Ανατριχιαστικοί διάλογοι ρυθμιστή κυκλοφορίας και σταθμάρχη «Πρέπει να έγινε τράκα» (Βίντεο)

Σοκ προκαλούν οι διάλογοι μεταξύ του ρυθμιστή κυκλοφορίας στην Αθήνα και του μοιραίου σταθμάρχη στη Λάρισα λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουση των τρένων.

Στους διαλόγους, από το σύστημα ενδοεπικοινωνίας, αποκαλύπτεται η αγωνία του ρυθμιστή να μάθει από ποια γραμμή έστειλε ο σταθμάρχης το επιβατικό τρένο με τους εκατοντάδες επιβάτες, την ώρα που οι απαντήσεις του δείχνουν ότι δεν έχει καμιά αίσθηση του τι έχει κάνει.

Αποκαλυπτικά είναι τα ηχητικά ντοκουμέντα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με πρωταγωνιστή τον κατηγορούμενο σταθμάρχη, ο οποίος επικοινωνεί με τον ρυθμιστή κυκλοφορίας στην Αθήνα και φαίνεται βέβαιος ότι έδιωξε το μοιραίο Ιntercity 62, από τη σωστή κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το ηχητικό υλικό που παρουσιάζει το Πρώτο Θέμα:

Ρυθμιστής Κυκλοφορίας (Αθήνα): Βασίλη;

Σταθμάρχης: Ελα

Ρυθμιστής Κυκλοφορίας (Αθήνα): Εσένα, σου έδειχνε άνοδο ότι έφυγε το τρένο, έτσι δεν είναι;

Σταθμάρχης: Ναι

Ρυθμιστής Κυκλοφορίας (Αθήνα): Άνοδο;

Σταθμάρχης: Ναι

Τι υποστήριξε ο κατηγορούμενος σταθμάρχης

Ο προφυλακισμένος σταθμάρχης, φέρεται να παραδέχτηκε ενώπιον των αρχών πως δεν ανέφερε στον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας, σε ποια γραμμή θα κινούνταν, λόγω… φόρτου εργασίας.

«Ο ένας τρόπος ήταν με το ραδιοτηλέφωνο, να αναφέρω ότι κινείται σε διπλή γραμμή ανόδου. Ο άλλος τρόπος ήταν να του δώσω υπόδειγμα 1001 που θα έγραφα: “κυκλοφορείτε σε διπλή γραμμή ανόδου έως φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων”. Λόγω του φόρτου εργασίας εκείνη την ώρα δεν πρόλαβα να κόψω το 1001 και ξέχασα να του το διαβιβάσω και με το ράδιοτηλέφωνο».

Σύμφωνα με το ηχητικό υλικό του Πρώτου Θέματος:

Ρυθμιστής Κυκλοφορίας (Αθήνα): Στον Ευαγγελισμό είναι λένε…Τι έχει γίνει;

Σταθμάρχης: Πρέπει να έγινε τράκα

Ρυθμιστής Κυκλοφορίας (Αθήνα): Τι τράκα, με ποιον;

Σταθμάρχης: Δεν ξέρω…Παντελή;

Ρυθμιστής Κυκλοφορίας (Αθήνα): Ναι

Σταθμάρχης: Από εδώ έφυγε στη γραμμή ανόδου. Τι έγινε, πώς και τι με τα κλειδιά σήμερα, δεν ξέρω τι γίνεται…

Ρυθμιστής Κυκλοφορίας (Αθήνα): Εσύ από την ανόδου δεν το έδιωξες;

Σταθμάρχης: Από άνοδο. Από άνοδο την έδιωξα από εδώ πέρα. Τώρα πώς γύρισαν τα κλειδιά αυτά… Πώς γύρισαν τα κλειδιά και μπήκε στην κάθοδο…

«Η τηλεδιοίκηση έκανε την κυκλοφορία. Ήξερα ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το τρένο, πού θα κινηθεί, πού πρέπει να μετακινηθεί και όλα αυτά ήταν θέματα τηλεδιοίκησης» δήλωσε ο Γιάννης Πολάτος, συνταξιούχος σιδηροδρομικός.

Είκοσι λεπτά περίπου μετά τη μοιραία σύγκρουση επικοινωνεί ο 59χρονος και πάλι με τον ρυθμιστή κυκλοφορίας ο οποίος ρωτά επίμονα τον σταθμάρχη από πού έδιωξε την αμαξοστοιχία 62.

Ρυθμιστής Κυκλοφορίας (Αθήνα):Το 62 από πού το έδιωξες;

Σταθμάρχης: Εεε;

Ρυθμιστής Κυκλοφορίας (Αθήνα):Από πού το έδιωξες το 62;

Σταθμάρχης: Στη γραμμή ανόδου κανονικά.

