρχει πλέον το διοικητικό προσωπικό θα προσφέρουν πολύ περισσότερες υπηρεσίες, είτε αφορά υγειονομικές υπηρεσίες είτε συλλογή σκυβάλων που θα είναι σε κεντρικό επίπεδο που θα υπάρχουν οικονομίες κλίμακας, ενώ θα υπάρχει πλέον έμπειρο διοικητικό προσωπικό ώστε να μπορούν οι ίδιοι να βγαίνουν σε προσφορές για πολεοδομικά έργα και να μην εξαρτώνται από το γραφείο του Επάρχου.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση αποτελεί την πρώτη από μια σειρά επαφών που θα πραγματοποιήσει με όλα τα Υπουργεία, μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, με συγκεκριμένους στόχους.

«Ο Πρόεδρος έχει θέσει ψηλά τον πήχη όσον αφορά τις ορεινές περιοχές και για αυτό είμαστε εμείς εδώ που αναλάβαμε αυτό τον συντονιστικό ρόλο από την Προεδρία, με τις οδηγίες του Προέδρου μας, για να προχωρήσουμε σε όλα εκείνα που αφορούν τις ορεινές Κοινότητες, για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων», ανέφερε ο κ. Χριστοφίνας.

Πρόσθεσε πως στη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών εξετάστηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν όλες τις Κοινότητες, στη βάση των επαφών που έγιναν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα, τα οποία θα ανακοινωθούν.

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι προτεραιότητες του Γραφείου του, ο Επίτροπος εξήγησε ότι «οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από εμάς είναι ότι θα πρέπει οι ορεινές Κοινότητες επιτέλους να αποκτήσουν τον ρόλο που τους αξίζει. Για να αποκτήσουν όμως αυτόν τον ρόλο, χρειάζονται να γίνουν τρία σημαντικά πράγματα στους άξονες πολιτικής, και αυτοί έχουν καθοριστεί στο ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον Πρόεδρο, και αφορούν το οδικό δίκτυο - την πρόσβαση δηλαδή προς τις ορεινές Κοινότητες. Το δεύτερο θέμα είναι η υγεία των κατοίκων των ορεινών περιοχών, των οποίων πρέπει να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες παροχής υγείας που έχουμε στα ορεινά μας και είναι συγκεκριμένη δράση εκεί. Και το τρίτο θέμα είναι η παιδεία», είπε.

Ο κ. Χριστοφίνας είπε πως θα έχει συνάντηση με όλα τα Υπουργεία, στα οποία θα προωθήσει όλες τις στρατηγικές που υπάρχουν στην Εθνική Στρατηγική για το Τρόοδος. «Υπάρχει ένα σχέδιο, ένα πλάνο που υλοποιήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, έχει ξεκινήσει να υλοποιείται. Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο για να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα, για να νιώσει ο τελευταίος κάτοικος την παρουσία του κεντρικού κράτους στο τελευταίο σπίτι της στις ορεινές μας Κοινότητες», είπε.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει κάποια εξέλιξη για το αίτημα των Κοινοτήτων Τροόδους για δημιουργία Πανεπιστημίου Τροόδους, ο κ. Χριστοφίνας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που θα συζητηθεί στις συναντήσεις και η οποιαδήποτε κατάληξη θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα περιοδεία στις ορεινές Κοινότητες και θα ανακοινώσει τα μέτρα στήριξής τους.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουαρίου 2024 - 15:50

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Απριλίου
Οδηγίες για καταχώρηση ένστασης έδωσε ο Γενικός Ελεγκτής
13:20
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 27 Απριλίου 2024
13:00
Υπέρ του Γενικού Ελεγκτή τάσσεται το Κίνημα Οικολόγων
12:26
Χριστοδουλίδης για κόντρα Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας: Δεν διασυνδέομαι με οποιαδήποτε πλευρά
12:23
ΠτΔ: Σε πλήρη ενεργοποίηση η κυπριακή πρωτοβουλία "Αμάλθεια"
12:20
Χριστοδουλίδης: Η επίσκεψη Φον Ντερ Λάϊεν είναι ενδεικτική του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για το κυπριακό
12:15
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 27/04/24
11:27
8 οι συλλήψεις για την απόπειρα φόνου εναντίον του 34χρονου
10:33
Σε κίτρινο και πράσινο επίπεδο οι μετρήσεις σκόνης το πρωί
09:53
Στις φλόγες 5 αυτοκίνητα στην Λεμεσό, στόχος αυτοκίνητο 72χρονου
09:48
Περιορισμένος ο αριθμός των ενστάσεων για τις υποψηφιότητες λέει ο Βασιλείου
09:38
Πρόταση Γκουτέρες θα συζητήσει με Ολγκίν ο Πρόεδρος
09:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.