Στους Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά, Εδουάρδο Γεωργίου και Ανδρέα Κουτσόφτα τα Βραβεία ΘΟΚ 2022

Στη Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά, σκηνοθέτρια, μεταφράστρια, θεατρική παραγωγό, συγγραφέα και κριτικό θεάτρου απονέμεται το Μεγάλο Βραβείο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) για το 2022 ενώ το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς λαμβάνει ο Εδουάρδος Γεωργίου ενδυματολόγος και σκηνογράφος. Το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς απονέμεται στον ηθοποιό Αντρέα Κουτσόφτα, ο οποίος για το υπό κρίση έτος διακρίθηκε σε μια σειρά θεατρικών παραστάσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΘΟΚ η τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Απριλίου 2023, στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης στις 8 το βράδυ. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος και θα απονείμει το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ. Τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης υπογράφει ο Μάριος Κακουλλής.

Ο ΘΟΚ χαρακτηρίζει την Μαρία Μανναρίδου - Καρσερά «φίλεργη δημιουργό, φύση αεικίνητη και ανήσυχη, ακούραστο, επίμονο, τολμηρό πνεύμα, που εδώ και τριάντα έτη διαγράφει με συνέπεια μια πολύπλευρη πορεία στη θεατρική ζωή της Κύπρου, από την εστία του Θεάτρου Ένα έως τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις της θεατρικής της ομάδας Σόλο για Τρεις».

Αναφορικά με την βράβευσή της η κ. Καρσερά δήλωσε ότι «με την ανακοίνωση του βραβείου, άρχισα, χωρίς να το θέλω, να κάνω έναν απολογισμό της πορείας μου, να πηγαίνω πίσω στο παρελθόν, στο πώς ξεκίνησα, πόσες δυσκολίες αντιμετώπισα και με πόσους καλούς συνεργάτες έχω συνδεθεί με σχέσεις φιλίας, ποιες είναι οι αγαπημένες μου παραστάσεις, ποιες όμορφες και ξεχωριστές στιγμές έχω ζήσει».

Πρόσθεσε ότι «η ζωή του θεάτρου είναι μαγευτική, ανεπανάληπτη, και ήταν ευλογία που είχα το προνόμιο να κάνω αυτό το επάγγελμα, που στο τέλος της ημέρας δεν είναι επάγγελμα, αλλά λειτούργημα· είναι κάτι που αγαπάς για πάντα. Θα ήθελα να αξιωθώ να κάνω αυτή τη δουλειά ως τα βαθιά γεράματα», είπε η σκηνοθέτης.

Για τον Εδουάρδο Γεωργίου, ο ΘΟΚ αναφέρει ότι  ξεχώρισε κατά το έτος 2022 με τις σκηνογραφικές και ενδυματολογικές δημιουργίες του στα έργα «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου, παραγωγή ΘΟΚ και «Χορεύοντας στη Λουνάσα» του Μπράιαν Φρίελ, σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη, παραγωγή Θεατρική ομάδα Persona.

Μετά την ανακοίνωση της βράβευσής του ο κ. Γεωργίου δήλωσε ότι «διανύουμε δύσκολα χρόνια, και η τέχνη έχει ανάγκη να εκφράσει τα ζόρια, να ανακουφίσει τον πόνο, να ξεγελάσει τον τρόμο, να θρέψει την ελπίδα, να τροφοδοτήσει τον αγώνα, να πάρει θέση».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα ακόμα μπορούμε να απαιτήσουμε περισσότερα από το κράτος, από την κοινωνία, γιατί κάθε πόρος που δίνεται στην τέχνη επιστρέφει πίσω στην κοινωνία υπερπολλαπλασιασμένος».