Ρυθμιστής Κυκλοφορίας (Αθήνα):Γιατί αυτοί λένε ότι έχει γίνει εμπορικό με… τέτοιο… έχει γίνει σύγκρουση

Σταθμάρχης: Αμάν!

Ρυθμιστής Κυκλοφορίας (Αθήνα):Πότε έγινε αυτό;

Σταθμάρχης: Καλώς. Δεν ξέρω ό,τι και να σας πω…

Ρυθμιστής Κυκλοφορίας (Αθήνα):Άνοδο δεν το έστειλες;

Σταθμάρχης: Ναι

Ρυθμιστής Κυκλοφορίας (Αθήνα):Και η άλλη κάθοδο. Έγινε…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υποστήριξε πως από τις 22.25 που έμεινε μόνος του στη βάρδια, υπήρχε για αναχώρηση ο προαστιακός 2594, η αμαξοστοιχία 2575 από Βόλο που βρισκόταν στην 6η γραμμή, ενώ παράλληλα περίμενε στις 22.35 και την αμαξοστοιχία 2597 προαστιακός, από Θεσσαλονίκη για Λάρισα, επαναφέροντας στη συνέχεια τα κλειδιά όπως έπρεπε.

Υποστήριξε πως επανέφερε τα κλειδιά:

Γύρισε τα κλειδιά 118Β και 118Α στη διαγώνιο, για να μπει στη γραμμή προαστιακού η 2597 αμαξοστοιχία

Αφού μπήκε η 2597 στη θέση της, τα γύρισε στην ευθεία για να ‘ναι έτοιμα για τις αμαξοστοιχίες 62, την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 και την 1564

«Μόνο και μόνο ότι η κα Ανακριτής, η κα Σούρλα, 8 ώρες υπέβαλε ερωτήσεις στον κύριο κατηγορούμενο, που δεν κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, δείχνει πραγματικά κάτι και αυτό το κάτι δείχνει ότι η υπόθεση κινείται προς τη διερεύνηση όλων των ευθυνών οιουδήποτε εκ των ανθρώπων που παρέβησαν τον όρκο τους και μιλάμε για παράνομες πράξεις» τόνισε ο Αλέξης Κούγιας.

Ακολουθεί επικοινωνία στις 00:06 με τη σταθμάρχη των Νέων Πόρων.

Σταθμάρχης Νέων Πόρων: Βασίλη τι έχει συμβεί;

Σταθμάρχης: Έγινε τράκα

Σταθμάρχης Νέων Πόρων: Ναι. Πώς έγινε τράκα;

Σταθμάρχης: Δεν ξέρω. Ό, τι και να σου πω Ελένη θα σου πω ψέματα…Τώρα πώς έγινε και μπήκε στην κάθοδο αυτό το τρένο…Δεν ξέρω… Κλείσε.

Σταθμάρχης Νέων Πόρων: Εντάξει.

Στο κάδρο ευθυνών φέρεται να τοποθετεί και τους άλλους δύο σταθμάρχες, που σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο ένας έφυγε περίπου στις 22.15 και ο άλλος περίπου στις 22.25.

Στην πρώτη της συνεδρίαση προχώρησε την Δευτέρα, η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που διερευνά το τραγικό δυστύχημα. Τα μέλη της αναμένεται να ζητήσουν στοιχεία από τους εμπλεκόμενους φορείς και να καλέσουν στελέχη και υπαλλήλους εμπλεκόμενων φορέων για στοιχεία και διευκρινήσεις για ενέργειες ή παραλήψεις αναφορικά με συστημικά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία και την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

Στη συνέχεια η επιτροπή θα αξιολογήσει τα στοιχεία και θα καταθέσει το πόρισμα της, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για τη λύση προβλημάτων και δυσλειτουργιών που θα εντοπιστούν.

Την ίδια ώρα αυτεπάγγελτη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων. Όπως αναφέρει η ΡΑΣ, στην προσπάθεια να επισπεύσουν τη διαδικασία λόγω της σοβαρότητας, ζήτησαν από τους εμπλεκόμενους φορείς συγκεκριμένα έγγραφα, τα οποία και τους τα παρέδωσαν. Ανάλογο αίτημα απέστειλε και προς την HELLENIC TRAIN, η οποία απάντησε πως τα έγγραφα που ζητήθηκαν βρίσκονταν στην καμπίνα του μηχανοδηγού, οπότε καταστράφηκαν.

Στο κέντρο τηλεδιοίκησης της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε ο Υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για τις μεταφορές Γιώργος Γεραπετρίτης. Επιχείρησε να επιθεωρήσει τις συγκοινωνιακές υποδομές αναζητώντας παθογένειες και στρεβλώσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Μαρτίου 2023 - 22:06

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.