Mέχρι το τέλος του 2024 η λειτουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από Ισραήλ προς Κύπρο

Ορατό και εφικτό είναι πλέον το ενδεχόμενο να λειτουργήσει αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Κύπρο, μέχρι το τέλος του 2024 - αρχές του 2025.

Αυτό προκύπτει από όσα ανέφερε στο ΡΙΚ ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, μετά την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου για το φυσικό αέριο στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μεγάλων εταιρειών στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Επί της ουσίας, ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ισραηλινά κοιτάσματα, για τις εσωτερικές ανάγκες της Κύπρου, ώστε να μειωθεί το κόστος του ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ΡΙΚ ο κύριος Παπαναστασίου, εντός των επόμενων δύο μηνών, θα αποφασισθεί κατά πόσον ο συγκεκριμένος αγωγός θα κατασκευαστεί για να μεταφέρει μεγαλύτερες ποσότητες, ώστε να αξιοποιηθεί και για σκοπούς εξαγωγής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η απόφαση θα καθοριστεί στον εν εξελίξει διάλογο Λευκωσίας - Τελ Αβίβ, για το νέο πλάνο, το οποίο συμπεριλαμβάνει την κατασκευή τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο και ακολούθως εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Καθοριστικό σημείο στην απόφαση, αποτελούν οι ποσότητες που είναι διατεθειμένο το Ισραήλ να στείλει μέσω του αγωγού στην Κύπρο, για εξαγωγή.

Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τις κρίσιμες συναντήσεις που θα έχει στο Ισραήλ, ο υπουργός Ενέργειας, στις 14 και 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του σταθμού μας, κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου για το φυσικό αέριο, καταγράφηκε επενδυτικό ενδιαφέρον από τις εταιρείες ενέργειας, για την κατασκευή του αγωγού.

Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε στο ΡΙΚ ότι ορισμένες εταιρείες εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για υπογραφή με την Κύπρο συμφωνίας εμπιστευτικότητας, ώστε να γίνει περαιτέρω διαβούλευση για τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Σε μια άλλη εξέλιξη, αύριο αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο του Ισραήλ από τις εταιρείες που είναι αδειοδοτημένες στο τεμάχιο "Αφροδίτη", αναφορικά με το πλάνο ανάπτυξης, το οποίο παρουσίασαν στην κυβέρνηση.



Χ.Π / Μ.Β


Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μαΐου 2023 - 21:11

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.