Μιχάλης Γιωργάλλας: Συνεχής ο αγώνας για επικράτηση της ειρήνης στην Κύπρο

Ο αγώνας μας για να καταστεί η Κύπρος ελεύθερο κράτος στο οποίο θα επικρατούν απ’ άκρη σ’ άκρη η ειρήνη και η δικαιοσύνη είναι συνεχής και δεν σταματάει ποτέ δήλωσε σήμερα μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Έμπας ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας. 

Μπροστά στην προσφορά των ανθρώπων που μνημονεύουμε σήμερα, είπε, οφείλουμε να αναλογιστούμε και τη δική μας ευθύνη έναντι της ιστορίας μας. Με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια θέληση, οφείλουμε και εμείς να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, για να καταστήσουμε την πατρίδα μας ένα κράτος ελεύθερο.

Ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος όπως είπε« ευθέως και με σαφήνεια δηλώνει παντού, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, την πρόθεσή μας να αρθεί το αδιέξοδο και να οικοδομηθούν οι συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ειλικρινών και εποικοδομητικών συνομιλιών». Σε αυτή την προσπάθεια, πρόσθεσε, πέραν του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η ουσιαστική εμπλοκή και των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Γιωργάλλας επανέλαβε πως σ’ αυτό το πλαίσιο δε χωρούν επικοινωνιακά παιχνίδια, αχρείαστες επιρρίψεις ευθυνών, θρασύτατες διεκδικήσεις και προκλητικές ενέργειες, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία νέων τετελεσμένων. Σε καμία περίπτωση, είπε, δεν πρόκειται να συζητήσουμε και δεν προκείται να αποδεχθούμε πολιτικές αξιώσεις για «λύση δυο ανεξάρτητων κρατών».  Τουναντίον, συμπλήρωσε, ανάλογες προτάσεις υπονομεύουν την όποια σύγκλιση απόψεων και θέσεων υπάρχει, απειλώντας για εκ των προτέρων αποτυχία της διαδικασίας. 

«Η δική μας πρόθεση είναι να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση και την ίδια θέληση να αγωνιζόμαστε για να καταλήξουμε στην πολυπόθητη λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Επιδιώκουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Μια λύση η οποία θα απελευθερώνει την πατρίδα μας και θα επιτρέπει στο λαό μας να διαβιώνει σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Αυτό μας υποβάλλει και γι’ αυτό καλεί για τόσα χρόνια η θυσία αυτών που μνημονεύουμε σήμερα», ανέφερε, μεταξύ άλλων. ο κ. Γιωργάλλας. 

Οι ήρωες των οποίων τελέστηκε το Μνηνόσυνο είναι οι Γεώργιος Χριστοφόρου, Νεόφυτος Γ. Μεταξά, Νικόλαος Έλληνας, Ναπολέοντας Νικηφόρου, Αριάδνη Νικολάου, Χρυστάλλα Χριστοφή, Γεώργος Νεάρχου, Ευριπίδης Χαραλάμπους, Ανδρέας Αλεξίου, Ανδρέας Κ. Μακαρίου και Χριστόδουλος Γ. Πολυδώρου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τους αγνοούμενους Χαράλαμπο Παπαθεοχάρους Ανδρέα Τούλουπο και Χρύσανθο Ευριπίδου, που υπερασπιζόμενοι την πατρίδα χάθηκαν τις μέρες της τουρκικής εισβολής.

Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός και το παρών τους έδωσαν οι αρχές της πόλης και επαρχίας Πάφου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων στην πλατεία της κοινότητας.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μαΐου 2023 - 13:57

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Οκτωβρίου
Αρνητικές για ελληνοτουρκικά ενέργειες αναγνώρισης ψευδοκράτους, λέει ο Κασσελάκης
13:20
Επιτροπή Δεοντολογίας: Στέλνει το πόρισμα Κούμα στον Γενικό Εισαγγελέα και εισηγείται διορισμό ποινικού ανακριτή
13:13
Μάκης Κεραυνός: Τέλη Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να παρουσιάσει μέτρα στήριξης της κοινωνίας
13:10
Έντονη ανησυχία Ισότητας και ΑΣΔΥΚ για την παραφιλολογία γύρω από το όνομα του Αρχηγού Αστυνομίας
13:06
Τίτλοι Ειδήσεων - Τετάρτη 04 Οκτωβρίου
13:00
Τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2024 παρέδωσε στην πρόεδρο της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών
13:00
Στο Γ. Εισαγγελέα στις 10/10 τα πορίσματα για Κούμα και ομοσπονδία ορειβασίας
12:53
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξήρε την αξιοσημείωτη βελτίωση της κυπριακής οικονομίας
12:20
Άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για απαγόρευση της κάλυψης προσώπου σε διαδηλώσεις
12:00
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με Στέφανο Κασσελάκη -Η συνεργασία θα συνεχιστεί
11:36
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 04/10/23
11:31
Ακυρώνεται το ταξίδι Ερντογάν στην Ισπανία για λόγους υγείας – Αναβάλλεται η συνεδρίαση του AKP
11:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand