Υπ. Γεωργίας: Στόχος η απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας

Στόχος είναι η απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, σε εκδήλωση για τον εορτασμό των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, στην Έγκωμη.

Ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι οι δυσκολίες, οι προκλήσεις και τα προσκόμματα που απροκάλυπτα θέτει η Τουρκία στην προσπάθεια για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν μας πτοούν.

«Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί επ’ ουδενί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού ούτε το μέλλον της πατρίδας μας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να εργαστούμε με επιμονή και αποφασιστικότητα για την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Σημείωσε ότι οι επαφές που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τις προηγούμενες εβδομάδες σε Ελλάδα και Βρυξέλλες στοχεύουν στην ενίσχυση της προσπάθειας για εξεύρεση τρόπων επίλυσης των προβλημάτων, που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση της πατρίδας μας μέσω μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

«Στόχος μας δεν είναι άλλος από την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου μας», τόνισε.

Υπουργός εξήγησε ότι στην παρούσα συγκυρία, με τα όσα απαράδεκτα αξιώνει και προβάλλει η τουρκική πλευρά, ο ρόλος της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας είναι καταλυτικός.

Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε, μέσα από τις επαφές του και της διπλωματικής οδού, είναι η πιο ουσιαστική και πρωταγωνιστική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθεια να αρθεί η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και να επαναρχίσει ο διάλογος.

Υπογράμμισε ότι η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία και ενισχυτικά στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να διασφαλίσει τη δημιουργία μιας αμοιβαία επωφελούς κατάστασης, η οποία θα καταλήξει μέσα από διάλογο σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού και του τόπου.

Ο κ. Ξενοφώντος δήλωσε ότι οι δύο εποποιίες του 1821 και του 1955 αποτελούν δύο ιστορικούς σταθμούς του Ελληνισμού που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Αφού μίλησε για τους πρωταγωνιστές και τα ιστορικά γεγονότα των περιόδων 1821 και 1955, υπογράμμισε ότι οι εθνικές επέτειοι «δίνουν την ευκαιρία να ανατρέξουμε στην Ιστορία μας και να αντλήσουμε από αυτήν διδάγματα και μηνύματα, αναλογιζόμενοι την ιστορική μας ευθύνη».

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μαρτίου 2023 - 09:44

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.