Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: Τώρα είναι η ώρα μετάβασης σε βιώσιμα και ανταγωνιστικά μοντέλα

Τώρα είναι η ώρα για τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον τους, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, προσθέτοντας πως ο εφησυχασμός που προέρχεται από την βραχυπρόθεσμη κερδοφορία δεν αποτελεί επιλογή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, σε ομιλία του στο Οικονομικό Συνέδριο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου που διεξήχθη στη Λεμεσό, ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα τραπεζικά ιδρύματα, προκλήσεις οι οποίες προέρχονται από διάφορα κανάλια, όπως το ψηφιακό μετασχηματισμό, την κυβερνοασφάλεια και την πράσινη μετάβαση.

«Οι προκλήσεις που προανέφερα απαιτούν σημαντική αρχική επένδυση, αλλαγή κουλτούρας και συνεισφορά από διαφορετικούς εμπλεκόμενους προτού (οι τράπεζες) απολαύσουν τα οφέλη και η ώρα είναι τώρα», τόνισε ο Διοικητής της ΚΤΚ.

Όπως είπε «η ισχυρή κεφαλαιακή θέση, η υπερβάλλουσα ρευστότητα και η σημαντικά αυξημένη κερδοφορία τους  (των τραπεζών) μπορεί και πρέπει να ωθήσει, χωρίς καθυστέρηση, τον μετασχηματισμό προς την κατεύθυνση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού μοντέλου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που βρίσκονται στον ορίζοντα».

«O εφησυχασμός που προέρχεται από τα βραχυπρόθεσμα κέρδη δεν είναι βιώσιμη επιλογή. Η βιωσιμότητα μέσω του μετασχηματισμού είναι ο δρόμος προς τα εμπρός.  Η ΚΤΚ θα συνεχίσει να πιέζει για αυτό και θα υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια», τόνισε.

Σε σχέση με τους κλυδωνισμούς που παρουσιάστηκαν σε περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ και αλλού, ο κ. Ηροδότου είπε πως η υπερβάλλουσα ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της ΚΤΚ το 2021 για αντιμετώπιση των κινδύνων συγκέντρωσης, ενίσχυσαν τις ενέργειες των τραπεζών προς τη διαφοροποίηση, που τις κατέστησε πιο ισχυρές και ικανές να αντιμετωπίσουν παρόμοια γεγονότα ενώ η ευρωπαϊκή εποπτεία αποδείχθηκε η καλύτερη πρακτική από την σκοπιά της διαχείρισης ρίσκου.

«Ωστόσο δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Τα αυξημένα επίπεδα του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα επιτόκια αναμένεται να μειώσουν το εισόδημα των νοικοκυριών, παρακωλύοντας την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών. Συνεπώς, τα δανειακά χαρτοφυλάκια φέρουν αυξημένους κινδύνους οι οποίοι πρέπει να τύχουν ορθής διαχείρισης», υπογράμμισε.

Ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα έργα και πρωτοβουλίες της ΚΤΚ για να βοηθήσει τον τομέα και την οικονομία σε αυτές τις προκλήσεις.

Σε σχέση με τα μη εξυπηρετουμενα δάνεια, ο κ. Ηροδότου είπε πως οι προσπάθειες μείωσης των κινδύνων στους ισολογισμούς των τραπεζών ήταν ετερογενής, με τις μικρότερες τράπεζες να παρουσιάζουν υστέρηση. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στην ανάθεση σε έγκριτους διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους της διενέργειας έργου με αντικείμενο τη διαμόρφωση μιας συστημικής λύσης που μαζί με τα υφιστάμενα εργαλεία μπορεί να συμβάλει σε ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ καθώς και άλλων προβληματικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Ανέπτυξε τις εξελίξεις στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ υπό το πρίσμα της ανάγκης αντιμετώπισης των έντονων πληθωριστικών πιέσεων με τις αποφάσεις για αύξηση των επιτοκίων.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μαΐου 2023 - 16:00

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.