Αντίδραση Υπουργού Ενέργειας για διαφωνία βουλευτών για το "e-kalathi"

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου, προκάλεσε η διαφωνία αρκετών βουλευτών της Επιτροπής Ενέργειας, για την εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας "e -kalathi".

Ο κύριος Παπαναστασίου τόνισε ότι κάποιοι δεν αντέχουν τη διαφάνεια, επισημαίνοντας ότι το μέτρο αποτελεί εργαλείο παρακολούθησης των τιμών.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής ο κύριος Παπαναστασίου σημείωσε ότι το το e-kalathi είναι ένα εργαλείο για παρακολούθηση των τιμών και προτεραιότητα θα δοθεί στα  τρόφιμα και προϊόντα παιδικής χρήσης, για αρχή θα ενταχθούν 350 προϊόντα.

Σημείωσε ότι κάθε μέρα η ώρα 8 θα μπαίνουν τα προϊόντα στην εφαρμογή και κατά τη διάρκεια της ημέρα θα ενημερώνονται. Βάσει του νομοσχεδίου, υποχρέωση υποβολής τιμών πώλησης προϊόντων έχουν οι επιχειρήσεις τροφίμων με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Κυριάκος Χατζηγιάννης εξέφρασε ανησυχία διότι το νομοσχέδιο δεν προσφέρει μέτρα για προστασία των καταναλωτών από τον πληθωρισμό.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι το μέτρο θα είναι η μεγαλύτερη παγίδα για τον καταναλωτή, ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε ανησυχία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης και της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή είπαν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί εργαλείο διαφάνειας και σύγκρισης των τιμών λιανικής πώλησης προϊόντων.

Ταφόπλακα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χαρακτήρισε την εφαρμογή του μέτρου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υπεραγορών, Χαράλαμπος Παπαντωνίου.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είπε ότι η παρακολούθηση των τιμών ενδεχομένως να προκαλέσει στρεβλώσεις, να πλήξει τον ανταγωνισμό και να δημιουργήσει καρτέλ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης είπε ότι το μέτρο δεν θα συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού.

ΝΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαΐου 2023 - 16:47

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Δεκεμβρίου
Ολοκληρώθηκε η δεξίωση του ΟΗΕ στο Λήδρα Πάλας-Σημαντικό βήμα ο διορισμός απεσταλμένου, λέει ο Στιούαρτ-Δηλώσεις των ηγετών
20:49
Μέση Ανατολή, η κατάσταση στην Ουκρανία και το Μεταναστευτικό συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
18:47
Υπουργός Οικονομικών: Θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ανοδική πορεία της οικονομίας
18:03
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
17:59
Σφοδρό βομβαρδισμό δέχεται το κεντρικό και το νότιο τμήμα της Γάζας-Έκτακτη συνεδρία αύριο της ΓΣ του ΟΗΕ
17:31
Μείωση παρατηρείται στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, είπε ο Χ. Ανδρέου
17:17
Κυρώσεις για χρήση ιρανικών drones στην Ουκρανία, ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ
16:47
Tμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 11/12/23
16:31
Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: Το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι απειλή για τον ρόλο των τραπεζών
16:15
Ο Ρώσος πρόεδρος παρέστη σήμερα σε τελετή εγκαινίων δύο νέων πυρηνικών υποβρυχίων
16:03
Η Μόσχα ζητά την απελεύθερωση ομήρων σε συνομιλίες με Παλαιστινίους
15:30
Ελβετία: Η αστυνομία αναζητεί 36χρονο που σκότωσε δύο ανθρώπους
15:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand