Δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους €369 εκατ. εξασφάλισε η Κυβέρνηση

Δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους €369 εκατ. εξασφάλισε η Κυβέρνηση, καλύπτοντας με ευνοϊκούς όρους μέρος των δαπανών και επενδυτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος «Θάλεια».

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που συνήλθε υπό την Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι «σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία σε παγκόσμιο και κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Κυβέρνηση συνεχώς με νέες ενέργειες και αποφάσεις της προσπαθεί να κρατήσει την οικονομία μας εύρωστη και ανταγωνιστική».

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση υλοποιεί το πρόγραμμα «Θάλεια» για την περίοδο 2021 – 2027, με συνολικό προϋπολογισμό €1,8 δισ., μέσω του οποίου «η οικονομία θα οδηγηθεί σε έξυπνες, ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις υπό συνθήκες υγιούς απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής, αποτυπώνοντας έτσι τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της κυπριακής οικονομίας και της Κυβέρνησης».

Όπως είπε ο κ. Κεραυνός, η Κυπριακή Δημοκρατία για την προγραμματική αυτή περίοδο έχει εξασφαλίσει από τα ταμεία πολιτικής συνοχής της ΕΕ κονδύλια €968 εκατ., με την εθνική συνεισφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα υπολογίζεται στα €842 εκατ.

Στη βάση αυτών των δεδομένων και λόγω του γεγονότος ότι η ΕΤΕπ συγχρηματοδοτεί κατά κανόνα τα έργα και τα προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από τα ταμεία της πολιτικής συνοχής της ΕΕ παραχωρώντας δάνεια στα κράτη- μέλη, συνέχισε, η κυπριακή κυβέρνηση σε επαφή με την ΕΤΕπ έχει εξασφαλίσει παραχώρηση δανείου ύψους μέχρι €369 εκατ. για τη χρηματοδότηση επιλεγμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων και προτεραιοτήτων της επενδυτικής περιόδου 2021-2027 από τη συμφωνία εταιρικής σχέσης της Κυπριακής.

«Η προτεινόμενη χρηματοδότηση θα συμβάλει θετικά στην έναρξη της υλοποίησης των διαφόρων επενδυτικών προγραμμάτων και θα επιτρέψει στην Κύπρο να αντιμετωπίσει μια σειρά από σημαντικές οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Εξήγησε ακόμη ότι η χρηματοδότηση αυτή παρέχει σημαντικό οικονομικό όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί οι όροι παραχώρησης του δανείου από την ΕΤΕπ είναι συγκριτικά οι καλύτεροι από οποιαδήποτε πηγή εξωτερικής ή εσωτερικής χρηματοδότησης. Είναι ένα δάνειο που προβλέπει περίοδο χάριτος επτά ετών και μακρά περίοδο αποπληρωμής 25 χρόνων και χαμηλό επιτόκιο.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτεμβρίου 2023 - 13:40

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Δεκεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
06:10
Απόψε στο Λήδρα Πάλας η ετήσια δεξίωση των Ηνωμένων Εθνών
05:52
Στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος του Ιράκ.
05:50
Αισθητά μειωμένες οι πιθανότητες νέας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα
05:39
Κίτρινη προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα
05:28
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 11/12/2023
05:23
10 Δεκεμβρίου
Ο Νετανιάχου καλεί τους μαχητές της Χαμάς να καταθέσουν τα όπλα
22:48
Ιράν: Σουηδός κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ -Αντιμετωπίζει θανατική ποινή
21:37
Ψήφισμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
21:31
Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ ότι εκδιώκει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο
20:55
Αυξημένα κρούσματα λοιμώξεων σε παιδιά λόγω της χειμερινής περιόδου -30 στο Μακάρειο
20:49
Ποινική δίωξη εναντίον του 18χρονου για την επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα
20:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand