Λευκορωσία: «Ναι» στα ρωσικά πυρηνικά όπλα του Πούτιν «για να προστατευθεί από τη Δύση»

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε σήμερα (28.03.2023) πως αποφάσισε να φιλοξενήσει ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα αφού επί χρόνια δεχόταν πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της για να αλλάξει την πολιτική και γεωπολιτική κατεύθυνσή της.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε το Σάββατο ότι η Μόσχα θα επιδιώξει στο μέλλον να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη γειτονική της Λευκορωσία, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τη Δύση.

Το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών δικαιολόγησε την απόφαση της χώρας να συνεργαστεί με τη Ρωσία με σημερινή δήλωσή του, στην οποία υπογραμμίζει πως το Μινσκ ενεργεί για να προστατευθεί από τη Δύση.

«Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η Δημοκρατία της Λευκορωσίας δεχόταν άνευ προηγουμένου πολιτική, οικονομική και επικοινωνιακή πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, καθώς και από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στη δήλωση.

«Μπροστά σ’ αυτές τις συνθήκες και τις θεμιτές ανησυχίες και κινδύνους στη σφαίρα της εθνικής ασφάλειας που προκύπτουν από αυτές, η Λευκορωσία είναι αναγκασμένη να απαντήσει ενισχύοντας τις δυνατότητές της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας».

Το Μινσκ υποστηρίζει πως τα ρωσικά πυρηνικά σχέδια δεν αντιβαίνουν στις διεθνείς συμφωνίες για τη μη διάδοση των πυρηνικών, καθώς η ίδια η Λευκορωσία δεν θα ελέγχει τα όπλα αυτά.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μαρτίου 2023 - 13:01

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Δεκεμβρίου
Τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο θα επισκεφθεί την Τουρκία ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας
22:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
21:57
Πρόεδρος: Ευελπιστούμε στην κάθοδό του απεσταλμένου στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν-Γνωρίζουμε τι επιδιώκουμε
20:49
Μέση Ανατολή, η κατάσταση στην Ουκρανία και το Μεταναστευτικό συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
18:47
Υπουργός Οικονομικών: Θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ανοδική πορεία της οικονομίας
18:03
Σφοδρό βομβαρδισμό δέχεται το κεντρικό και το νότιο τμήμα της Γάζας-Έκτακτη συνεδρία αύριο της ΓΣ του ΟΗΕ
17:31
Μείωση παρατηρείται στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, είπε ο Χ. Ανδρέου
17:17
Κυρώσεις για χρήση ιρανικών drones στην Ουκρανία, ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ
16:47
Tμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 11/12/23
16:31
Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: Το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι απειλή για τον ρόλο των τραπεζών
16:15
Ο Ρώσος πρόεδρος παρέστη σήμερα σε τελετή εγκαινίων δύο νέων πυρηνικών υποβρυχίων
16:03
Η Μόσχα ζητά την απελεύθερωση ομήρων σε συνομιλίες με Παλαιστινίους
15:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand