Εναλλακτική πρόταση για την αξιοποίηση ενέργειας στην Κύπρο (Βίντεο)

Κρίσιμες αποφάσεις, για την αξιοποίηση των πηγών ενέργειας και τη διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Κύπρου αναμένεται να ληφθούν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Η αρχή θα γίνει στο μεθαυριανό ενεργειακό εργαστήρι, στη Λευκωσία, με συμμετοχή εταιρειών που εμπλέκονται στην αλυσίδα προμήθειας φυσικού αερίου. Καθοριστικές είναι, επίσης, οι επαφές του υπουργού Ενέργειας στο Ισραήλ, στις 14 και 15 Ιουνίου.

Αυτό ανέφερε στην εκπομπή του Τρίτου, "Πρόσωπο Με Πρόσωπο", ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο κύριος Παπαναστασίου είπε ότι στο εργαστήρι θα παρουσιαστεί η πρόταση για δημιουργία αγωγού, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται, από την ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο, φυσικό αέριο σε αέρια μορφή, για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και για την κατασκευή στο νησί μικρού τερματικού υγροποίησης.

"Κατά τη συζήτηση", πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας, κάθε εταιρεία θα κληθεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον, για όποιο μέρος του έργου επιθυμεί: Είτε για να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τον αγωγό, είτε για να συμμετάσχει στην κατασκευή του αγωγού ή του τερματικού υγροποίησης, είτε για να προωθεί το υγροποιημένο φυσικό αέριο στις διεθνείς αγορές.

Ο κύριος Παπαναστασίου σημείωσε ότι, μετά την ολοκλήρωση του ενεργειακού εργαστηρίου, θα ακολουθήσουν κατ' ιδίαν συναντήσεις με τις εταιρείες, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο προτεινόμενο έργο.

Για την επίσκεψη και τις επαφές του στο Ισραήλ, στις 14 και 15 Ιουνίου, ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι το Ισραήλ, αναζητεί εναλλακτική έξοδο στις αγορές ενέργειας και ότι η Κύπρος - με την ευρωπαϊκή της ταυτότητα - προσφέρει αυτή την εναλλακτική επιλογή.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΜΡΝ / Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μαΐου 2023 - 17:14

Τελευταιες Ειδησεις

04 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Τετάρτη 04 Οκτωβρίου
22:07
Σαρλ Μισιέλ: Η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030
21:03
ΗΠΑ: Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ζητά να σταματήσει η βοήθεια προς το Αζερμπαϊτζάν
20:28
H Φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη συμφωνία στο Συμβούλιο της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων στο μεταναστευτικό
18:47
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 4/10/23
18:33
Χακάν Φιντάν: Θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία στα ενεργειακά χωρίς λύση του Κυπριακού
18:09
Στον Γενικό Εισαγελλέα το πόρισμα για τον Κούμα με εισήγηση για διορισμό ποινικού ανακριτή-Προαποφασισμένη η απόφαση λένε οι δικηγόροι του
17:31
Οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα εισήλθαν στην Τουρκία μέσω Συρίας
16:11
Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών: Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει πρόθεση να αρχίσει να εισάγει απευθείας προϊόντα από το ψευδοκράτος
15:49
Συμφωνία των 27 στις Βρυξέλλες για την μεταναστευτική μεταρρύθμιση
14:42
Υπουργός Εσωτερικών: Νέα ολιστική στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης εντός των ημερών (Βίντεο)
14:13
Αρνητικές για ελληνοτουρκικά ενέργειες αναγνώρισης ψευδοκράτους, λέει ο Κασσελάκης
13:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand