Ποινή δύο αγωνιστικών σε Ουάρντα, πρόστιμο 50 χιλιάδων στον Ολυμπιακό για «κόκκινο φάκελο»

50 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο στον Ολυμπιακό για χειραγώγηση του αγώνα με την Δόξα, από τον Αθλητικό Δικαστή, Αριστοτέλη Βρυωνίδη. Αποκλεισμός δύο αγωνιστικές και πρόστιμο, στον Άμρ Ουάρντα,  για άσεμνη χειρονομία.

Ο Αθλητικός Δικαστής της ΚΟΠ Αριστοτέλης Βρυωνίδης επέβαλε πρόστιμο 50.000 ευρώ στον Ολυμπιακό Λευκωσίας. Στους μαυροπράσινους αποδίδεται υπαιτιότητα για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα στον αγώνα Πρωταθλήματος της Β’ Φάσης, με αντίπαλο τη Δόξα, κατόπιν ενημέρωσης από την Αρμόδια Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA).

Το σκεπτικό της απόφασης του Αθλητικού Δικαστή:

Το σωματείο του Ολυμπιακού Λευκωσίας (στο εξής «ο Ολυμπιακός») παραπέμπεται για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα στα πλαίσια του αγώνα πρωταθλήματος CYTA Β’ Φάσης, Β’ Όμιλος περιόδου 2022-2023 μεταξύ Ολυμπιακού και Δόξας Κατωκοπιάς ο οποίος διεξήχθη στις 19/5/2023 και στον οποίο η Δόξα Κατωκοπιάς ήταν η νικήτρια ομάδα με σκορ 2-1. Η εν λόγω παραπομπή εδράζεται κατόπιν ενημέρωσης από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ( UEFA) μέσα από την οποία καταλογίζεται και/ή αποδίδεται υπαιτιότητα στο σωματείο του Ολυμπιακού, κατά παράβαση του άρθρου 10 ιθ (1) (2) (3) (4) των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΚΟΠ.

Το σωματείο του Ολυμπιακού παραπέμφθηκε με τη πιο πάνω κατηγορία από τον Πειθαρχικό Εισαγγελέα με σχετική επιστολή ημερομηνίας 23/5/2023 και το σωματείο την ίδια ημέρα έλαβε σχετική πληροφόρηση. Σύμφωνα με τη σχετική επιστολή παραπομπής ημερομηνίας 23/5/2023, το σωματείο του Ολυμπιακού εκλήθη αν το επιθυμούσε να υποβάλει γραπτώς τις απόψεις του προς τον Αθλητικό Δικαστή μέσω της ΚΟΠ το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 29/5/2023. Το σωματείο του Ολυμπιακού επέλεξε να μην αποστείλει οτιδήποτε για να τεθεί ενώπιον μου κατά την εκδίκαση της εν λόγω υπόθεσης.

Ο Πειθαρχικός Εισαγγελέας παρουσίασε ενώπιον μου όλα τα στοιχεία τα οποία αφορούν τη παρούσα υπόθεση και ειδικότερα όλο το ενημερωτικό υλικό το οποίο απέστειλε η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA) προς τη ΚΟΠ. Από το υλικό αυτό διαπιστώνεται ότι η UEFA απέστειλε προς την ΚΟΠ στις 22/5/2023 σχετική αναφορά στα πλαίσια του συστήματος ανίχνευσης απάτης στοιχημάτων θεωρώντας ως χειραγωγημένο τον εν λόγω ποδοσφαιρικό αγώνα. Παράλληλα με επισυναπτόμενη επιστολή της η UEFA προς την ΚΟΠ γνωστοποίησε το εύρημα της καταλογίζοντας υπαιτιότητα στο σωματείο του Ολυμπιακού.

Πριν προχωρήσω στα τελικά ευρήματα μου θεωρώ αναγκαίο να αναφερθώ στις πρόνοιες του άρθρου 10.2 (ιθ) των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΚΟΠ όπως αυτό τροποποιήθηκε πρόσφατα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ.Η εν λόγω πρόνοια των Πειθαρχικών Κανονισμών αναφέρει επι λέξη τα ακόλουθα:

«Α. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει ενημέρωση από την UEFA για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα για οιονδήποτε ποδοσφαιρικό αγώνα Πρωταθλήματος που διοργανώνει η ΚΟΠ και στην οποία καταλογίζεται και/ή αποδίδεται υπαιτιότητα σε συγκεκριμένο σωματείο, θα επιβάλλονται οι ακόλουθες ποινές:

  1. Στον πρώτο φάκελο θα επιβάλλεται στο υπαίτιο σωματείο πρόστιμο €50.000
  2. Στο δεύτερο φάκελο θα επιβάλλεται στο υπαίτιο σωματείο πρόστιμο €50.000 και αφαίρεση 6 βαθμών. Σε περίπτωση που ο φάκελος αφορά ομάδα Β, Γ ή επίλεκτης κατηγορίας ΣΤΟΚ ή οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας πρωταθλήματος ΚΟΠ, τότε επιπρόσθετα της ποινής των €50.000 και της αφαίρεσης 6 βαθμών, θα επιβάλλεται και η ποινή της απαγόρευσης ανόδου του σωματείο στην πιο πάνω ανώτερη κατηγορία καις τη θέση του θα προάγεται το αμέσως επόμενο σωματείο.

  1. Στο τρίτο φάκελο θα επιβάλλεται απαγόρευση συμμετοχής των σωματείων, στο Πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν (διαβάθμιση) και αποκοπή όλων των χορηγιών και/ή εσόδων τα οποία τα σωματεία θα ελάμβαναν από τη συμμετοχή τους στα εν λόγω πρωταθλήματα, από τη Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.
  2. Στο τέταρτο φάκελο θα επιβάλλεται η ποινή προστίμου €100.000 και παράλληλα διαγραφή του σωματείου από το μητρώο μελών της ομοσπονδίας. Στην περίπτωση αυτή το σωματείο το οποίο έχει διαγραφεί από το μητρώο μελών της ομοσπονδίας δε θα έχει δικαίωμα επανεγγραφής του και συμμετοχής του στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ για τα επόμενα 5 χρόνια.

-Νοείται ότι για το θέμα της διαγραφής από το μητρώο μελών της ομοσπονδίας ενός σωματείο θα επιλαμβάνεται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ, το οποίο με βάση το καταστατικό έχει την αρμοδιότητα για την υλοποίηση της ποινής διαγραφής του σωματείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ θα επιλαμβάνεται του θέματος αμέσως μετά την παραπομπή ενώπιον του της Απόφασης του Αθλητικού Δικαστή.

Β. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φάκελος ο οποίος αποστέλλεται από την UEFA και δεν καταλογίζει και/ή αποδίδει υπαιτιότητα σε οιονδήποτε σωματείο, τότε θα αρχειοθετείται χωρίς τη παραπομπή οιουδήποτε ενώπιον του Αθλητικού Δικαστή.

Γ. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από το φάκελο που αποστέλλεται από την UEFA διαπιστώνεται ξεκάθαρα ότι η επιχειρούμενη χειραγώγηση του αγώνα στη βάση της ύποπτης στοιχηματικής δραστηριότητας, δεν επετεύχθη (απέτυχε το συγκεκριμένο στοίχημα) τότε ο φάκελος θα αρχειοθετείται χωρίς τη παραπομπή οιουδήποτε ενώπιον του Αθλητικού Δικαστή.

-Νοείται ότι ο φάκελος για όλα τα στοιχεία θα παραπέμπεται για περαιτέρω εξετάσεις και έρευνα στην Αστυνομία.»

Με βάση τα πιο πάνω δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι με το μαρτυρικό υλικό το οποίο έχει τεθεί ενώπιον μου καταδεικνύεται (με βάση το σχετικό κανονισμό) ότι το σωματείο του Ολυμπιακού έχει διαπράξει το αδίκημα της χειραγώγησης συγκεκριμένου αποτελέσματος στον αναφερόμενο αγώνα, η οποία επιβεβαιώνεται με την ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα του αναφερόμενου αγώνα πρωταθλήματος ο οποίος διεξήχθη στις 19/5/2023.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της αρμόδιας υπηρεσίας της UEFΑ διαπιστώνεται ξεκάθαρα ότι η στοιχηματικη αγορά κατέδειξε πως κάποιοι από τους στοιχηματίζοντες είχαν προηγούμενη γνώση ότι ο Ολυμπιακός θα έχανε τον αγώνα και θα σημειώνονταν τουλάχιστον 3 τέρματα στον αγώνα, γεγονός που θα απέφερε σημαντικά στοιχηματικά κέρδη. Υπενθυμίζω ότι ο αγώνας έληξε με σκορ 2-1 υπερ της ομάδας τη Δόξας Κατωκοπιάς. Αποδέχομαι πλήρως το συμπέρασμα της συγκεκριμένης επιτροπής της UEFA ότι η ασυνήθιστη αυτή στοιχηματική δραστηριότητα ήταν αποτέλεσμα της χειραγώγησης από την ομάδα του Ολυμπιακού για να αποκομίσει οικονομικό όφελος από τις στοιχηματικές αγορές.

Θα πρέπει να τονιστεί με έμφαση ότι σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του εν λόγω κανονισμού από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ, θεσμοθετήθηκε ότι η διάπραξη αδικήματος εδράζεται όταν και εφόσον η αρμόδια επιτροπή της UEFA καταλογίζει και/ή αποδίδει υπαιτιότητα σε συγκεκριμένο σωματείο. Ως εκ τούτου με βάση την ενημέρωση την οποία η ΚΟΠ έλαβε από την αρμόδια επιτροπή της UEFA είναι ξεκάθαρο ότι στον αναφερόμενο ποδοσφαιρικό αγώνα καταλογίζεται και/ή αποδίδεται υπαιτιότητα στο σωματείο του Ολυμπιακού. Ενόψει των πιο πάνω και σύμφωνα πάντοτε με τη σχετική πρόνοια του Πειθαρχικού Κανονισμού επιβάλλω στο σωματείο του Ολυμπιακού πρόστιμο €50.000.

Η εκτέλεση της πιο πάνω απόφασης, αναστέλλεται για 8 μέρες από την επόμενη της κοινοποίησης αυτής της απόφασης στο σωματείο σας, σύμφωνα με το Άρθρο 74 (Γ) του Πειθαρχικού Κανονισμού της ΚΟΠ. Η πιο πάνω χρηματική ποινή με βάση το άρθρο 17 των Πειθαρχικών Κανονισμών πρέπει να πληρωθεί εντός 30 ημερών από την ημέρα που λήγει η αναστολή εκτέλεσης της ποινής.

Για ακόμα μια φορά, είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος έχοντας διαβάσει το περιεχόμενο της αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στην οποία γίνονται ξεκάθαρες αναφορές για τον τρόπο που χειραγωγήθηκε ο εν λόγω ποδοσφαιρικός αγώνας. Παράλληλα, η αναφορά της UEFA κάνει λόγω για συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές οι οποίοι ενδεχομένως να συμμετείχαν και/ή να είχαν καθοριστικό ρόλο στην χειραγώγηση του εν λόγω αγώνα. Ευελπιστώ ότι, στα πλαίσια της προσπάθειας της πολιτείας, σε συνεργασία με την ΚΟΠ, που γίνεται το τελευταίο διάστημα για επίλυση του προβλήματος των χειραγωγημένων αγώνων, θα υπάρξει η βούληση έτσι ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Τα φαινόμενα χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων, πλήττουν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του κυπριακού ποδοσφαίρου και όλων των θεσμών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, καθώς επίσης και την αξιοπιστία και των ίδιων των ομάδων οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Κυπριακού Ποδοσφαίρου. Καλώ την πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές της Αστυνομίας όπως εξετάσουν ενδελεχώς την εν λόγω αναφορά της UEFA και αποδώσουν ευθύνες εκεί που αναλογούν έτσι ώστε να προστατευθεί το ποδοσφαιρικό προϊόν της Κύπρου, του οποίου πλήττεται η αξιοπιστία με τέτοιου είδους φαινόμενα.

Με αποκλεισμό δύο αγωνιστικών και πρόστιμο, τιμώρησε τον ποδοσφαιριστή του Απόλλωνα, Άμρ Ουάρντα, ο Αθλητικός Δικαστής, για άσεμνη χειρονομία που έκανε προς την κερκίδα των οπαδών του ΑΠΟΕΛ, μετά την λήξη του μεταξύ του ματς, στο "ΑΛΦΑΜΕΓΑ". 

*Καταγγελία κατά του MOHSEN WARDA, AMR MEDHAT ποδοσφαιριστή του ΑΠΟΛΛΩΝΑ Λεμεσού για αντιαθλητική     συμπεριφορά που επέδειξε μετά το τέλος του αγώνα στον  αγωνιστικό χώρο (προέβη σε άσεμνη χειρονομία προς την κερκίδα που βρίσκονταν οι οπαδοί της αντίπαλης  ομάδας)  κατά   παράβαση του άρθρου 4(γ) των Πειθαρχικών Κανονισμών της  ΚΟΠ

Απόφαση: Αποκλεισμός από δύο αγώνες και πρόστιμο. 

στον αγώνα Πρωταθλήματος CYTA Β’ Φάση,  Α’ Όμιλος  περιόδου 2022-2023 ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ Λεμεσού – ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας/21.05.2023 (9η Αγωνιστική).

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Ιουνίου 2023 - 09:42

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.