Οι καλλιτέχνες και η δουλειά τους, είπε ο κ. Γεωργίου, « είναι η πιο αποδοτική επένδυση του σήμερα και του μέλλοντος, γιατί υφαίνουν τη συνεκτικότητα και την ψυχική ισορροπία της κοινωνίας μας. Η τέχνη μάς κάνει ανθρώπους και, επειδή είμαστε άνθρωποι, κάνουμε τέχνη. Η απαξίωση της τέχνης είναι απαξίωση της ανθρώπινης ζωής», είπε τέλος ο σκηνογράφος.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι στην κατηγορία Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς ήταν η Άννα Γιαγκιώζη, Ηθοποιός και ο Πάνος Μακρής, επίσης, ηθοποιός και ο Φώτης Νικολάου, Χορογράφος-Κινησιολόγος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΘΟΚ «το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς απονέμεται στον ηθοποιό Αντρέα Κουτσόφτα, ο οποίος για το υπό κρίση έτος διακρίθηκε σε μια σειρά θεατρικών παραστάσεων και ξεχώρισε για τις ερμηνείες του στις παραγωγές «Βιομαγεία» της Μαριάννας Κάλμπαρη, σε σκηνοθεσία Ελένης Αναστασίου, «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» του Ιούλιου Βερν, σε σκηνοθεσία Μάριου Κακουλλή, παραγωγή ΘΟΚ, «Πριν έρθει ο Γερμανός» της Μάρτα Μπαρσελό, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, παραγωγή Hamm Broductions και «Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας» του Κόνορ Μακφέρσον, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή, παραγωγή Θέατρο Διόνυσος.

Για τη βράβευσή του ο κ. Κουτσόφτας δήλωσε πως «όταν, λοιπόν, μετά από μια τόσο γεμάτη χρονιά, όπως το 2022, έρχεται αυτό το βραβείο, σημαίνει ότι δεν μπορώ να νιώθω κάτι λιγότερο από ευγνώμων που έχω συνυπάρξει και συνδημιουργήσει με όλους αυτούς τους υπέροχους καλλιτέχνες».

Πρόσθεσε ότι «αυτό το βραβείο για μένα είναι κίνητρο, ώστε να προσπαθήσω ακόμα πιο πολύ να εξελιχθώ μέσα από το θέατρο και την υποκριτική ως άνθρωπος και, κατ’ επέκταση, ως καλλιτέχνης. Το θέατρο άλλωστε είναι φως», είπε ο ηθοποιός.

Οι υποψήφιοι στην κατηγορία Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς ήταν η Κωνσταντίνα Ανδρέου, Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος, η Αναστασία Δημητριάδου (Nama Dama), Μουσικός, Performer και ο Άγγελος Χατζημιχαήλ, Ηθοποιός.

Την Κριτική Επιτροπή των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2022 αποτελούσαν, ως Πρόεδρος, η Αντιγόνη Παπαφιλίππου, Πρόεδρος ΔΣ ΘΟΚ και μέλη η Κυριακή Αργυρού, Θεατρολόγος ΘΟΚ, η Μαρία Καυκαρίδου, Θεατρολόγος, φιλόλογος, ο Γιώργος Παπαγεωργίου, Συνθέτης και ο Θανάσης Φωτίου, Δημοσιογράφος.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μαρτίου 2023 - 15:47

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

08 Δεκεμβρίου
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη -Γκουτέρες. Συνάντηση με Ερσίν Τατάρ
20:36
Ο Τατάρ εξαπέλυσε επίθεση σε ΕΕ και ΟΗΕ για μεροληψία υπέρ των Ελληνοκυπρίων
20:29
Η Κυβέρνηση προχωρεί στον διορισμό χρηματοοικονομικού επιτρόπου
20:21
Πράσινο από τη Βουλή για τη λειτουργία της εφαρμογής "e-kalathi"
19:24
Σε άνοιγμα και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, προχώρησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
18:57
Μέτρα ευαισθητοποίησης για θέματα υγείας ηλικιωμένων, συζήτησαν πολιτεία και φορείς
18:45
Αυξήσεις το Νοέμβριο σε 41 προϊόντα/υπηρεσίες, άλμα 36% στην τιμή της πατάτας
18:38
Κανονικά από τη Δευτέρα τα μαθητικά δρομολόγια στη Λεμεσό
18:34
Ο ισραηλινός στρατός «χτύπησε» περισσότερους από 450 στόχους της Χαμάς σε ένα 24ωρο
18:23
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023
18:00
Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ -Τουρκίας, στην Ουάσινγκτον
17:52
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σημαντικός σταθμός η ψήφιση των νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις»
17:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand