Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι σχεδιάζει να σκηνοθετήσει ένα μεγάλο ατύχημα στη Ζαπορίζια

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υποστήριξε σήμερα ότι η Ρωσία σχεδιάζει να σκηνοθετήσει ένα μεγάλο ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, προκειμένου να επιχειρήσει να ματαιώσει την ουκρανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη των εδαφών αυτών.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και η περιοχή όπου βρίσκεται έχει βομβαρδιστεί κατ’ επανάληψη, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για αυτές τις επιθέσεις.

Η διεύθυνση πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας λέει ότι σύντομα οι ρωσικές δυνάμεις θα βομβαρδίσουν τον πυρηνικό σταθμό και μετά θα ανακοινώσουν διαρροή ραδιενέργειας. Έτσι θα χρειαστεί να γίνει έρευνα από διεθνείς υπηρεσίες και κατά τη διάρκειά της όλες οι εχθροπραξίες θα παύσουν.

Η ανακοίνωση αυτή αναρτήθηκε στο Telegram, χωρίς να παρασχεθεί κάποια απόδειξη. Σύμφωνα με το Κίεβο, η Ρωσία έχει σταματήσει την προγραμματισμένη εναλλαγή των επιθεωρητών της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας, οι οποίοι εδρεύουν στον σταθμό. Η ΙΑΕΑ, που κάνει τακτικά ενημερώσεις για την κατάσταση στη Ζαπορίζια, δεν έχει κάνει καμία αναφορά για διακοπή των επιθεωρήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα μάρτυρες είπαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυαν τις αμυντικές θέσεις του εντός και γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ενόψει της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Τον Οκτώβριο του 2022 ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην ανατινάξει ένα φράγμα, πλημμυρίζοντας μια μεγάλη έκταση στην περιοχή αυτήν. Το φράγμα δεν καταστράφηκε. Τον Φεβρουάριο η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδίαζε να σκηνοθετήσει ένα πυρηνικό ατύχημα στο έδαφός της για να επιρρίψει τις ευθύνες στη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει πολλές φορές το Κίεβο ότι σχεδιάζει προβοκάτσιες με μη συμβατικά όπλα, χρησιμοποιώντας βιολογικούς παράγοντες ή πυρηνικό υλικό. Καμία τέτοια επιχείρηση δεν υλοποιήθηκε.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μαΐου 2023 - 09:02

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Οι ΗΠΑ άσκησαν το βέτο που διαθέτουν κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν-Έπληξε στρατιωτική αεροπορική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.